Nytt förvärv ett led i 3D Systems dentalstrategi

3D Systems fortsätter sin satsning på dentalbranschen genom att förvärva det nederländska materialutvecklaren NextDent. Företaget är ett av de världsledande inom 3d-skrivarmaterial för dentala applikationer.

Ett av målen med förvärvet är att integrera NextDents expertis inom dentalmaterial med 3D Systems Figure4-teknik, en SLA-baserad industriell 3d-skrivarteknik som ska medge hög produktionshastighet. Figure4-konceptet påminner om Carbons CLIP-teknik, där komponenter byggs nedifrån och upp. 3D Systems har dock tagit detta steget längre och automatiserat/robotiserat produktionen.

NextDent, samt systerföretaget Vertex Dental, utvecklar dentala material för både 3d-skrivare och traditionell tillverkningsteknik. Nextent har i dagsläget tolv olika material i portföljen, material som är godkända av myndigheter i över sjuttio länder. Några av de applikationer som kan 3d-skrivas med företagets material är modeller, borrguider, temporära kronor och broar, proteser och avtrycksskedar.

Enligt avtalet kommer 3D Systems fortsatt att serva NextDents kunder. Företaget vd, Rik Jacobs, går över till 3D Systems och leder deras affärsområde inom denta. Rik Jacobs är dessutom en av talarna på årets 3dp Dental-konferens den 27 april. Här berättar han mer om vilka dentalmaterial som finns på marknaden och deras egenskaper. Han kommer även att ge en inblick i hur utvecklingen blir för 3d-skrivarmaterial för dentalbranschen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

2 kommentarer till “Nytt förvärv ett led i 3D Systems dentalstrategi”
 1. Thomas Rapp skriver:

  Finns det3Dprintade plastmaterial godkända i Sverige för bruk i munnen längre än 24 timmar?
  Vem har i så fall certifierat/godkänt det i Sverige?
  Tacksam för information .
  Vänliga hälsningar
  Thomas Rapp.

  1. Mattias Kristiansson skriver:

   Hej Thomas,

   Jodå, det ska finnas. Det finns en handfull 3d-skrivarutvecklare och/eller traditionella leverantörer av dental teknik som erbjuder ett Klass IIa-material (flytande resin) för 3d-utskrift av t ex tandskenor. En av dessa är Formlabs, som i Sverige säljs av 3DVerkstan och Denthouse. De har också mer information.

   Vänligen,
   Mattias

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


EOS ändrar i ledet

EOS gör nu ett skifte i sin ledningsgrupp. Ny vd blir Marie Langer. – Vi vill att vår teknologi ska göra mer än bara driva ekonomisk tillväxt, säger Marie Langer.

Publicerat av: 

Orb släpper kulformad byggkammare

Orbital Compsites har tagit fram ett nytt modulärt, robotiserat 3d-skrivarsystem. – Vi integreras sömlöst i en 5G-aktiverad Industri 4.0-miljö, säger Cole Nielsen, grundare av Orbital Composites

Publicerat av: 

Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Publicerat av: 

PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printing

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: