3d-utskrivna implantat med krokar ger bättre fixering

osteoanchor

Forskare vid NUI, National University of Ireland, Galway, har tillsammans med brittiska AM-företaget 3T RPD utvecklat en ny typ av 3d-utskrivet benimplantat i metall som ska ge avsevärt bättre bentillväxt.

Det SLM-utskrivna implantatet har en särskild ytstruktur med hundratals små krokar. Enligt forskarna ska det både förbättra fixeringen och bentillväxten, så kallad osseointegration. Det gör även att implantatets livslängd kan förbättras.

NUI-forskarna menar att dagens ytbeläggningar, antingen plasmaspray eller porös tantal, ett metalliskt grundämne som upptäcktes av en svensk forskare. Men dessa båda beläggningar förlitar sig endast till friktionen mellan implantat och ben vid fixering. I många fall är detta inte tillräckligt för funktionalitet på längre sikt.

Tekniken som samarbetet utmynnat i heter OsteoAnchor och i slutet av förra året fick man godkänt patentet i USA och EU. När ett implantat med OsteoAnchor-teknik fixeras bäddar de små krokarna på implantatets yta sig fast i benstrukturen. Det ska ge bättre fixering och göra implantatet mer motståndskraftigt mot mikrorörelser. Ett nätverk av mikroporer under krokarna ska gynna god bentillväxt i implantatet.

Forskarna har utfört flera studier där man jämfört OsteoAncor-tekniken med traditionell ytbeläggning. Dessa visar bland annat en avsevärt förbättrad motståndskraft mot transversella rörelser. Upp till 74 procent bättre jämfört med porös tantal och 246 procent bättre jämfört med plasmaspray.

Efter flera års tester och efter att patenten nu godkänts av myndigheter i EU och USA, kommer teamet att gå vidare med en kommersialisering.

Mer information finns på OsteoAnchors webbplats.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: