Nytt förvärv ett led i 3D Systems dentalstrategi

3D Systems fortsätter sin satsning på dentalbranschen genom att förvärva det nederländska materialutvecklaren NextDent. Företaget är ett av de världsledande inom 3d-skrivarmaterial för dentala applikationer.

Ett av målen med förvärvet är att integrera NextDents expertis inom dentalmaterial med 3D Systems Figure4-teknik, en SLA-baserad industriell 3d-skrivarteknik som ska medge hög produktionshastighet. Figure4-konceptet påminner om Carbons CLIP-teknik, där komponenter byggs nedifrån och upp. 3D Systems har dock tagit detta steget längre och automatiserat/robotiserat produktionen.

NextDent, samt systerföretaget Vertex Dental, utvecklar dentala material för både 3d-skrivare och traditionell tillverkningsteknik. Nextent har i dagsläget tolv olika material i portföljen, material som är godkända av myndigheter i över sjuttio länder. Några av de applikationer som kan 3d-skrivas med företagets material är modeller, borrguider, temporära kronor och broar, proteser och avtrycksskedar.

Enligt avtalet kommer 3D Systems fortsatt att serva NextDents kunder. Företaget vd, Rik Jacobs, går över till 3D Systems och leder deras affärsområde inom denta. Rik Jacobs är dessutom en av talarna på årets 3dp Dental-konferens den 27 april. Här berättar han mer om vilka dentalmaterial som finns på marknaden och deras egenskaper. Han kommer även att ge en inblick i hur utvecklingen blir för 3d-skrivarmaterial för dentalbranschen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

2 kommentarer till “Nytt förvärv ett led i 3D Systems dentalstrategi”
 1. Thomas Rapp skriver:

  Finns det3Dprintade plastmaterial godkända i Sverige för bruk i munnen längre än 24 timmar?
  Vem har i så fall certifierat/godkänt det i Sverige?
  Tacksam för information .
  Vänliga hälsningar
  Thomas Rapp.

  1. Mattias Kristiansson skriver:

   Hej Thomas,

   Jodå, det ska finnas. Det finns en handfull 3d-skrivarutvecklare och/eller traditionella leverantörer av dental teknik som erbjuder ett Klass IIa-material (flytande resin) för 3d-utskrift av t ex tandskenor. En av dessa är Formlabs, som i Sverige säljs av 3DVerkstan och Denthouse. De har också mer information.

   Vänligen,
   Mattias

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam och GE Additive visar upp nytt produktionscenter

Arcam och GE Additive sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företagen avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: