De utvecklar grafenmaterial tio gånger starkare än stål

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 12 januari 2017

mit_graphene

Massachusetts Institute of Technology, MIT, i Boston, har utvecklat ett nytt extremt lättviktsmaterial genom att komprimera grafenspån och skriva ut i matematiskt framtagna geometrier. Man har redan utfört flera framgångsrika tester i en 3d-skrivare.

Materialet har en densitet på endast fem procent, men är poröst och upp till tio gånger starkare än stål, menar forskarteamet på MIT. I dess tvådimensionella form anses grafen vara det starkaste materialet av alla. Men forskare har i flera tester försökt översätta denna styrka till tre dimensioner, något som MIT nu menar sig ha lyckats med.

Det tredimensionella grafenmaterialet har tagits fram genom en kombination av värme och tryck. Små grafenspån hettas upp och pressas ihop, vilket skapar en stabil struktur på atmoär nivå, diatomer på forskarspråk. Därefter har forskarna tagit fram en flora av 3d-modeller och utsatt dessa för olika tester och det var under dessa som man kunde uppmäta de enastående materialegenskaperna.

Vilken 3d-skrivarmodell som använts är inte uttalat, mer än att den klarar multimaterial och är ”högupplöst”.

Minst lika intressant som det nya grafenmaterialet är de matematiskt beräknade geometrier som skrivits ut. Dessa kallas för gyroider och är så komplexa att forskarna är tveksamma till om de går att producera med andra tekniker än just 3d-skrivare. MIT-teamet vill nu också försöka skriva ut dessa med andra material som polymerer och metaller.

 

Läs vidare

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Xact Metal inleder partnerskap med Uddeholm

Xact Metal har inlett ett samarbete med Uddeholm avseende stålpulvret Corrax Tool Steel Powder för additiv tillverkning. Detta för att kunna expandera inom form- och verktygsindustrin.
Xact-Metal-Uddeholm-PR

Massivit lanserar nya material med Sika

Massivit har ingått ett strategiskt partnerskap med Sika. Tillsammans ska de sälja och marknadsföra specialresin för verktygsapplikationer som produceras i Massivit 10000-serien. 
Massivit-10000-G-Additive-Manufacturing-System

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage