Formlabs på gång med kerammaterial

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 10 januari 2017

formlabs_ceramics

Från amerikanska 3d-skrivartillverkaren Formlabs kommer det flera nyheter. Bland de viktigaste är att företaget ger sig in på keramområdet med ett nytt kerammaterial för sina SLA-maskiner. Dessutom lanserar man en experimentell produktplattform som ska visa innovationer inom verktyg och material.

Form X blir Formlabs främsta forum när det gäller att visa upp innovationer på 3d-skrivarområdet. Forumet är främst skapat för företagets kunder som vill inspireras och få tips om vad som är möjligt med SLA-tekniken. Ett av de första projekten inom ramen för Form X heter OpenFL. Det är ett API för att vidareutveckla 3d-skrivaren Form 1+.

Ceramic Resin är det första kerammaterialet från Formlabs. Enkelt uttryckt är det mikrometerstora kerampartiklar i fotopolymervätska. Även om det fortfarande är under utveckling så har man släppt en första version som ska gå att använda i Formlabs-maskiner. Komponenter som skrivs ut i Ceramic Resin måste sintras efter utskrift för att bränna av polymeren och få fram den slutliga densiteten.

– Ceramic Resin är ett av de senaste materialområdena inom 3d-skrivartekniken just nu, säger David Lakatos, produktchef på Formlabs. 3d-utskrift med kerammaterial gör det möjligt att ta fram strukturer och komplexa geometrier som inte är möjliga med traditionell teknik.

Senaste nytt

Magnetism kan minska fel vid 3D-utskrift

Säkerhetskritiska komponenter för flyg och Formel 1-bilar kan en dag 3D-printas med en ny teknik, utvecklad av forskare vid UCL och University of Greenwich, som avsevärt minskar brister i tillverkningsprocessen.
magnetisum-4821412_1280

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang