Nytt förvärv ett led i 3D Systems dentalstrategi

3D Systems fortsätter sin satsning på dentalbranschen genom att förvärva det nederländska materialutvecklaren NextDent. Företaget är ett av de världsledande inom 3d-skrivarmaterial för dentala applikationer.

Ett av målen med förvärvet är att integrera NextDents expertis inom dentalmaterial med 3D Systems Figure4-teknik, en SLA-baserad industriell 3d-skrivarteknik som ska medge hög produktionshastighet. Figure4-konceptet påminner om Carbons CLIP-teknik, där komponenter byggs nedifrån och upp. 3D Systems har dock tagit detta steget längre och automatiserat/robotiserat produktionen.

NextDent, samt systerföretaget Vertex Dental, utvecklar dentala material för både 3d-skrivare och traditionell tillverkningsteknik. Nextent har i dagsläget tolv olika material i portföljen, material som är godkända av myndigheter i över sjuttio länder. Några av de applikationer som kan 3d-skrivas med företagets material är modeller, borrguider, temporära kronor och broar, proteser och avtrycksskedar.

Enligt avtalet kommer 3D Systems fortsatt att serva NextDents kunder. Företaget vd, Rik Jacobs, går över till 3D Systems och leder deras affärsområde inom denta. Rik Jacobs är dessutom en av talarna på årets 3dp Dental-konferens den 27 april. Här berättar han mer om vilka dentalmaterial som finns på marknaden och deras egenskaper. Han kommer även att ge en inblick i hur utvecklingen blir för 3d-skrivarmaterial för dentalbranschen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

2 kommentarer till “Nytt förvärv ett led i 3D Systems dentalstrategi”
 1. Thomas Rapp skriver:

  Finns det3Dprintade plastmaterial godkända i Sverige för bruk i munnen längre än 24 timmar?
  Vem har i så fall certifierat/godkänt det i Sverige?
  Tacksam för information .
  Vänliga hälsningar
  Thomas Rapp.

  1. Mattias Kristiansson skriver:

   Hej Thomas,

   Jodå, det ska finnas. Det finns en handfull 3d-skrivarutvecklare och/eller traditionella leverantörer av dental teknik som erbjuder ett Klass IIa-material (flytande resin) för 3d-utskrift av t ex tandskenor. En av dessa är Formlabs, som i Sverige säljs av 3DVerkstan och Denthouse. De har också mer information.

   Vänligen,
   Mattias

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: