3d-utskrivna implantat med krokar ger bättre fixering

osteoanchor

Forskare vid NUI, National University of Ireland, Galway, har tillsammans med brittiska AM-företaget 3T RPD utvecklat en ny typ av 3d-utskrivet benimplantat i metall som ska ge avsevärt bättre bentillväxt.

Det SLM-utskrivna implantatet har en särskild ytstruktur med hundratals små krokar. Enligt forskarna ska det både förbättra fixeringen och bentillväxten, så kallad osseointegration. Det gör även att implantatets livslängd kan förbättras.

NUI-forskarna menar att dagens ytbeläggningar, antingen plasmaspray eller porös tantal, ett metalliskt grundämne som upptäcktes av en svensk forskare. Men dessa båda beläggningar förlitar sig endast till friktionen mellan implantat och ben vid fixering. I många fall är detta inte tillräckligt för funktionalitet på längre sikt.

Tekniken som samarbetet utmynnat i heter OsteoAnchor och i slutet av förra året fick man godkänt patentet i USA och EU. När ett implantat med OsteoAnchor-teknik fixeras bäddar de små krokarna på implantatets yta sig fast i benstrukturen. Det ska ge bättre fixering och göra implantatet mer motståndskraftigt mot mikrorörelser. Ett nätverk av mikroporer under krokarna ska gynna god bentillväxt i implantatet.

Forskarna har utfört flera studier där man jämfört OsteoAncor-tekniken med traditionell ytbeläggning. Dessa visar bland annat en avsevärt förbättrad motståndskraft mot transversella rörelser. Upp till 74 procent bättre jämfört med porös tantal och 246 procent bättre jämfört med plasmaspray.

Efter flera års tester och efter att patenten nu godkänts av myndigheter i EU och USA, kommer teamet att gå vidare med en kommersialisering.

Mer information finns på OsteoAnchors webbplats.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: