Slittåligt svenskutvecklat munstycke för extrudering

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 2 januari 2017

olsson_ruby

Olsson Ruby är ett nytt munstycke från 3DVerkstan som ska fungera med alla material för extruderingsteknik. Enligt företaget handlar det om ett extremt slittåligt munstycke som även ska klara de mest krävande materialen.

I toppen av munstycket sitter en rubin som ska göra att även de hårdaste materialen är möjliga att skriva ut. Munstycket togs initialt fram för att skriva ut kompositer av ABS och borkarbid (B4C), det tredje hårdaste materialet i världen.

Några av de material som 3DVerkstan verifierat är PLA, ABS, CPE/PET, Nylon, samt kompositer med stål, trä, kolfiber, borkarbid, volfram och självlysande pigment.

Munstycket är utvecklat av Anders Olsson, som även ligger bakom munstycket Olsson Block, framtaget för Ultimaker 2+.

– Efter nära nog ett år av tester kan vi nu presentera den här spännande uppdateringen till desktopmaskiner, säger Daniel Ljungstig, vd, 3DVerkstan. Olsson Ruby är ett högteknologiskt munstycke med en noggrant utformad rubintopp som ger unika egenskaper.

Mer information på 3DVerkstans webbplats och olssonruby.com.

 

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage