Rolls-Royce säljer som smör – med 3d-skrivarteknik

rollsroyce

Förra året gick Rolls-Royces vd Torsten Müller-Ötvös ut och sa att strategin för företagets överlevnad handlade om att omfamna nya tekniker som 3d-skrivare. Det gjorde uppenbarligen susen, för företaget sålde förra året över 4000 bilar. Det har de bara gjort en gång tidigare i företagets historia.

En av anledningarna till denna försäljningssuccé är att så gott som alla bilar som lämnar fabriken är personligt anpassade till köparen.

– De bäst säljande modellerna förra året var de som skräddarsyddes åt kunderna, säger Torsten Müller-Ötvös. Det handlar om allt från bilfärg, till interiör och säten.

Men det handlar även om mer excentriska detaljer som att man kan anpassa klockan i instrumentbrädan efter sitt armbandsur. Det går alltså att få en kopia på en Rolex Yachtmaster. Här använder man både 3d-scanning och 3d-skrivare, främst i prototypfasen.

Den stora användningen av 3d-skrivarteknik för Rolls-Royce kommer dock nästa år, när man lanserar den nya Phantom-modellen. BMW, som äger Rolls-Royce, har redan sedan 2012 testat att 3d-skriva komponenter till den kommande Phantom-modellen. Det handlar då uteslutande om plastkomponenter som låsknappar, fattningar och låsknappar. Vad som ingår när bilmodellen släpps återstår att se.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: