Keramer i sikte för Roland DG

rolanddg_ceramic

Roland DG är en leverantör som har både fräsmaskiner och 3d-skrivare i produktportföljen. 3d-skrivaren, monoFab ARM-10, är baserad på SLA-teknik och man erbjuder tre egenutvecklade material. Bland fräsmaskinerna har man ett antal lösningar nischade mot dentalsektorn.

På Formnext i Frankfurt förra veckan visade företaget upp en betaversion av en kommande keramskrivare. Tekniken bygger på att materialpulver selektivt sprayas med en binder, så kallad binder jetting, och sedan sintras. Samma typ av teknik används av bland annat Höganäs och HP.

Det finns ingen exakt spec på skrivaren än, men enligt Roland DG handlar det om en mindre maskin framtagen främst för små och medelstora företag som inte har möjlighet att investera i större och dyrare keramlösningar. Den prototyp som visades på Formnext hade en byggvolym på 300 x 250 x 150 millimeter.

Trots att Roland DG har flera dentallösningar, så talar man inte om den kommande keramskrivaren som en potentiell lösning för denna bransch. Istället fokuserar företaget på hur maskinen kan användas för att tillverka keramiska komponenter för industriellt bruk.

Dock ligger en kommersiell lansering en bit in i framtiden. Någon gång nästa år förväntas maskinen släppas.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: