Värmländsk 3d-skrivarsatsning ska gynna innovationskraften

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 2 februari 2017

I januari startade Karlstads universitet tre forsknings- och utvecklingsprojekt med syftet att förnya värmländskt näringsliv och stärka forskningen. Ett av de tre projekten ska utmynna i ett labb för additiv tillverkning, till gagn för företag i regionen och nya, innovativa produkter.

Det labb som man nu ska dra igång på Karlstads universitet heter AT-lab. Här ska akademi och regionala företag kunna mötas och skapa möjligheter för kunskapsöverföring. Det ska också vara en miljö där företag kan utveckla kunskap, produkter och tjänster i samverkan med universitetet. Inom projektets ram kommer även workshops, seminarier samt pilotprojekt att anordnas.

– Detta projekt är avsett att installera och lansera ett laboratorium på Karlstads universitet, vilket skulle kunna skapa en arena för kunskaps- och tekniköverföring i samverkan med industrin, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialvetenskap.

De tre projekten ingår i Akademin för smart specialisering, en gemensam samverkansplattform för Karlstads universitet och Region Värmland. Plattformen ska fungera som en mötesplats för forskare, företag, samhällsaktörer, finansiärer och entreprenörer med syftet att stärka forskningens och företagens internationella konkurrenskraft.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3