3d-utskrivna verktyg kapar ledtiderna med 93 procent

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 3 januari 2017

promolding

Nederländska Promolding är ett av landets största företag inom konstruktion och tillverkning av högteknologiska plastkomponenter. Nu har företaget startat ett nytt affärsområde specifikt för 3d-utskrivna formsprutningsverktyg, något som lett till upp till 93 procent kortare ledtider.

I kundstocken finns ett brett utbud av industrier, några av de mer namnkunniga är Heineken och Airbus. Företaget var tidigt ute med 3d-skrivarteknik och har under flera år bland annat använt Polyjet-teknik för att lösa mer komplexa applikationer i produktutvecklingsfasen. Nu har man alltså tagit steget till att 3d-skriva verktyg för formsprutning.

Det främsta målet med det nya affärsområdet är att optimera just produktutvecklingen utan att tumma på den kvalitet som man gjort sig ett namn på. Ofta använder man 3d-skrivare tidigt i processen för att snabba upp utvecklingen och ta fram prototyper tidigt i arbetet. Genom att 3d-skriva formsprutningsverktyg kan man nu även effektivisera produktionen för vissa komponenter.

– När det gäller formsprutning har vi tidigare haft ledtider på minst sex veckor, säger Jeroen Gross, produktutvecklingschef på företaget. Genom att konstruera och 3d-skriva verktyg i huset kan vi korta processen till tre dagar.

– Ett exempel på vår produktion är en serie med komplexa verktyg som vi utvecklade under extrem tidspress. Det var för ett företag som heter Fugro. De är specialiserade på tjänster inom geoteknik. Varje vertyg gjorde att vi kunde producera över femtio olika varianter av kåpor för en sensor. Dessa tillverkades dessutom i de material som valts för slutprodukterna.

 

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC