VBN Components utvecklar åt svenskt borrteknikföretag

Martin NIlsson, vd, VBN Components.

European Institute for Innovation and Technologys (EITs) sektion för Raw Materials finansierar nu ett projekt där VBN Components ska göra en produktutveckling åt LKAB Wassara.

VBN Components har i dag en 3d-skrivarteknik där man tillverkar nötningståliga material, något som de är unika i världen med att göra. LKAB Wassara utvecklar och tillverkar vattendrivna sänkborrhammare med hög verkningsgrad och hög precision.

Det aktuella projektet är en serie med utvecklingssteg för att uppnå de krav som LKAB Wassara har, med speciellt fokus på att kunna 3d-skriva med tunna godstjocklekar. Målet med projektet är att kunna bidra med snabbare produktutveckling hos Wassara, och framöver kunna serietillverka vissa typer av detaljer.

– Detta är en mycket intressant applikation för oss och vi ser fram emot samarbetet. Sverige är av tradition mycket erfarna inom bergborrsområdet och detta gör att vi kan komma ytterligare en bit på den utvecklingstrappan. Det är också en fjäder i hatten att vi kommit med i världens största konsortium inom material, EIT Raw Materials. Det betyder att vi kommer att kunna nå en bred kundbas som annars är svår att hitta, säger Martin Nilsson, vd på VBN Components.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fiffig kemi bakom nytt biobläck

Ett forskarteam vid Linköpings universitet har utvecklat ett biobläck för 3d-printing. – Vi är bland de första forskargrupper som kan förändra materialet både när det printas och i efterhand, säger Daniel Aili.

Publicerat av: 

Ny lärportal ska boosta industrin

Ett flertal aktörer från myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och startar en lärportal för att kompetensboosta industrin.

Publicerat av: 

“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: