måndag 20 mars – vecka 12
Vinnova har beslutat att finansiera ett antal innovationsprojekt inom ramen för digitalisering av svensk industri. Bland projekteten finns bland annat 3d-utskrivna verktyg och förbättrad kvalitet inom additiv tillverkning. De får nu vara med och dela på 31 miljoner kronor.
Det handlar om innovationsprojekt inom satsningen ”Den smarta digitala fabriken” där industriföretag, forskningsinstitut och universitetsforskare samverkar för att stärka nyindustrialisering och uppkopplad industri. Projekten ska arbeta med bland annat robotik, automatisering, 3d-utskrift, maskininlärning och analys av stora datamängder.
Satsningen ingår i Vinnovas uppdrag från regeringen att göra insatser för att främja digitaliseringen av svensk industri och är en del i regeringens strategiska samverkansprogram för uppkopplad industri och nya material, som vi skrev om förra veckan på 3dp.se.
– Digitalisering är avgörande för att Sverige ska ha en internationellt konkurrenskraftig industriproduktion i framtiden. Därför är det viktigt att vi satsar offensivt inom det här området, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.
Åtta projekt får finansiering med sammanlagt 31 miljoner kronor över två år. Industriföretagen som deltar bidrar med minst lika mycket:
E-DIG Digital lärplattform
Partners: Swerea IVF, ABB, SKF, CTH, Gbg Tekn College m.fl, 4 miljoner
Ska höja digitaliseringskompetensen bland medarbetare i svensk industri. För operatörer, underhållstekniker och produktionstekniker i företag samt utbildningsaktörer.
Digitalt kvalitetscertifikat vid 3d-utskrift
Partners: Swerea IVF, AGA, SKF, GKN m.fl, 3,4 miljoner
Projektet ska introducera och utvärdera nya övervakningsmetoder i additiv tillverkning.
Maskininlärning genom automatisk analys av stora datamängder
Partners: Fraunhofer Chalmers, SKF, Flexlink, CTH, 4 miljoner.
Målet med projektet är automatisering av processen att identifiera och härleda grundorsaker till fel produktonsfel.
Flexibel robotisering för små- och medelstora produktionsföretag
Partners: Swerea IVF, CTH, Opiflex, IF Metall m.fl, 4 miljoner
Projektet ska visa på möjligheterna med flexibel automation och samverkan mellan robotar och operatörer i små- och medelstora företag.
Det smarta digitala sågverket
Partners: SP, Moelven, RemaSawco, Schneider Electric, 4 miljoner
Genom att använda uppkopplade sensorer och spårbarhet för en produkt ska analys, planering och optimering av produktionsprocessens alla delar möjliggöras.
Kommunikation och underhåll i den digitala fabriken
Partners: SICS, Blatraden, Interactive inst, SSAB m.fl, 4 miljoner
Projektet ska utnyttja verktyg från spelindustrin och sociala medier för att definiera, utveckla och verifiera problem och lösningar gällande produktion, underhåll och service.
3d-utskrivna verktyg
Partners: Örebro Universitet, Swerea, IKEA, Uddeholm, Volvo PV m.fl. 4 miljoner
Projektet ska utveckla snabb och resurseffektiv design och framtagning av produktionsverktyg genom additiv tillverkning.
DIGFOG Digitaliserade fogningsprocesser
Partners: Swerea KIMAB, KTH, Scania, Volvo PV m.fl. 4 miljoner
Processberedning är ett svårdigitaliserat område. Projektet ska ta fram nya arbetssätt och digitala verktyg för svetsplanering och fogningsprocesser.
Mattias Kristiansson | mk@3dp.se| 4. december, 2016
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
För snart 30 år sedan sålde Protech Nordic sin första 3D-skrivare, som också var den första i Norden. Tre decennier senare spräcker företaget 100 miljonersvallen i omsättning och passar även på att inviga ett nytt kundcenter.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige