Arcam har släppt sina siffror för helåret 2016. De visar att omsättningen ökade med 12,5 procent, men nettoresultatet slutade på minus 10,8 miljoner kronor. Enligt företagets vd, Magnus René, ser man utmaningar på marknaden.
– Efterfrågan på EBM-system styrs av i vilken takt våra kunder inom flyg- och implantatindustri går mot produktion, en process som är beroende av både tekniska och kommersiella faktorer, säger Magnus René om marknadssituationen.
Omsättningen för helåret uppgick till 648,3 miljoner kronor och rörelseresultatet uppgick till -29,8 miljoner kronor. Det underliggande resultatet från rörelsen uppgick till 15,0 miljoner kronor efter justering för kostnader av engångskaraktär.
Totalt under året fick man 48 ordrar, en minskning med föregående år, då man landade på 58 ordrar. Företaget går in i 2017 med en orderbok på 25 system.
En av de största händelserna på den svenska 3d-skrivarmarknaden förra året var General Electrics bud på Arcam.
– Hösten präglades av GEs bud på Arcam som för oss är ett starkt erkännande av att den verksamhet som vi under många år byggt upp tillsammans nu blivit en viktig aktör inom den additiva tillverkningsindustrin, säger Magnus René. Budprocessen påverkade vår verksamhet då ledningen fick mindre tid att agera på marknaden. Våra kunder på EBM-sidan har varit något avvaktande och vi ser att det tar längre tid att teckna nya order.
Dotterbolaget DiSanto tyngs av en svag utveckling inom traditionellt tillverkade implantat. Inom EBM-tillverkade implantat har det under perioden tillkommit flera nya kundprojekt. Även om intäkterna från denna del av verksamheten ökar, kompenserar de ännu inte för den svaga utvecklingen inom traditionellt tillverkade implantat, menar Arcam. Företaget skrev under året ner moderbolagets innehav i DiSanto med 28 miljoner kronor.
För att möta den snabbt ökande efterfrågan på metallpulver fortsätter Arcam att bygga ut metallpulvertillverkaren AP&Cs produktionskapacitet i Kanada.
– Vi fattade i maj 2016 beslut om att utöka kapaciteten kraftigt genom att bygga en helt ny pulvertillverkningsfabrik utanför Montreal, säger Magnus René. Den nya tillverkningsanläggningen ger oss initialt ökad kapacitet och långsiktigt en plattform för ytterligare expansion.
– Med de investeringar som vi nu gör i den befintliga fabriken och den nya anläggningen kommer vi att i slutet av 2017 ha en atomiseringskapacitet på 750 ton per år. Den nya anläggningen byggs modulärt och kan långsiktigt byggas ut så att den totala kapaciteten i våra två anläggningar når över 1200 ton per år.
Den 6 september lämnade GE ett offentligt bud i syfte att förvärva samtliga aktier i Arcam AB. GEs bud avslutades den 29 november och GE äger idag 76,15 procent av aktierna i Arcam.
– För oss på Arcam är GEs intresse ett starkt erkännande av att den verksamhet som vi under många år byggt upp tillsammans nu blivit en viktig aktör inom den additiva tillverkningsindustrin. I samband med budet förvärvade fonden Elliott drygt 11 procent av aktierna över marknaden och de blev därmed näst största ägare.