Nu drar Arenans första projekt igång

Annika Strondl och Joakim Ålgårdh på Swerea KIMAB.

Annika Strondl och Joakim Ålgårdh på Swerea KIMAB.

Den svenska Arenan för additiv tillverkning av metall, initiativet som ska lyfta additiv tillverkning för svensk industri, har precis dragit igång sitt första forskningsprojekt. Utöver Swerea, Chalmers och Högskolan Väst, deltar stora aktörer som Siemens Industrial Turbomachinery, Alfa Laval, Höganäs, Saab, Scania, Carpenter Powder Products, Uddeholm, Lasertech, Örebro universitet och KTH.

Swerea 3D3 är forskningsorganisationens satsning på 3d-teknik och samlar alla aktiviteter inom området. Satsningen inleddes 2014 och ett första mål var att inventera och samla all kunskap som man hade inom additiv tillverkning. Resultatet var att man var starka inom CAD, pulver, gjutning, material och geometrisäkring. Men man saknade maskiner.

– Den insikten var själva startskottet för det som skulle bli vårt koncept AM-Arenan, där vi tillsammans med Chalmers, Högskolan Väst och svenska industriföretag samlar olika additiva tekniker, säger Annika Strondl, projektledare för Swerea 3D3 och verksamhetsledare för AM-Arenan.

Totalt har Swerea idag hela sexton pågående projekt fördelade över de fem Swerea-bolagen i Sverige. Det bedrivs forskning inom fyra additiva materialområden; metall, sand, keramer och kompositer.

– Vi har keramer och SLM på Swerea IVF i Mölndal, och sandskrivare hos Swerea SWECAST i Jönköping, säger Joakim Ålgårdh, seniorforskare på Swerea KIMAB, och djupt insyltad även han i AM-Arenan. På Swerea SICOMP står en kompositskrivare, och här hos oss på Swerea KIMAB i Kista har vi en Arcam-maskin.

– Sedan har vi även teknik som är kopplad till additiv tillverkning, till exempel finns det teknik för pulveratomisering i huset. Vi har också HIP, Hot Isostatic Pressing, analysutrustning för pulver samt teknik för metrologi och kvalitetskontroll.

Den senaste satsningen, möjligen Sveriges hittills mest ambitiösa additiva satsning, är AM-Arenan. Det är enkelt uttryckt ett medlemsprogram för att samla svenska industriföretag kring frågor om additiv tillverkning av metall. Till sin hjälp har man som sagt en maskinpark som täcker in de flesta industriella behov.

– I dagsläget har vi ett tjugotal medlemsföretag, säger Annika Strondl. Man kan vara både aktiv och bas-medlem och betalar därefter. Som aktiv medlem är du med aktivt och driver våra olika projekt.

– Vi har nyligen enats om en första aktivitet med vår medlemsgrupp som drar igång nästa år, säger Joakim Ålgårdh. Det handlar om en förstudie som ska utreda olika industriella 3d-skrivares robusthet. Vi kommer att se över alla teknikprocesser och analysera prestandan i maskinerna vid tillverkningen av en komponent.

Det kan låta banalt att se över olika 3d-skrivares prestanda, men med denna kunskap och benchmark kan medlemsföretagen, som är stora namn inom svensk industri, bättre förstå vad de kan förvänta sig av de olika maskinerna.

– Sedan diskuterar vi så klart en rad andra ämnen inom arenan, säger Joakim Ålgårdh. Några av dessa är kvalitet inom AM, från prototyp till produktion, korrelation mellan råmaterial och slutegenskaper, legeringar och reparationer med AM.

– Nästa år blir händelserikt. Vi har precis fått beviljat ett nytt projekt av Vinnova med stark koppling till Arenan. Projektet heter RAMP-UP och löper över 2017. Det handlar om att göra en färdplan för additiv tillverkning av metall och görs på uppdrag av SIO Metalliska Material. Projektet syftar till att svara på frågan om vilken forskning som behövs göras för att stärka Sverige inom detta område baserat på befintliga styrkeområden. Även SIO Lättvikt och SIO Produktion 2030 har visat intresse, avslutar Annika Strondl.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.