OssDsign tar 3d-utskrivet implantat från Uppsala till USA

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 30 januari 2017

ossdsign

Uppsalabaserade medtech-företaget OssDsign har fått ett av sina patenterade kranieimplantat godkänt av amerikanska FDA, Food And Drug Administration. Det innebär att implantatet, som 3d-skrivs, nu kan börja marknadsföras och säljas i USA.

Implantatet, som heter OSSDSIGN Cranial PSI, är enligt företaget ett patientspecifikt implantat för att rekonstruera kraniella defekter. Traditionellt använder man annars ben, inert plast som PEEK eller medicinska metaller som titanium för att ta fram denna typ av kranieimplantat. Men i så många som 25 procent av dessa ingrepp uppstår det komplikationer. Detta leder också i många fall till att man får avlägsna implantatet.

Det är just dessa situationer som OssDsign vill eliminera med sitt nya implantat. De individanpassade implantaten är baserade på magnetröntgendata från patienten för att sedan 3d-skrivas i en egenutvecklad komposit som bland annat innehåller kalciumfosfat, förstärkt med ett titanbaserat skelett. Enligt företaget ska denna kombination av material och struktur främja bentillväxt och förbättra integrationen med intilliggande vävnad.

Med FDA-godkännandet utökar företaget sin marknad rejält. OssDsigns vd, Anders Lundqvist, menar att en lansering föreligger redan första kvartalet i år.

– Vi är nu i slutfasen i utvecklingen av ett erfaret distributionsnätverk som gör att vi snabbt kan nå ut till kirurger, patienter och vårdsystem över hela USA, säger Anders Lundqvist.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1