3d-utskrivna verktyg kapar ledtiderna med 93 procent

promolding

Nederländska Promolding är ett av landets största företag inom konstruktion och tillverkning av högteknologiska plastkomponenter. Nu har företaget startat ett nytt affärsområde specifikt för 3d-utskrivna formsprutningsverktyg, något som lett till upp till 93 procent kortare ledtider.

I kundstocken finns ett brett utbud av industrier, några av de mer namnkunniga är Heineken och Airbus. Företaget var tidigt ute med 3d-skrivarteknik och har under flera år bland annat använt Polyjet-teknik för att lösa mer komplexa applikationer i produktutvecklingsfasen. Nu har man alltså tagit steget till att 3d-skriva verktyg för formsprutning.

Det främsta målet med det nya affärsområdet är att optimera just produktutvecklingen utan att tumma på den kvalitet som man gjort sig ett namn på. Ofta använder man 3d-skrivare tidigt i processen för att snabba upp utvecklingen och ta fram prototyper tidigt i arbetet. Genom att 3d-skriva formsprutningsverktyg kan man nu även effektivisera produktionen för vissa komponenter.

– När det gäller formsprutning har vi tidigare haft ledtider på minst sex veckor, säger Jeroen Gross, produktutvecklingschef på företaget. Genom att konstruera och 3d-skriva verktyg i huset kan vi korta processen till tre dagar.

– Ett exempel på vår produktion är en serie med komplexa verktyg som vi utvecklade under extrem tidspress. Det var för ett företag som heter Fugro. De är specialiserade på tjänster inom geoteknik. Varje vertyg gjorde att vi kunde producera över femtio olika varianter av kåpor för en sensor. Dessa tillverkades dessutom i de material som valts för slutprodukterna.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.