Kina leder utvecklingen inom 3d-utskriven betong

concrete_printing

En ny rapport utförd av marknadsanalysföretaget Research and Markets undersöker hur marknaden för 3d-utskrift i betong utvecklas. Marknadsvärdet år 2021 förväntas uppgå till 56,4 miljoner dollar. Det globala marknadsvärdet för hela 3d-skrivarsegmentet beräknas samma år uppgå till runt 20 miljarder dollar.

Rapporten går igenom trenderna för applikationer, material, programvara, användare och regioner och sträcker sig fram till 2021. En stor portion av rapporten viks åt hur marknaden utvecklas för de olika teknikerna på området samt var den potentiella tillväxten finns. Perioden gäller 2015-2021.

I dagsläget är det inte många aktörer inom detta applikationsområde. De främsta drivkrafterna finns hos byggföretag, universitet och arkitektbyråer. Några mindre entreprenörsdrivna leverantörer har också gett sig in på området.

Ett av de företag som kommit längst är faktiskt svenska Skanska. Deras brittiska dotterbolag inledde för snart två år sedan ett samarbete med Loughborough University i England. Här utvecklar man gemensamt robotbaserade cement-3d-skrivare som ska kunna tillverka byggmoduler  och i vissa fall även slutprodukter, till exempel bänkar i som ska stå i offentliga miljöer. Tekniken heter Freeform Construction och målet är att ta fram en 3d-skrivare med en byggvolym på 2 x 2,5 x 5 meter.

Andra aktörer är nederländska DUS Architects, kinesiska WinSun, franska XtreeE, Sika, Balfour Beatty och Carilliom.

Några av de applikationer som i dagsläget kan skrivas ut är väggar, golv och tak, paneler samt trappsegment.

Sett till regioner förväntas Kina ta täten inom betong- och cementutskrifter. Här finns också den största efterfrågan på bostäder och andra byggnader.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: