Arcams resultat påverkas av osäker marknad

Arcams vd, Magnus René.

Arcam har släppt sina siffror för helåret 2016. De visar att omsättningen ökade med 12,5 procent, men nettoresultatet slutade på minus 10,8 miljoner kronor. Enligt företagets vd, Magnus René, ser man utmaningar på marknaden.

– Efterfrågan på EBM-system styrs av i vilken takt våra kunder inom flyg- och implantatindustri går mot produktion, en process som är beroende av både tekniska och kommersiella faktorer, säger Magnus René om marknadssituationen.

Omsättningen för helåret uppgick till 648,3 miljoner kronor och rörelseresultatet uppgick till -29,8 miljoner kronor. Det underliggande resultatet från rörelsen uppgick till 15,0 miljoner kronor efter justering för kostnader av engångskaraktär.

Totalt under året fick man 48 ordrar, en minskning med föregående år, då man landade på 58 ordrar. Företaget går in i 2017 med en orderbok på 25 system.

En av de största händelserna på den svenska 3d-skrivarmarknaden förra året var General Electrics bud på Arcam.

– Hösten präglades av GEs bud på Arcam som för oss är ett starkt erkännande av att den verksamhet som vi under många år byggt upp tillsammans nu blivit en viktig aktör inom den additiva tillverkningsindustrin, säger Magnus René. Budprocessen påverkade vår verksamhet då ledningen fick mindre tid att agera på marknaden. Våra kunder på EBM-sidan har varit något avvaktande och vi ser att det tar längre tid att teckna nya order.

Dotterbolaget DiSanto tyngs av en svag utveckling inom traditionellt tillverkade implantat. Inom EBM-tillverkade implantat har det under perioden tillkommit flera nya kundprojekt. Även om intäkterna från denna del av verksamheten ökar, kompenserar de ännu inte för den svaga utvecklingen inom traditionellt tillverkade implantat, menar Arcam. Företaget skrev under året ner moderbolagets innehav i DiSanto med 28 miljoner kronor.

För att möta den snabbt ökande efterfrågan på metallpulver fortsätter Arcam att bygga ut metallpulvertillverkaren AP&Cs produktionskapacitet i Kanada.

– Vi fattade i maj 2016 beslut om att utöka kapaciteten kraftigt genom att bygga en helt ny pulvertillverkningsfabrik utanför Montreal, säger Magnus René. Den nya tillverkningsanläggningen ger oss initialt ökad kapacitet och långsiktigt en plattform för ytterligare expansion.

– Med de investeringar som vi nu gör i den befintliga fabriken och den nya anläggningen kommer vi att i slutet av 2017 ha en atomiseringskapacitet på 750 ton per år. Den nya anläggningen byggs modulärt och kan långsiktigt byggas ut så att den totala kapaciteten i våra två anläggningar når över 1200 ton per år.

Den 6 september lämnade GE ett offentligt bud i syfte att förvärva samtliga aktier i Arcam AB. GEs bud avslutades den 29 november och GE äger idag 76,15 procent av aktierna i Arcam.

– För oss på Arcam är GEs intresse ett starkt erkännande av att den verksamhet som vi under många år byggt upp tillsammans nu blivit en viktig aktör inom den additiva tillverkningsindustrin. I samband med budet förvärvade fonden Elliott drygt 11 procent av aktierna över marknaden och de blev därmed näst största ägare.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: