VBN Components utvecklar åt svenskt borrteknikföretag

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 13 februari 2017
Martin NIlsson, vd, VBN Components.

European Institute for Innovation and Technologys (EITs) sektion för Raw Materials finansierar nu ett projekt där VBN Components ska göra en produktutveckling åt LKAB Wassara.

VBN Components har i dag en 3d-skrivarteknik där man tillverkar nötningståliga material, något som de är unika i världen med att göra. LKAB Wassara utvecklar och tillverkar vattendrivna sänkborrhammare med hög verkningsgrad och hög precision.

Det aktuella projektet är en serie med utvecklingssteg för att uppnå de krav som LKAB Wassara har, med speciellt fokus på att kunna 3d-skriva med tunna godstjocklekar. Målet med projektet är att kunna bidra med snabbare produktutveckling hos Wassara, och framöver kunna serietillverka vissa typer av detaljer.

– Detta är en mycket intressant applikation för oss och vi ser fram emot samarbetet. Sverige är av tradition mycket erfarna inom bergborrsområdet och detta gör att vi kan komma ytterligare en bit på den utvecklingstrappan. Det är också en fjäder i hatten att vi kommit med i världens största konsortium inom material, EIT Raw Materials. Det betyder att vi kommer att kunna nå en bred kundbas som annars är svår att hitta, säger Martin Nilsson, vd på VBN Components.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage