Arcams resultat påverkas av osäker marknad

Arcams vd, Magnus René.

Arcam har släppt sina siffror för helåret 2016. De visar att omsättningen ökade med 12,5 procent, men nettoresultatet slutade på minus 10,8 miljoner kronor. Enligt företagets vd, Magnus René, ser man utmaningar på marknaden.

– Efterfrågan på EBM-system styrs av i vilken takt våra kunder inom flyg- och implantatindustri går mot produktion, en process som är beroende av både tekniska och kommersiella faktorer, säger Magnus René om marknadssituationen.

Omsättningen för helåret uppgick till 648,3 miljoner kronor och rörelseresultatet uppgick till -29,8 miljoner kronor. Det underliggande resultatet från rörelsen uppgick till 15,0 miljoner kronor efter justering för kostnader av engångskaraktär.

Totalt under året fick man 48 ordrar, en minskning med föregående år, då man landade på 58 ordrar. Företaget går in i 2017 med en orderbok på 25 system.

En av de största händelserna på den svenska 3d-skrivarmarknaden förra året var General Electrics bud på Arcam.

– Hösten präglades av GEs bud på Arcam som för oss är ett starkt erkännande av att den verksamhet som vi under många år byggt upp tillsammans nu blivit en viktig aktör inom den additiva tillverkningsindustrin, säger Magnus René. Budprocessen påverkade vår verksamhet då ledningen fick mindre tid att agera på marknaden. Våra kunder på EBM-sidan har varit något avvaktande och vi ser att det tar längre tid att teckna nya order.

Dotterbolaget DiSanto tyngs av en svag utveckling inom traditionellt tillverkade implantat. Inom EBM-tillverkade implantat har det under perioden tillkommit flera nya kundprojekt. Även om intäkterna från denna del av verksamheten ökar, kompenserar de ännu inte för den svaga utvecklingen inom traditionellt tillverkade implantat, menar Arcam. Företaget skrev under året ner moderbolagets innehav i DiSanto med 28 miljoner kronor.

För att möta den snabbt ökande efterfrågan på metallpulver fortsätter Arcam att bygga ut metallpulvertillverkaren AP&Cs produktionskapacitet i Kanada.

– Vi fattade i maj 2016 beslut om att utöka kapaciteten kraftigt genom att bygga en helt ny pulvertillverkningsfabrik utanför Montreal, säger Magnus René. Den nya tillverkningsanläggningen ger oss initialt ökad kapacitet och långsiktigt en plattform för ytterligare expansion.

– Med de investeringar som vi nu gör i den befintliga fabriken och den nya anläggningen kommer vi att i slutet av 2017 ha en atomiseringskapacitet på 750 ton per år. Den nya anläggningen byggs modulärt och kan långsiktigt byggas ut så att den totala kapaciteten i våra två anläggningar når över 1200 ton per år.

Den 6 september lämnade GE ett offentligt bud i syfte att förvärva samtliga aktier i Arcam AB. GEs bud avslutades den 29 november och GE äger idag 76,15 procent av aktierna i Arcam.

– För oss på Arcam är GEs intresse ett starkt erkännande av att den verksamhet som vi under många år byggt upp tillsammans nu blivit en viktig aktör inom den additiva tillverkningsindustrin. I samband med budet förvärvade fonden Elliott drygt 11 procent av aktierna över marknaden och de blev därmed näst största ägare.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printning

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: 

3d-printad bas sätter tonen

Additiv tillverkning är en känd teknik för att kunna tillverka föremål av många olika slag. Ett nytt exempel på detta är professorn Olaf Diegels ”Beatles-bas”.

Publicerat av: 

De vill lösa utmaning med metallpulver

Graphmatech strävar efter att hitta lösningen som gör det lättare att arbeta med metallpulver, både i additiv tillverkning och metallurgi. Nu kan de ha tagit första steget för att nå dit. 

Publicerat av: 

Raise3D lanserar ny 3d-skrivare

Raise3D lanserar en ny multifunktions FFF / FDM 3d-skrivare för industriell användning. – Vi vill att våra skrivare ska vara på inkluderande som möjligt, Edward Feng, vd på Raise3D.

Publicerat av: 

Ultimaker breddar produktportföljen

Ultimaker lanserar S5 Pro Bundle och S3. – Det här är en världsnyhet som vi har längtat länge efter, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan som levererar Ultimakers 3d-skrivare i Norden och Baltikum.

Publicerat av: