Utmaningar får Sandvik att satsa additivt

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 30 november 2016
Jonas Gustavsson, vd för Sandvik Machining Solutions.
Jonas Gustavsson, vd för Sandvik Machining Solutions.

I ett led att motverka sviktande marknadsandelar på den globala marknaden kommer Sandvik Machining Solutions att fortsätta att satsa på 3d-skrivarteknik. Men satsningen innefattar även en strategi för att förvärva företag som utvecklar industriell programvara. Det skriver Reuters i en artikel. En av företagets tydligaste utmaningar är elbilen.

Enligt Reuters har Sandvik-divisionen runt 20 procent av marknaden för skärande metallbearbetning. Globalt är marknaden värd 17 miljarder dollar. Men nu ser man att orderingången går ner från kunder inom tillverkning, olja och gas.

Även samhällsutvecklingen bidrar till att skapa hinder. De allt populärare elbilarna är en sådan faktor. Dessa kräver inte samma intensiva metallbearbetning när de tillverkas, vilket gör att efterfrågan från stora globala billeverantörer minskar i takt med att bilägare väljer elbil istället för bil med förbränningsmotor. En fjärdedel av divisionens omsättning kommer från automotive-sektorn.

Även additiv tillverkningsteknik, 3d-skrivare, påverkar läget för divisionen. Sammantaget gör dessa trender att man nu väljer en strategi som innebär att man breddar sitt erbjudande i de industriella produktionsprocesserna.

Högt upp på önskelistan i denna strategi är förvärv av programvaruföretag. Då handlar det dels om CAD/CAM-verktyg för simulering, dels om verktyg för metrologi och kvalitetskontroll. I strategin ingår också att utforska hur man kan kommersialisera sin stora expertis inom 3d-skrivarteknik. Enligt divisionens vd, Jonas Gustavsson, kommer man att vilja ta en position inom additiv tillverkning.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3