VBN Components utvecklar åt svenskt borrteknikföretag

Martin NIlsson, vd, VBN Components.

European Institute for Innovation and Technologys (EITs) sektion för Raw Materials finansierar nu ett projekt där VBN Components ska göra en produktutveckling åt LKAB Wassara.

VBN Components har i dag en 3d-skrivarteknik där man tillverkar nötningståliga material, något som de är unika i världen med att göra. LKAB Wassara utvecklar och tillverkar vattendrivna sänkborrhammare med hög verkningsgrad och hög precision.

Det aktuella projektet är en serie med utvecklingssteg för att uppnå de krav som LKAB Wassara har, med speciellt fokus på att kunna 3d-skriva med tunna godstjocklekar. Målet med projektet är att kunna bidra med snabbare produktutveckling hos Wassara, och framöver kunna serietillverka vissa typer av detaljer.

– Detta är en mycket intressant applikation för oss och vi ser fram emot samarbetet. Sverige är av tradition mycket erfarna inom bergborrsområdet och detta gör att vi kan komma ytterligare en bit på den utvecklingstrappan. Det är också en fjäder i hatten att vi kommit med i världens största konsortium inom material, EIT Raw Materials. Det betyder att vi kommer att kunna nå en bred kundbas som annars är svår att hitta, säger Martin Nilsson, vd på VBN Components.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: