Xenter-studenter med 3d-kompetens söker praktikplatser

Oskar Zielinski, Agnes Norman och Luz Martinez på Xenters 3d-teknikutbildning.

Oskar Zielinski, Agnes Norman och Luz Martinez på Xenters 3d-teknikutbildning.

Nu är det dags för den andra kullen 3d-teknikerstudenter på Xenter att ge sig ut på praktik. Xenters YH-utbildning 3d-tekniker består till stor del av så kallad LiA – Lärande i arbete. Totalt är studenterna ute på praktik i elva veckor med start den 14 mars.

Studenterna söker praktikplats hos leverantörer, servicebyråer och företag inom olika branscher som använder 3d-skrivarteknik. Ta tillfället i akt och få in en kvalificerad förmåga under ett par månader i din verksamhet. 3dp.se har intervjuat tre av dessa förstaårsstudenter som nu letar sin första praktiplats.

Luz Martinez har en teknisk bakgrund och har tidigare bland annat arbetat med CNC-fräsning och CAD från ett tillverkningsföretag som producerade ventiler och legotillverkning för olika industrier.

– Anledningen till att jag kom in på 3d-skrivarteknik är att det finns stora utvecklingsmöjligheter – jag är övertygad om att tekniken går en stark framtid till mötes. Sedan trivs jag i verkstadsmiljö.

– Områden som arkitektur och medicinteknik är också spännande, i synnerhet kopplat till ergonomi och lösningar för en bättre arbetsplats.

– Jag söker främst en LiA-praktiplats i Stockholmsområdet.

Agnes Norman har ingen tidigare bakgrund inom 3d-skrivarteknik innan hon hoppade på Xenters utbildning.

– Men jag har blivit rejält intresserad av modellering och möjligheten att bygga mina egna skrivare sedan jag börjat här. Just nu är det mycket Iron CAD, som är det program vi främst använder på Xenter. Men jag har även arbetat i Maya.

– När det gäller min LiA så kan jag tänka mig vad som helst inom modellering. Det skulle vara kul att bli bra på design, men tror att jag är bättre på det industriella.

– Helst vill jag ha en praktiplats i Stockholmsområdet. Men det går att lösa även om det är längre bort.

En av de som redan hittat sitt LiA-företag är Oskar Zielinski, han skapade faktiskt sin praktikplats själv och har på kuppen även startat eget företag.

Oskar ska tillbringa sina veckor hos 3D-Scannings företaget Objekt360, där han ska arbeta med att ta fram 3d-modeller och 3d-utskrifter av interiörer. De använder sig av 3D-Scanners för att läsa av interiören av en lägenhet och skapa en 3D-modell som går att besöka i Virtual reality.

– När jag väl inlett en diskussion med Objekt360 blev de intresserade av att ta fram fysiska modeller. Därför startade jag ett eget företag där jag kan sälja 3d-utskrifter till dem. Jag har köpt en Ultimaker 2+, som räcker gott och väl för dessa modeller.

– Att valet föll på Objek360 var egentligen en slump. Här på utbildningen har vi möjlighet att testa på applikationer för många olika branscher. Nu sitter vi till exempel och ska testa utskrifter från en gipsskrivare för att gjuta aluminium. Målet är att få till en snabb och enkel process från 3d-utskriven gjutform till färdig komponent.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Så kan kunskapen om AM höjas

Den fjärde – och på sikt även den femte – industriella revolutionen står för dörren. Hur kan additiv tillverkning ha en plats i den utvecklingen? Och vilket behov av kompetens för den med sig? Det är något av det Sima Valizadeh tar upp i sin presentation under AM-dagen.

Publicerat av: 

Printade organ kan rädda liv i framtiden

Kunskapen och teknologin för att printa mänsklig vävnad finns redan, men för att kunna tillämpa det på människor krävs år av kliniska prövningar. Men bioprinting kan redan i dag bidra till en förbättrad hälsa hos människor, säger Itedale Namro Redwan som leder Cellinks forsknings- och utvecklingsteam. 

Publicerat av: