Bättre prestanda i 3d-utskriven motor

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 12 januari 2017

renault_trucks

Franska Renault Trucks arbetar på att utveckla en metallskrivarprocess för att förbättra prestandan i de motorer som används i deras lastbilar. Målet är att göra motorerna mer kompakta och lättare i vikt.

Utvecklingsavdelningen ligger i Lyon och har redan tagit fram en prototyp med 3d-skrivarteknik på en fyrcylindrig motor som heter DRI 5 Euro 6 Step C. Med additiv teknik har man lyckats få ner antalet komponenter i motorn med 25 procent. Det motsvarar 200 delar, eller 120 kilo.

– Additiv tillverkning frigör oss från våra begränsningar och öppnar för kreativitet för ingenjörerna, säger Damien Lemasson, projektledare på Renault Trucks. Vår process kommer kraftigt att påverka morgondagens motorer, som blir lättare och mer funktionella och därmed ge optimal prestanda.

Den motorprototyp som utvecklats är konstruerad från grunden av ett utvecklingsteam. Alla delar har också framgångsrikt testats i totalt 600 timmar i motorn. Enligt Renault Trucks är det ett tydligt bevis på att de 3d-utskrivna komponenterna har god hållbarhet och livslängd.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1