3d-utskrivna verktyg kapar ledtiderna med 93 procent

promolding

Nederländska Promolding är ett av landets största företag inom konstruktion och tillverkning av högteknologiska plastkomponenter. Nu har företaget startat ett nytt affärsområde specifikt för 3d-utskrivna formsprutningsverktyg, något som lett till upp till 93 procent kortare ledtider.

I kundstocken finns ett brett utbud av industrier, några av de mer namnkunniga är Heineken och Airbus. Företaget var tidigt ute med 3d-skrivarteknik och har under flera år bland annat använt Polyjet-teknik för att lösa mer komplexa applikationer i produktutvecklingsfasen. Nu har man alltså tagit steget till att 3d-skriva verktyg för formsprutning.

Det främsta målet med det nya affärsområdet är att optimera just produktutvecklingen utan att tumma på den kvalitet som man gjort sig ett namn på. Ofta använder man 3d-skrivare tidigt i processen för att snabba upp utvecklingen och ta fram prototyper tidigt i arbetet. Genom att 3d-skriva formsprutningsverktyg kan man nu även effektivisera produktionen för vissa komponenter.

– När det gäller formsprutning har vi tidigare haft ledtider på minst sex veckor, säger Jeroen Gross, produktutvecklingschef på företaget. Genom att konstruera och 3d-skriva verktyg i huset kan vi korta processen till tre dagar.

– Ett exempel på vår produktion är en serie med komplexa verktyg som vi utvecklade under extrem tidspress. Det var för ett företag som heter Fugro. De är specialiserade på tjänster inom geoteknik. Varje vertyg gjorde att vi kunde producera över femtio olika varianter av kåpor för en sensor. Dessa tillverkades dessutom i de material som valts för slutprodukterna.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Mässa tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: 

Coronavirus stoppar mässa

Efter att Coronaviruset i Kina utbrutit skjuter man nu fram tiden för en asiatisk mässa för verktyg, bearbetningsmaskiner och additiv tillverkning.

Publicerat av: 

Rapport visar positiva procent

En ny rapport från analysföretaget Dimension research visar en ljus framtid för additiv tillverkning. Dock råder det en viss frustration kring materialkostnader och tillgänglighet…

Publicerat av: 

Sjukhus säkrar operation med 3d-print

Skånes universitetssjukhus 3d-printar modeller för att bland annat förbereda sig inför svåra operationer. — Målet är att vi framöver ska kunna skriva ut implantat som kan opereras in i kroppen, säger Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. 

Publicerat av: 

Mimaki stärker med ny drivrutin

Mimaki börjar erbjuda sina skrivaranvändare den universala drivrutinen Cuttlefish. – Kombinationen av 3DUJ-553 och Cuttlefish kommer att bredda möjligheterna att 3d-printa i fullfärg, säger Mimakis chef för 3d-projektforskning och utveckling i Masakatsu, Okawa.

Publicerat av: