Miljonregn från Vinnova till 3d-skrivarforskning

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 4 december 2016

forskning

Vinnova har beslutat att finansiera ett antal innovationsprojekt inom ramen för digitalisering av svensk industri. Bland projekteten finns bland annat 3d-utskrivna verktyg och förbättrad kvalitet inom additiv tillverkning. De får nu vara med och dela på 31 miljoner kronor.

Det handlar om innovationsprojekt inom satsningen ”Den smarta digitala fabriken” där industriföretag, forskningsinstitut och universitetsforskare samverkar för att stärka nyindustrialisering och uppkopplad industri. Projekten ska arbeta med bland annat robotik, automatisering, 3d-utskrift, maskininlärning och analys av stora datamängder.

Satsningen ingår i Vinnovas uppdrag från regeringen att göra insatser för att främja digitaliseringen av svensk industri och är en del i regeringens strategiska samverkansprogram för uppkopplad industri och nya material, som vi skrev om förra veckan på 3dp.se.

– Digitalisering är avgörande för att Sverige ska ha en internationellt konkurrenskraftig industriproduktion i framtiden. Därför är det viktigt att vi satsar offensivt inom det här området, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

Åtta projekt får finansiering med sammanlagt 31 miljoner kronor över två år. Industriföretagen som deltar bidrar med minst lika mycket:

E-DIG Digital lärplattform
Partners: Swerea IVF, ABB, SKF, CTH, Gbg Tekn College m.fl, 4 miljoner
Ska höja digitaliseringskompetensen bland medarbetare i svensk industri. För operatörer, underhållstekniker och produktionstekniker i företag samt utbildningsaktörer.

Digitalt kvalitetscertifikat vid 3d-utskrift
Partners: Swerea IVF, AGA, SKF, GKN m.fl, 3,4 miljoner
Projektet ska introducera och utvärdera nya övervakningsmetoder i additiv tillverkning.

Maskininlärning genom automatisk analys av stora datamängder
Partners: Fraunhofer Chalmers, SKF, Flexlink, CTH, 4 miljoner.
Målet med projektet är automatisering av processen att identifiera och härleda grundorsaker till fel produktonsfel.

Flexibel robotisering för små- och medelstora produktionsföretag
Partners: Swerea IVF, CTH, Opiflex, IF Metall m.fl, 4 miljoner
Projektet ska visa på möjligheterna med flexibel automation och samverkan mellan robotar och operatörer i små- och medelstora företag.

Det smarta digitala sågverket
Partners: SP, Moelven, RemaSawco, Schneider Electric, 4 miljoner
Genom att använda uppkopplade sensorer och spårbarhet för en produkt ska analys, planering och optimering av produktionsprocessens alla delar möjliggöras.

Kommunikation och underhåll i den digitala fabriken
Partners: SICS, Blatraden, Interactive inst, SSAB m.fl, 4 miljoner
Projektet ska utnyttja verktyg från spelindustrin och sociala medier för att definiera, utveckla och verifiera problem och lösningar gällande produktion, underhåll och service.

3d-utskrivna verktyg
Partners: Örebro Universitet, Swerea, IKEA, Uddeholm, Volvo PV m.fl. 4 miljoner
Projektet ska utveckla snabb och resurseffektiv design och framtagning av produktionsverktyg genom additiv tillverkning.

DIGFOG Digitaliserade fogningsprocesser
Partners: Swerea KIMAB, KTH, Scania, Volvo PV m.fl. 4 miljoner
Processberedning är ett svårdigitaliserat område. Projektet ska ta fram nya arbetssätt och digitala verktyg för svetsplanering och fogningsprocesser.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3