Xenter-studenter med 3d-kompetens söker praktikplatser

Oskar Zielinski, Agnes Norman och Luz Martinez på Xenters 3d-teknikutbildning.

Oskar Zielinski, Agnes Norman och Luz Martinez på Xenters 3d-teknikutbildning.

Nu är det dags för den andra kullen 3d-teknikerstudenter på Xenter att ge sig ut på praktik. Xenters YH-utbildning 3d-tekniker består till stor del av så kallad LiA – Lärande i arbete. Totalt är studenterna ute på praktik i elva veckor med start den 14 mars.

Studenterna söker praktikplats hos leverantörer, servicebyråer och företag inom olika branscher som använder 3d-skrivarteknik. Ta tillfället i akt och få in en kvalificerad förmåga under ett par månader i din verksamhet. 3dp.se har intervjuat tre av dessa förstaårsstudenter som nu letar sin första praktiplats.

Luz Martinez har en teknisk bakgrund och har tidigare bland annat arbetat med CNC-fräsning och CAD från ett tillverkningsföretag som producerade ventiler och legotillverkning för olika industrier.

– Anledningen till att jag kom in på 3d-skrivarteknik är att det finns stora utvecklingsmöjligheter – jag är övertygad om att tekniken går en stark framtid till mötes. Sedan trivs jag i verkstadsmiljö.

– Områden som arkitektur och medicinteknik är också spännande, i synnerhet kopplat till ergonomi och lösningar för en bättre arbetsplats.

– Jag söker främst en LiA-praktiplats i Stockholmsområdet.

Agnes Norman har ingen tidigare bakgrund inom 3d-skrivarteknik innan hon hoppade på Xenters utbildning.

– Men jag har blivit rejält intresserad av modellering och möjligheten att bygga mina egna skrivare sedan jag börjat här. Just nu är det mycket Iron CAD, som är det program vi främst använder på Xenter. Men jag har även arbetat i Maya.

– När det gäller min LiA så kan jag tänka mig vad som helst inom modellering. Det skulle vara kul att bli bra på design, men tror att jag är bättre på det industriella.

– Helst vill jag ha en praktiplats i Stockholmsområdet. Men det går att lösa även om det är längre bort.

En av de som redan hittat sitt LiA-företag är Oskar Zielinski, han skapade faktiskt sin praktikplats själv och har på kuppen även startat eget företag.

Oskar ska tillbringa sina veckor hos 3D-Scannings företaget Objekt360, där han ska arbeta med att ta fram 3d-modeller och 3d-utskrifter av interiörer. De använder sig av 3D-Scanners för att läsa av interiören av en lägenhet och skapa en 3D-modell som går att besöka i Virtual reality.

– När jag väl inlett en diskussion med Objekt360 blev de intresserade av att ta fram fysiska modeller. Därför startade jag ett eget företag där jag kan sälja 3d-utskrifter till dem. Jag har köpt en Ultimaker 2+, som räcker gott och väl för dessa modeller.

– Att valet föll på Objek360 var egentligen en slump. Här på utbildningen har vi möjlighet att testa på applikationer för många olika branscher. Nu sitter vi till exempel och ska testa utskrifter från en gipsskrivare för att gjuta aluminium. Målet är att få till en snabb och enkel process från 3d-utskriven gjutform till färdig komponent.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Ikea släpper tre nya 3d-printade produkter

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om
additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: 

Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han ska styra kommunikationen på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: