OssDsign tar 3d-utskrivet implantat från Uppsala till USA

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 30 januari 2017

ossdsign

Uppsalabaserade medtech-företaget OssDsign har fått ett av sina patenterade kranieimplantat godkänt av amerikanska FDA, Food And Drug Administration. Det innebär att implantatet, som 3d-skrivs, nu kan börja marknadsföras och säljas i USA.

Implantatet, som heter OSSDSIGN Cranial PSI, är enligt företaget ett patientspecifikt implantat för att rekonstruera kraniella defekter. Traditionellt använder man annars ben, inert plast som PEEK eller medicinska metaller som titanium för att ta fram denna typ av kranieimplantat. Men i så många som 25 procent av dessa ingrepp uppstår det komplikationer. Detta leder också i många fall till att man får avlägsna implantatet.

Det är just dessa situationer som OssDsign vill eliminera med sitt nya implantat. De individanpassade implantaten är baserade på magnetröntgendata från patienten för att sedan 3d-skrivas i en egenutvecklad komposit som bland annat innehåller kalciumfosfat, förstärkt med ett titanbaserat skelett. Enligt företaget ska denna kombination av material och struktur främja bentillväxt och förbättra integrationen med intilliggande vävnad.

Med FDA-godkännandet utökar företaget sin marknad rejält. OssDsigns vd, Anders Lundqvist, menar att en lansering föreligger redan första kvartalet i år.

– Vi är nu i slutfasen i utvecklingen av ett erfaret distributionsnätverk som gör att vi snabbt kan nå ut till kirurger, patienter och vårdsystem över hela USA, säger Anders Lundqvist.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3