Nu drar Arenans första projekt igång

Annika Strondl och Joakim Ålgårdh på Swerea KIMAB.

Annika Strondl och Joakim Ålgårdh på Swerea KIMAB.

Den svenska Arenan för additiv tillverkning av metall, initiativet som ska lyfta additiv tillverkning för svensk industri, har precis dragit igång sitt första forskningsprojekt. Utöver Swerea, Chalmers och Högskolan Väst, deltar stora aktörer som Siemens Industrial Turbomachinery, Alfa Laval, Höganäs, Saab, Scania, Carpenter Powder Products, Uddeholm, Lasertech, Örebro universitet och KTH.

Swerea 3D3 är forskningsorganisationens satsning på 3d-teknik och samlar alla aktiviteter inom området. Satsningen inleddes 2014 och ett första mål var att inventera och samla all kunskap som man hade inom additiv tillverkning. Resultatet var att man var starka inom CAD, pulver, gjutning, material och geometrisäkring. Men man saknade maskiner.

– Den insikten var själva startskottet för det som skulle bli vårt koncept AM-Arenan, där vi tillsammans med Chalmers, Högskolan Väst och svenska industriföretag samlar olika additiva tekniker, säger Annika Strondl, projektledare för Swerea 3D3 och verksamhetsledare för AM-Arenan.

Totalt har Swerea idag hela sexton pågående projekt fördelade över de fem Swerea-bolagen i Sverige. Det bedrivs forskning inom fyra additiva materialområden; metall, sand, keramer och kompositer.

– Vi har keramer och SLM på Swerea IVF i Mölndal, och sandskrivare hos Swerea SWECAST i Jönköping, säger Joakim Ålgårdh, seniorforskare på Swerea KIMAB, och djupt insyltad även han i AM-Arenan. På Swerea SICOMP står en kompositskrivare, och här hos oss på Swerea KIMAB i Kista har vi en Arcam-maskin.

– Sedan har vi även teknik som är kopplad till additiv tillverkning, till exempel finns det teknik för pulveratomisering i huset. Vi har också HIP, Hot Isostatic Pressing, analysutrustning för pulver samt teknik för metrologi och kvalitetskontroll.

Den senaste satsningen, möjligen Sveriges hittills mest ambitiösa additiva satsning, är AM-Arenan. Det är enkelt uttryckt ett medlemsprogram för att samla svenska industriföretag kring frågor om additiv tillverkning av metall. Till sin hjälp har man som sagt en maskinpark som täcker in de flesta industriella behov.

– I dagsläget har vi ett tjugotal medlemsföretag, säger Annika Strondl. Man kan vara både aktiv och bas-medlem och betalar därefter. Som aktiv medlem är du med aktivt och driver våra olika projekt.

– Vi har nyligen enats om en första aktivitet med vår medlemsgrupp som drar igång nästa år, säger Joakim Ålgårdh. Det handlar om en förstudie som ska utreda olika industriella 3d-skrivares robusthet. Vi kommer att se över alla teknikprocesser och analysera prestandan i maskinerna vid tillverkningen av en komponent.

Det kan låta banalt att se över olika 3d-skrivares prestanda, men med denna kunskap och benchmark kan medlemsföretagen, som är stora namn inom svensk industri, bättre förstå vad de kan förvänta sig av de olika maskinerna.

– Sedan diskuterar vi så klart en rad andra ämnen inom arenan, säger Joakim Ålgårdh. Några av dessa är kvalitet inom AM, från prototyp till produktion, korrelation mellan råmaterial och slutegenskaper, legeringar och reparationer med AM.

– Nästa år blir händelserikt. Vi har precis fått beviljat ett nytt projekt av Vinnova med stark koppling till Arenan. Projektet heter RAMP-UP och löper över 2017. Det handlar om att göra en färdplan för additiv tillverkning av metall och görs på uppdrag av SIO Metalliska Material. Projektet syftar till att svara på frågan om vilken forskning som behövs göras för att stärka Sverige inom detta område baserat på befintliga styrkeområden. Även SIO Lättvikt och SIO Produktion 2030 har visat intresse, avslutar Annika Strondl.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. Enligt företagets beräkningar har 3d-tekniken hittills nått ut till över 400 000 elever. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

3d-printad gamingstol ska
säljas på IKEA

Möbeljätten IKEA har tillsammans med UNYQ, som tillverkar proteser och ortopediska lösningar, tagit fram en prototyp för en individualiserad och modern gamingstol. Resultatet av samarbetet visades upp under IKEA:s demokratiska designdagar i Älmhult Sverige.

Publicerat av: 

Acron avvecklar sin verktygsservice

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: