Forskare vid Skånes universitetssjukhus i Lund har tillsammans med Materialise utvecklat ett 3d-utskrivet höftimplantat för en 16-åring med neurofibromatos, en neurologisk sjukdom.
Patienten har på grund av sjukdomen dragits med svåra höftsmärtor under hela sin uppväxt. Smärtan kommer från en skelettdeformation på vänstra sidan av höften. Samtidigt har tumörer på nervtrådar i regionen förstört höften.
Tumörerna på höften har läkarna kunnat avlägsna. Men en fraktur på lårbenet några månader efter operationen gjorde att patientens situation förvärrades. Då såg prognosen mörk ut och läkarna var övertygade om att patienten skulle få sitta i rullstol resten av livet.
När professor Anders Rydholm på sjukhuset i Lund fick information om patientens tillstånd tog han kontakt med Mobelife, idag ett affärsområde för medicinteknik inom belgiska företaget Materialise. Ett gäng ingenjörer fick i uppdrag att konstruera ett skräddarsytt höftimplantat för 16-åringen.
Till sin hjälp hade teamet Materialise programvara Mimics samt bilder från en datortomograf på patientens höft. Genom att använda sig av anatomiskt korrekta mallar kunde läkarna planera ingreppet baserat på patientens unika anatomi.
Ett skräddarsytt implantat baserat på patientens höft konstruerades i 3-matic, ett slags CAD-verktyg för medicintekniska applikationer. Patientens benkvalitet analyserades, för att därefter kunna utföra en simulering av det monterade implantatet. Slutligen skrevs implantatet ut av Materialise i titan.
Resultatet efter några månader med det 3d-utskrivna implantatet var att patienten kunde börja gå, först med hjälp av kryckor, men efter 1,5 år för egen maskin.