3d-utskrivna implantat med krokar ger bättre fixering

osteoanchor

Forskare vid NUI, National University of Ireland, Galway, har tillsammans med brittiska AM-företaget 3T RPD utvecklat en ny typ av 3d-utskrivet benimplantat i metall som ska ge avsevärt bättre bentillväxt.

Det SLM-utskrivna implantatet har en särskild ytstruktur med hundratals små krokar. Enligt forskarna ska det både förbättra fixeringen och bentillväxten, så kallad osseointegration. Det gör även att implantatets livslängd kan förbättras.

NUI-forskarna menar att dagens ytbeläggningar, antingen plasmaspray eller porös tantal, ett metalliskt grundämne som upptäcktes av en svensk forskare. Men dessa båda beläggningar förlitar sig endast till friktionen mellan implantat och ben vid fixering. I många fall är detta inte tillräckligt för funktionalitet på längre sikt.

Tekniken som samarbetet utmynnat i heter OsteoAnchor och i slutet av förra året fick man godkänt patentet i USA och EU. När ett implantat med OsteoAnchor-teknik fixeras bäddar de små krokarna på implantatets yta sig fast i benstrukturen. Det ska ge bättre fixering och göra implantatet mer motståndskraftigt mot mikrorörelser. Ett nätverk av mikroporer under krokarna ska gynna god bentillväxt i implantatet.

Forskarna har utfört flera studier där man jämfört OsteoAncor-tekniken med traditionell ytbeläggning. Dessa visar bland annat en avsevärt förbättrad motståndskraft mot transversella rörelser. Upp till 74 procent bättre jämfört med porös tantal och 246 procent bättre jämfört med plasmaspray.

Efter flera års tester och efter att patenten nu godkänts av myndigheter i EU och USA, kommer teamet att gå vidare med en kommersialisering.

Mer information finns på OsteoAnchors webbplats.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nya rön kan få flyget att lyfta

Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.

Publicerat av: