Keramer i sikte för Roland DG

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 22 november 2016

rolanddg_ceramic

Roland DG är en leverantör som har både fräsmaskiner och 3d-skrivare i produktportföljen. 3d-skrivaren, monoFab ARM-10, är baserad på SLA-teknik och man erbjuder tre egenutvecklade material. Bland fräsmaskinerna har man ett antal lösningar nischade mot dentalsektorn.

På Formnext i Frankfurt förra veckan visade företaget upp en betaversion av en kommande keramskrivare. Tekniken bygger på att materialpulver selektivt sprayas med en binder, så kallad binder jetting, och sedan sintras. Samma typ av teknik används av bland annat Höganäs och HP.

Det finns ingen exakt spec på skrivaren än, men enligt Roland DG handlar det om en mindre maskin framtagen främst för små och medelstora företag som inte har möjlighet att investera i större och dyrare keramlösningar. Den prototyp som visades på Formnext hade en byggvolym på 300 x 250 x 150 millimeter.

Trots att Roland DG har flera dentallösningar, så talar man inte om den kommande keramskrivaren som en potentiell lösning för denna bransch. Istället fokuserar företaget på hur maskinen kan användas för att tillverka keramiska komponenter för industriellt bruk.

Dock ligger en kommersiell lansering en bit in i framtiden. Någon gång nästa år förväntas maskinen släppas.

 

Läs vidare

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1