Rolls-Royce säljer som smör – med 3d-skrivarteknik

rollsroyce

Förra året gick Rolls-Royces vd Torsten Müller-Ötvös ut och sa att strategin för företagets överlevnad handlade om att omfamna nya tekniker som 3d-skrivare. Det gjorde uppenbarligen susen, för företaget sålde förra året över 4000 bilar. Det har de bara gjort en gång tidigare i företagets historia.

En av anledningarna till denna försäljningssuccé är att så gott som alla bilar som lämnar fabriken är personligt anpassade till köparen.

– De bäst säljande modellerna förra året var de som skräddarsyddes åt kunderna, säger Torsten Müller-Ötvös. Det handlar om allt från bilfärg, till interiör och säten.

Men det handlar även om mer excentriska detaljer som att man kan anpassa klockan i instrumentbrädan efter sitt armbandsur. Det går alltså att få en kopia på en Rolex Yachtmaster. Här använder man både 3d-scanning och 3d-skrivare, främst i prototypfasen.

Den stora användningen av 3d-skrivarteknik för Rolls-Royce kommer dock nästa år, när man lanserar den nya Phantom-modellen. BMW, som äger Rolls-Royce, har redan sedan 2012 testat att 3d-skriva komponenter till den kommande Phantom-modellen. Det handlar då uteslutande om plastkomponenter som låsknappar, fattningar och låsknappar. Vad som ingår när bilmodellen släpps återstår att se.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: