3d-utskrivna implantat med krokar ger bättre fixering

osteoanchor

Forskare vid NUI, National University of Ireland, Galway, har tillsammans med brittiska AM-företaget 3T RPD utvecklat en ny typ av 3d-utskrivet benimplantat i metall som ska ge avsevärt bättre bentillväxt.

Det SLM-utskrivna implantatet har en särskild ytstruktur med hundratals små krokar. Enligt forskarna ska det både förbättra fixeringen och bentillväxten, så kallad osseointegration. Det gör även att implantatets livslängd kan förbättras.

NUI-forskarna menar att dagens ytbeläggningar, antingen plasmaspray eller porös tantal, ett metalliskt grundämne som upptäcktes av en svensk forskare. Men dessa båda beläggningar förlitar sig endast till friktionen mellan implantat och ben vid fixering. I många fall är detta inte tillräckligt för funktionalitet på längre sikt.

Tekniken som samarbetet utmynnat i heter OsteoAnchor och i slutet av förra året fick man godkänt patentet i USA och EU. När ett implantat med OsteoAnchor-teknik fixeras bäddar de små krokarna på implantatets yta sig fast i benstrukturen. Det ska ge bättre fixering och göra implantatet mer motståndskraftigt mot mikrorörelser. Ett nätverk av mikroporer under krokarna ska gynna god bentillväxt i implantatet.

Forskarna har utfört flera studier där man jämfört OsteoAncor-tekniken med traditionell ytbeläggning. Dessa visar bland annat en avsevärt förbättrad motståndskraft mot transversella rörelser. Upp till 74 procent bättre jämfört med porös tantal och 246 procent bättre jämfört med plasmaspray.

Efter flera års tester och efter att patenten nu godkänts av myndigheter i EU och USA, kommer teamet att gå vidare med en kommersialisering.

Mer information finns på OsteoAnchors webbplats.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Liten byggtank ska gynna materialforskning

Swerim har installerat en ny mindre byggtank för att kunna testa ännu fler legeringar för additiv tillverkning än tidigare. Nu ska det räcka med några deciliter material för att ta fram ett test av en ny legering. 

Publicerat av: 

Nexttech satsar på industriell skala

3d-skrivarcentret Nexttech i danska Kolding har installerat en ny 3d-skrivare för industriell tillverkning. Enligt PLM Group, som står bakom installationen, blir det den första maskinen ur HP:s senaste satsning på industriell tillverkning som tar plats i Norden. 

Publicerat av: 

3d-printade leksaker kan bidra till minskat matsvinn

Hur kan vi förbereda den yngre generationen för mat som kan bli aktuell i framtiden? WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har tagit fram en rad leksaker som kan 3d-printas till barn, som ska representera potentiella maträtter från framtiden. 

Publicerat av: 

Prototal breddar med ny HP-skrivare

Prototal investerar i sin fjärde 3d-skrivare från HP samt tillhörande efterbehandling – för både ytbehandling och infärgning. – Serieproduktionen i HP-maskinerna ökar ständigt, säger Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Försvaret har 3d-print i sikte

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ser ett ökande intresse av att använda additiv tillverkning inom militären. – Det handlar om kostnader och värden, säger Steven Savage, forskningschef på FOI:s avdelning för ledningssystem i Linköping.

Publicerat av: 

Digital Metal släpper superlegeringar

Digital Metal släpper nu två nya extra starka legeringar för sin binder jetting-teknik. – Vi har fått förfrågningar om detta material från ett flertal stora företag, säger Ralf Carlström, vd på Digital Metal.

Publicerat av: 

Nätverk ska boosta kvinnor i industrin

Ett nytt nätverk ska lyfta kvinnor inom industrin och på så sätt även bidra till företagens framgång. Ett 50-tal kvinnor samlades därför den 3 september i Örebro för föreläsningar och inspiration om framtidens teknikutveckling. 

Publicerat av: 

De blir först ut i Norden med fullfärgsskrivare från HP

3D Center gjorde nyligen sin första installation i Norden av en HP Multi Jet Fusion 580 hos en svensk servicebyrå. – Fullfärgsfunktionen skapar också helt nya och unika möjligheter när det kommer till additiv tillverkning, säger Martin Ericson, teknisk säljare på IVG Engineering.

Publicerat av: 

Protech firar nyinstallation

Protech firar installationen av tre nya enheter från Desktop Metal Studio System+ på huvudkontoret i Stockholm. – Det är riktigt kul att vara igång, säger Kalle Grennfalk, försäljningsansvarig för Desktop Metal hos Protech. 

Publicerat av: