Xenter-studenter med 3d-kompetens söker praktikplatser

Oskar Zielinski, Agnes Norman och Luz Martinez på Xenters 3d-teknikutbildning.

Oskar Zielinski, Agnes Norman och Luz Martinez på Xenters 3d-teknikutbildning.

Nu är det dags för den andra kullen 3d-teknikerstudenter på Xenter att ge sig ut på praktik. Xenters YH-utbildning 3d-tekniker består till stor del av så kallad LiA – Lärande i arbete. Totalt är studenterna ute på praktik i elva veckor med start den 14 mars.

Studenterna söker praktikplats hos leverantörer, servicebyråer och företag inom olika branscher som använder 3d-skrivarteknik. Ta tillfället i akt och få in en kvalificerad förmåga under ett par månader i din verksamhet. 3dp.se har intervjuat tre av dessa förstaårsstudenter som nu letar sin första praktiplats.

Luz Martinez har en teknisk bakgrund och har tidigare bland annat arbetat med CNC-fräsning och CAD från ett tillverkningsföretag som producerade ventiler och legotillverkning för olika industrier.

– Anledningen till att jag kom in på 3d-skrivarteknik är att det finns stora utvecklingsmöjligheter – jag är övertygad om att tekniken går en stark framtid till mötes. Sedan trivs jag i verkstadsmiljö.

– Områden som arkitektur och medicinteknik är också spännande, i synnerhet kopplat till ergonomi och lösningar för en bättre arbetsplats.

– Jag söker främst en LiA-praktiplats i Stockholmsområdet.

Agnes Norman har ingen tidigare bakgrund inom 3d-skrivarteknik innan hon hoppade på Xenters utbildning.

– Men jag har blivit rejält intresserad av modellering och möjligheten att bygga mina egna skrivare sedan jag börjat här. Just nu är det mycket Iron CAD, som är det program vi främst använder på Xenter. Men jag har även arbetat i Maya.

– När det gäller min LiA så kan jag tänka mig vad som helst inom modellering. Det skulle vara kul att bli bra på design, men tror att jag är bättre på det industriella.

– Helst vill jag ha en praktiplats i Stockholmsområdet. Men det går att lösa även om det är längre bort.

En av de som redan hittat sitt LiA-företag är Oskar Zielinski, han skapade faktiskt sin praktikplats själv och har på kuppen även startat eget företag.

Oskar ska tillbringa sina veckor hos 3D-Scannings företaget Objekt360, där han ska arbeta med att ta fram 3d-modeller och 3d-utskrifter av interiörer. De använder sig av 3D-Scanners för att läsa av interiören av en lägenhet och skapa en 3D-modell som går att besöka i Virtual reality.

– När jag väl inlett en diskussion med Objekt360 blev de intresserade av att ta fram fysiska modeller. Därför startade jag ett eget företag där jag kan sälja 3d-utskrifter till dem. Jag har köpt en Ultimaker 2+, som räcker gott och väl för dessa modeller.

– Att valet föll på Objek360 var egentligen en slump. Här på utbildningen har vi möjlighet att testa på applikationer för många olika branscher. Nu sitter vi till exempel och ska testa utskrifter från en gipsskrivare för att gjuta aluminium. Målet är att få till en snabb och enkel process från 3d-utskriven gjutform till färdig komponent.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: