JULKRÖNIKA: 2016 – året då GE satte Sverige på kartan

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 20 december 2016

column2016a

När vi om några år tänker tillbaka på 2016 så kan det mycket väl vara året då 3d-skrivartekniken verkligen hamnade på kartan. Det ska vi tacka General Electric för. Deras dubbelbud på en av Sveriges stoltheter – Arcam, och på tyska SLM Solutions fick enorm exponering, även utanför 3d-skrivarvärlden.

Bara affären med Arcam är värd runt sex miljarder kronor. Nu blev det ju Arcam och en annan tysk – Concept Laser, men det blev likväl en god affär för alla parter. I kölvattnet av affären gick GE ut och sa att de startar ett eget affärsområde som ska heta GE Additive.

På hemmaplan, inte långt från Arcam i Mölndal, fick ett annat svenskt företag – CELLINK – en rejäl boost efter sin börslansering i början av november på Nasdaq First North Stockholm. Vägen dit har gått från klarhet till klarhet hos detta unga bioskrivarföretag. Blandf annat utsågs företagets vd Erik Gatenholm till Årets nytänkare 2016 och Årets Unga Entreprenör 2016. Och företaget fick Svenska Innovationspriset. Under första handelsdagen rusade aktien från teckningskursen på 26 kronor, till 48 kronor. En ökning på 85 procent. I skrivande stund, mitten av december, ligger kursen på runt 80 kronor.

Trender inom teknik och användning
Vi har inga försäljningssiffror för helåret än, men en halvårsrapport från amerikanska analysföretaget CONTEXT ger oss några tecken på tillväxten. Rapporten visar att försäljningen av desktopskrivare, med ett pris på under 5000 dollar, cirka 50 000 kronor, växer kraftigt. Första halvåret växte försäljningen inom segmentet med 15 procent. För industrimaskiner generellt var det precis tvärtom – segmentet sjönk med motsvarande siffra.

Utan att dra allt för förhastade slutsatser om siffrorna så har det i år varit en trend att förädla befintlig teknik på desktopsidan, i synnerhet inom FDM-tekniken. Både Ultimaker, Markforged och MakerBot har släppt uppgraderade maskiner som riktar sig mot professionella användare och inte i första hand till konsumenter och maker-rörelsen. Produktionshastighet, tillförlitlighet, enkelt handhavande och bättre material är några av de funktioner som dessa nya 3d-skrivare stoltserar med. Borta är många barnsjukdomar som vi såg för några år sedan.

MarkForgeds nya modell Mark X, är ett tecken på den förädling av desktopmodeller som vi ser allt fler exempel på.
MarkForgeds nya modell Mark X, är ett tecken på den förädling av desktopmodeller som vi ser allt fler exempel på.

Det finns även andra tekniker som nu börjar krypa ner i både storlek och pris. Formlabs har rönt stora framgångar med sin SLA-baserade Formlabs-skrivare, och 3d-skrivardistributören 3D Center tog under året amerikanska SLS-skrivaren Sinterit Lisa till Sverige. Det är en pulvermaskin i behändigt format med fokus på produktutveckling på företaget.

En anledning till denna tillväxt inom desktopsegmentet kan möjligen ses i en annan rapport, utförd av den franska servicebyrån Sculpteo. Här frågar man industrianvändare om de viktigaste anledningarna till varför man investerar i 3d-skrivare. På första plats hamnar möjligheten att korta produktutvecklingen. Hälften av världens 3d-skrivaranvändning används fortfarande för att ta fram prototyper, även om slutprodukter växer snabbt.

Försäljningen och användningen av industriella 3d-skrivare för metallproduktion tuffar däremot på bra. Enligt CONTEXT-rapporten växte segmentet med 17 procent första halvåret i år. Vi har under året sett flera exempel på en högre grad av industrialisering och automatisering av additiv teknik. De olika delarna i produktionsprocessen integreras och kommunikationen mellan teknikerna förbättras på så sätt.

Det senaste exemplet på denna automatiserings- och integrationslust är samarbetet mellan Siemens och 3d-skrivarleverantörerna EOS och Stratasys. Målet är att Siemens programvarupaket för industriell produktion, NX, ska få bättre funktioner för additiv tillverkning samtidigt som man vill integrera programvaran med 3d-skrivare från de båda företagen.

Denna industrialiseringsvåg kan också ses i några av årets maskinlanseringar. Nu senast Concept Lasers M LINE FACTORY som lanserades på årets Formnext. Framtidens industriella additiva tillverkning, kallar man den modulbaserade lösningen för. Automatisering och integrerbara moduler för produktion, materialhantering och efterbehandling är några av fixstjärnorna i denna intressanta lösning. För just Concept Lasers del ser framtiden ljus ut efter att GE inlett förhandlingar om ett förvärv. Nu väntar bland annat en mångmiljonsatsning på Concept Lasers högkvarter i tyska Lichtenfels.

Även Stratasys arbetar med industriella lösningar. Än så länge endast med två betainstallationer, men man är på rätt väg. Under en teknikdemonstration i USA i augusti i år visade företaget koncepten Infinite-Build 3D Demonstrator och Robotic Composite 3D Demonstrator. Infinite-Build 3D Demonstrator är en skalbar lösning framtagen för stora volymer inom rymd & flyg och fordon. Den kör passande nog Ultem-material och har utbytbara extruderingshuvuden. Robotic Composite 3D Demonstrator bygger på en robotarm och kan bygga större komponenter i kompositmaterial, för övrigt en stor snackis i den additiva världen. Användningsområden är bland annat interiörer i flygplan.

Servicebyråer mot slutprodukter
De stora svenska servicebyråerna har under året skaffat sig mer kapacitet, men i vissa fall också nya tekniska möjligheter. Mer intressant är dock hur många rör sig i allt snabbare takt mot 3d-utskrivna slutprodukter.

Kaproco i Norrköping investerade under hösten i en 3DP1000, såld av 3D Center. Servicebyrån arbetar i stor utsträckning med FDM och har tidigare fått tacka nej till jobb på grund av att man inte haft rätt byggvolym. Det ska det bli ändring på. Dessutom rör man sig mer mot serieproduktion.

– Vi har tidigare behövt säga ifrån oss jobb då byggvolymen inte har räckt till, dessa kunder hoppas vi kunna ta tillbaka, säger Martin Heed, som är operatör på Kaproco. Vi ser även en växande trend av serietillverkning. Första ordern som vi ska köra i maskinen är faktiskt en serietillverkning på 200 detaljer.

Martin Heed på Kaproco.
Martin Heed på Kaproco och nyköpta 3DP1000-skrivaren.

GTP i Ystad har drag under galoscherna. Sedan förvärvet av en dansk servicebyrå stoltserar man idag med hela elva SLS-system. Lägg därtill två Fortus FDM-skrivare. Enligt marknadschefen Mikael Sohlberg ligger fokus nu på att låta investeringarna sätta sig och visa resultat.

En av de servicebyråer som kommit längst i att producera slutprodukter är Acron Formservice i Anderstorp. Genom en helt ny teknik är de först i Norden att kunna leverera SLS-detaljer med produktionsstandard. Samtidigt finns det möjlighet att välja kulör efter en NCS-kod.

På årets Subcontractor-mässa ställde företaget inte ut en enda prototyp. Istället visade de 3d-utskrivna produktionsdetaljer, som caset med Autolabel. Det är ett Göteborgsbaserat företag som tillverkar mindre etikettmaskiner.

– Deras produkt är helt unik och går inte att tillverka med någon annan teknik, säger Kim Johansson på Acron. Den är i grunden konstruerad för 3d-skrivare, där konstruktören utgått efter önskade funktioner, inte tillverkningsbara konstruktioner.

– Mellan 15-20 komponenter i Autolabels etikettmaskin är 3d-utskrivna. Dessutom finns etikettpåtryckaren i runt hundra olika versioner, helt beroende på etikettens storlek och kundens behov.

Mer metall, högre konkurrens
I slutet av 2015 köpte den stora amerikanska servicebyrån Proto Labs valda delar av Alphaform-koncernen. Här ingick även den nordiska delen med bas i Finland. Under året har Proto Labs Nordic gjort flera stora investeringar i ny teknik för att kunna vässa erbjudandet gentemot befintliga servicebyråer i regionen. Nu är man redo att gå in på allvar i Sverige och de övriga nordiska länderna med en maskinpark som innehåller allt från 3d-skrivare, CNC-fräsar och formsprutning.

– För Proto Labs i Sverige har 2016 varit ett år av integration och införande av nya system och arbetssätt, säger Proto Labs Nordics vd, Dan Björklöf. Vi har påbörjat marknadsföringen och rekryterat de första säljarna för att stöda svenska kunder och erbjuda dem nya, snabbare och mångsidigare prototyptjänster.

Dan Björklöf, vd, Proto Labs Nordic.
Dan Björklöf, vd, Proto Labs Nordic.

– Vi har etablerat första kontakten med många företag och levererat de första projekten. Kunderna i Sverige representerar många olika branscher och från enmansföretag till stora, internationella koncerner och de utnyttjar oss för 3d-utskrifter, CNC-bearbetning och formsprutning.

– Vår målsättning för 2017 är höga och vi kommer att fortsätta att rekrytera säljare och kundtjänst för att fortsätta etableringen och samtidigt öka på utbudet av Proto Labs tjänster i Sverige.

Vi har under året också fått två tillskott på metallsidan bland servicebyråerna. AIM Sweden i Östersund och 3D MetPrint i Älmhult. AIM Sweden arbetar mot medicinteknik och industri och är ett slags hybrid mellan servicebyrå och serietillverkare inom metall. Men det är också ett företag som konceptutvecklar för medicintekniska applikationer.

3D MetPrint fokuserar initialt på 3d-utskrivna verktyg för formsprutning och plåtbearbetning. Hör står en nyinköpt 3D Systems ProX 300 och arbetar. Kunderna finns både lokalt och i Skandinavien/Baltikum.

Den tredje servicebyrån, Lasertech i Karlskoga, arbetar sedan ett par år tillbaka med en Arcam-maskin. Under året har man även startat företag i Norge tillsammans med NAM, Narvik Additive Manufacturing. Här står bland annat en nyinköpt Trumpf Topcell 3000, en lasercladding-lösning med laserskärning och härdning.

3D-Tech Sweden börjar med export
Reza Kazemi har mångårig erfarenhet av additiv tillverkning inom industri och dentalområdet. Efter att ha gått vidare från Dentware har han startat 3D-Tech Sweden med huvudsakligt fokus på ortopedi- och dentalapplikationer i metall.

– Vårt mål är dock att även utveckla verksamheten mot medicinteknik, säger Reza Kazemi. Vi räknar med att vara ISO-certifierade för medicinteknisk produktion i mitten av juni nästa år. Jag väntar också på två egenutvecklade patent för innovativ tillverkning av implantatbroar.

– Den viktigaste punkten för att inleda denna resa är finansieringen. Jag har själv investerat 2,3 miljoner kronor och nu får vi in en stark investerare. Det är en välkänd tandläkare och affärsman med egen klinik i  Iran, Dr Mohammed Reza Mortazavi. Han vill köpa 50 procent av företaget.

Affärsmässigt börjar 3D-Tech Sweden med exporten. Företaget har redan ett avtal på 1000 implantat per år med olika kliniker i länder runt Persiska viken. Potentialen är stor, inte minst för svenska företag, menar Reza Kazemi.

– Det är en fördel att vara ett svenskt företag med tillverkning i Sverige, för vi står för god kvalitet till bra pris, säger Reza Kazemi. Made in Sweden är en kvalitetsstämpel som man kommer långt med.

– Produktionen beräknas dra igång tredje kvartalet nästa år. Utöver en SLM-och en SLA-maskin samt CNC, kommer vi att göra ytterligare en maskininvestering.

Svenska initiativ
Under året drog även AM-Arenan igång. Det är ett forskningssamarbete mellan stora industriföretag, Swerea, Chalmers och Högskolan Väst som ska undersöka möjligheterna med metallproduktion. I höstas drog det första projektet igång och beräknas vara klart nästa år.

Andra stora svenska initiativ är Siemens Turbomachinery i Finspång och deras nya anläggning för reparation och nyproduktion av metallkomponenter, bland annat för gasturbiner. Anläggningen har kostat runt 200 miljoner kronor. Här står bland annat en EOS M400-4, som är EOS flaggskeppsmodell med fyra lasrar.

Siemens Industrial Turbomachinery, där Andreas Graichen är gruppchef, väljer nysläppta EOS M400-4.
Siemens Industrial Turbomachinery, där Andreas Graichen är gruppchef, valde under året att investera i nysläppta EOS M400-4.

Tillverkningstekniskt Centrum, TTC, i Karlskoga drog igång ett stort EU-projekt 3DTC, värt 20 miljoner över tre år. Forskningssamarbetet görs med aktörer somt Siemens Industrial Turbomachinery, Saab AB, Atlas Copco, Örebro universitet och Karlstad universitet. Målet är att skapa utvecklingsmöjligheter inom metallbaserade 3d-utskrifter och 3d-röntgen, menar TTC. I samarbetet ingår även Alfred Nobel Science Park.

Till hösten fick vi också Sveriges tredje 3d-teknikerutbildning på YH-nivå. Den arrangeras av Eslövs kommun i Skåne och en av lärarna heter Pär Nobring, vd på Landskronabaserade r.a.p.s. Det unika med utbildningen är att den riktar sig till redan yrkesverksamma som vill utvecklas i sin roll. 3dp.se var på plats första dagen och talade bland annat med studenterna Emy Karlsson och Nenad Dordevic.

3dp i fler länder
Här på 3dp tog vi från och med början av året steget mot att bli nordiska. I januari i år öppnade 3dpnorge.no portarna med dagliga nyheter och nyhetsbrev. Så småningom ska vi också få till en konferens för norska tillverkningsföretag. Några månader senare, i augusti, lanserades 3dpdanmark.dk. Här arbetar två tekniska redaktörer med att serva danska företag inom en rad branscher med kunskap och nyheter om 3d-skrivarteknik. Den 29 mars arrangerar 3dpdanmark och 3dp.se den första danska konferensen – 3dp-Dagen DK.

Under hösten inledde 3dp.se och branschorganisationen SVEAT ett samarbete om att genomföra och publicera en årlig användarundersökning – 3D Printing User Survey. Har du inte deltagit än kan du göra det här. Syftet är att årligen se närmare på hur svenska företag använder tekniken, vilken utrustning och material de använder, vem som använder tekniken och till vad. Vi undersöker även framtida behov och hur tillväxten ser ut. Den första rapporten släpps i mars 2017. Den är kostnadsfri för SVEAT:s medlemmar, och kostar annars 995 kr exklusive moms.

Kristallkulan: Vad händer nästa år?
Nästa år kommer båda HPs två 3d-skrivarmodeller att släppas kommersiellt i Norden. Just nu letar HPs Sverigechef Stefan Bergdahl efter en nordisk/svensk återförsäljare. Vi vet också att flera större, icke-namngivna, företag besökt HPs europeiska democenter i Barcelona för att lära sig mer om tekniken. Men vi undrar förstås vem som blir den första användaren i Sverige och Norden.

Andra möjliga lanseringar är Canons egenutvecklade SLA-maskin och Carbons hajpade CLIP-teknik. Efter flera finansieringsrundor är den senare nu redo för att äntra Europa. Frågan är om de tar med sig sin affärsmodell som bygger på att man hyr sin 3d-skrivare.

Ett annat företag att hålla ögonen på är israeliska XJet. De har tagit in 47 miljoner dollar i finansiering de senaste två åren. Företagets kommande skrivare bygger på bläckstråleteknik där metallpulver i vätska sprayas i lager på en byggplatta. Nano Particle Jetting heter tekniken som medger mikrometerstora metallpartiklar. Under mycket höga temperaturer förångas bindemedlet och kvar är en grönkropp som sedan sintras. XJet arbetar nu även med keramer och ser dentalområdet som ett strategiskt viktigt område.

– Vi visade upp vår skrivare för första gången i Europa på Formnext i november och vi räknar med släpp i mitten av nästa år, säger Avi Cohen, chef för markandsutveckling på XJet. Parallellt med släppet kommer vi att leta distributörer i Europa och Skandinavien.

xjet

– Till en början kommer man att kunna använda tre material, rostfritt stål, zirkonium och volframkarbid. Men vi tittar även på kisel och aluminium, allt efter kundernas behov.

Investeringsviljan i uppstartsföretag inom 3d-skrivarsektorn är fortsatt hög. Siffror från 2015 kan ge en fingervisning om vilka tekniker och företag som kommer att lysa starkast nästa år. Statistiken kommer från ananlysföretaget Lux Research och visar att amerikanska Carbon(3D) tog storslam i förra årets investeringsrunda med 110 miljoner dollar. Carbons teknik är ett slags variant på SLA, men komponenter byggs nedifrån och upp och exponeringskällan belyser polymervätskan från botten av byggkammaren.

Även amerikanska Velo3D har gjort bra ifrån sig under pitcharna med riskkapitalisterna. 2015 tog man in 26 miljoner dollar. Det finns inte mycket information om företaget, inte ens webbplatsen velo3d.com avslöjar särskilt mycket om verksamheten. Det vi vet är att man utvecklar en 3d-skrivare för metallproduktion och att den bygger på pulverteknik. Enligt patentansökan formas varje lager med någon form av kontaktlös kraft som magnetism, elektrostatisk kraft eller gasflöde. Därefter exponeras lagret med en kraftkälla, som kan vara laser.

Bostonbaserade Desktop Metal utvecklar mindre modeller (desktop) för metallproduktion. Förra året tog man in 14 miljoner dollar, bland annat från Stratasys, som inte har någon egen teknik för metallkomponenter. Färska siffror från i år visar att man tog in ytterligare 33 miljoner dollar. I teamet återfinns flera tunga namn från MIT i Boston. Det vi vet om tekniken bakom Desktop Metals kommande 3d-skrivare är att den inte använder laser som exponeringskälla.

Satsar på mässa och nya konferenser
När julruschen lagt sig och krutröken från nyårsraketerna försvunnit är vi tillbaka i sadeln. Årets början viker vi åt att färdigställa SVEAT och 3dp.se:s användarundersökning. Vi ska även planera vårens konferenser – 3dp-Dagen DK i Köpenhamn den 29 mars, 3dp Dental på Kistamässan den 27 april och 3dp Build på Centralen 7A den 17 maj. Dessutom är det premiär i maj/juni (datum och lokal tillkommer) för 3dp School – om hur man kan använda 3d-skrivare i undervisningen på grundskolan och gymnasiet.

I oktober nästa år är det dags för norska konferensen 3dp-Dagen Oslo, ett brett heldagsevent specifikt framtaget för norsk industri. I november-december är det återigen dags för 3D-Dagen, men i ett helt nytt format. 3D-Dagen är vår satsning på att leverera nytta och kunskap åt företag som ännu inte börjat använda 3d-skrivarteknik. Det ska vara låga trösklar och ett brett utbud av användningsområden. Med start nästa år blir 3D-Dagen en mässa med tillhörande konferens. Platsen blir centrala Stockholm och målet är fler utställare, fler besökare och fler affärer.

Hur var ditt år och vad tror du om nästa? Kommentera gärna nedan.

God Jul och Gott Nytt År!

/3dp-gänget

 

 

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC