Nytt förvärv ett led i 3D Systems dentalstrategi

3D Systems fortsätter sin satsning på dentalbranschen genom att förvärva det nederländska materialutvecklaren NextDent. Företaget är ett av de världsledande inom 3d-skrivarmaterial för dentala applikationer.

Ett av målen med förvärvet är att integrera NextDents expertis inom dentalmaterial med 3D Systems Figure4-teknik, en SLA-baserad industriell 3d-skrivarteknik som ska medge hög produktionshastighet. Figure4-konceptet påminner om Carbons CLIP-teknik, där komponenter byggs nedifrån och upp. 3D Systems har dock tagit detta steget längre och automatiserat/robotiserat produktionen.

NextDent, samt systerföretaget Vertex Dental, utvecklar dentala material för både 3d-skrivare och traditionell tillverkningsteknik. Nextent har i dagsläget tolv olika material i portföljen, material som är godkända av myndigheter i över sjuttio länder. Några av de applikationer som kan 3d-skrivas med företagets material är modeller, borrguider, temporära kronor och broar, proteser och avtrycksskedar.

Enligt avtalet kommer 3D Systems fortsatt att serva NextDents kunder. Företaget vd, Rik Jacobs, går över till 3D Systems och leder deras affärsområde inom denta. Rik Jacobs är dessutom en av talarna på årets 3dp Dental-konferens den 27 april. Här berättar han mer om vilka dentalmaterial som finns på marknaden och deras egenskaper. Han kommer även att ge en inblick i hur utvecklingen blir för 3d-skrivarmaterial för dentalbranschen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

2 kommentarer till “Nytt förvärv ett led i 3D Systems dentalstrategi”
 1. Thomas Rapp skriver:

  Finns det3Dprintade plastmaterial godkända i Sverige för bruk i munnen längre än 24 timmar?
  Vem har i så fall certifierat/godkänt det i Sverige?
  Tacksam för information .
  Vänliga hälsningar
  Thomas Rapp.

  1. Mattias Kristiansson skriver:

   Hej Thomas,

   Jodå, det ska finnas. Det finns en handfull 3d-skrivarutvecklare och/eller traditionella leverantörer av dental teknik som erbjuder ett Klass IIa-material (flytande resin) för 3d-utskrift av t ex tandskenor. En av dessa är Formlabs, som i Sverige säljs av 3DVerkstan och Denthouse. De har också mer information.

   Vänligen,
   Mattias

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: