Kina leder utvecklingen inom 3d-utskriven betong

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 17 januari 2017

concrete_printing

En ny rapport utförd av marknadsanalysföretaget Research and Markets undersöker hur marknaden för 3d-utskrift i betong utvecklas. Marknadsvärdet år 2021 förväntas uppgå till 56,4 miljoner dollar. Det globala marknadsvärdet för hela 3d-skrivarsegmentet beräknas samma år uppgå till runt 20 miljarder dollar.

Rapporten går igenom trenderna för applikationer, material, programvara, användare och regioner och sträcker sig fram till 2021. En stor portion av rapporten viks åt hur marknaden utvecklas för de olika teknikerna på området samt var den potentiella tillväxten finns. Perioden gäller 2015-2021.

I dagsläget är det inte många aktörer inom detta applikationsområde. De främsta drivkrafterna finns hos byggföretag, universitet och arkitektbyråer. Några mindre entreprenörsdrivna leverantörer har också gett sig in på området.

Ett av de företag som kommit längst är faktiskt svenska Skanska. Deras brittiska dotterbolag inledde för snart två år sedan ett samarbete med Loughborough University i England. Här utvecklar man gemensamt robotbaserade cement-3d-skrivare som ska kunna tillverka byggmoduler  och i vissa fall även slutprodukter, till exempel bänkar i som ska stå i offentliga miljöer. Tekniken heter Freeform Construction och målet är att ta fram en 3d-skrivare med en byggvolym på 2 x 2,5 x 5 meter.

Andra aktörer är nederländska DUS Architects, kinesiska WinSun, franska XtreeE, Sika, Balfour Beatty och Carilliom.

Några av de applikationer som i dagsläget kan skrivas ut är väggar, golv och tak, paneler samt trappsegment.

Sett till regioner förväntas Kina ta täten inom betong- och cementutskrifter. Här finns också den största efterfrågan på bostäder och andra byggnader.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3