Premiäromgång för konferensen 3D-Dagen

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 25 november 2016

konferens1a

Den 24 november var det premiär för konferensen och utställningen 3D-Dagen på Kistamässan i Stockholm. Målet med dagen är ett ge en bred inblick i hur 3d-skrivarteknikerna fungerar och var de används. Strax över hundra besökare, 18 talare och 16 utställare var på plats för att sätta 3d-skrivartekniken på kartan.

Syftet med 3D-Dagen är att ge användare och blivande användare i olika branscher en djupare förståelse för nyttan med 3d-skrivartekniken – en nytta som kan omsättas i nya produkter och affärer. Det första steget mot denna utveckling är kunskap om tekniken och användningsområden.

Dagen inleddes av Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan, som förklarade hur 3d-skrivarteknikerna fungerar och var de används.

Varför ska vi satsa på 3d-skrivare? Hur förbereder man organisationen på att börja använda ny teknik? Och hur blir man bättre på innovationer?  Det var frågor som innovationskonsulten Lisbeth Böhm på Effectus tog upp. På ett samhälleligt plan finns det starka drivkrafter från regeringen och i synnerhet näringsminister Mikael Damberg. Svensk industri ska bli smart och innovativ.

En viktig utmaning för att tekniken ska börja användas av fler företag är utbildning. I synnerhet utbildning inom konstruktion och CAD. Det måste börja nu och det måste börja redan på grundskolenivå, menar Pär Nobring på företaget r.a.p.s. Pär Nobring har många års erfarenhet av CAD- och CAM-arbete kopplat till 3d-skrivarteknik. Han har också stor erfarenhet av att utbilda folk. Utöver sin tjänst som vd för r.a.p.s. är han också lärare på nystartade YH-utbildningen 3d-tekniker som drivs av Eslövs kommun i Skåne.

konferens2

På eftermiddagen var det fördjupningar inom fyra områden – Fordon & flyg, Vård & hälsa, Arkitektur & design samt Produktutveckling & tillverkning. Bland de inbjudna talarna återfanns Stefan Thundal på Arcam, Nader Asnafi, professor i maskinteknik på Örebro universitet, Esther Eriksson, adjunkt på Kungliga Konsthögskolan, Olaf Diegel, professor på Lunds Tekniska Högskola, LTH, samt Héctor Martinez, teknisk chef på bioskrivarföretaget CELLINK.

Avslutade gjorde Annika Strondl, övergripande ansvarig för forskningsorganisationen Swereas forskningsprojekt inom 3d-teknik och Mats Falck, ordförane för branschorganisationen SVEAT.

Utöver konferensen var det också en stor utställning med 17 utställare. Det gick också att endast anmäla sig till utställningen. I utställningen var det stundtals rejält med folk som diskuterade teknik, material och idéer med utställarna.

 

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1