De utvecklar grafenmaterial tio gånger starkare än stål

mit_graphene

Massachusetts Institute of Technology, MIT, i Boston, har utvecklat ett nytt extremt lättviktsmaterial genom att komprimera grafenspån och skriva ut i matematiskt framtagna geometrier. Man har redan utfört flera framgångsrika tester i en 3d-skrivare.

Materialet har en densitet på endast fem procent, men är poröst och upp till tio gånger starkare än stål, menar forskarteamet på MIT. I dess tvådimensionella form anses grafen vara det starkaste materialet av alla. Men forskare har i flera tester försökt översätta denna styrka till tre dimensioner, något som MIT nu menar sig ha lyckats med.

Det tredimensionella grafenmaterialet har tagits fram genom en kombination av värme och tryck. Små grafenspån hettas upp och pressas ihop, vilket skapar en stabil struktur på atmoär nivå, diatomer på forskarspråk. Därefter har forskarna tagit fram en flora av 3d-modeller och utsatt dessa för olika tester och det var under dessa som man kunde uppmäta de enastående materialegenskaperna.

Vilken 3d-skrivarmodell som använts är inte uttalat, mer än att den klarar multimaterial och är ”högupplöst”.

Minst lika intressant som det nya grafenmaterialet är de matematiskt beräknade geometrier som skrivits ut. Dessa kallas för gyroider och är så komplexa att forskarna är tveksamma till om de går att producera med andra tekniker än just 3d-skrivare. MIT-teamet vill nu också försöka skriva ut dessa med andra material som polymerer och metaller.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: