Tandkliniker i fokus när Roland DG omorganiserar

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 15 februari 2017
FOTO: Creative Tools

Skrivarleverantören Roland DG gjorde för tre år sedan en inbrytning på 3d-skrivarsidan med sin monoFab ARM-10. Då var det en av de första desktopmodellerna med flytande ljushärdande polymer. Företaget har även verksamhet inom fräsning, främst för dentalområdet.

Nu tar företaget nästa steg. Från och med den 3 april i år samlar man all 3d-verksamhet under nya dotterbolaget DGSHAPE. Under det nya företagets paraply samlas fräsmaskiner, 3d-skrivare och gravyrteknik.

DGSHAPEs vd, Kohei Tanabe, menar att företaget ska leverera både innovativ maskinvara och programvara, men också mer effektiva produktionsflöden för tillverkningsföretag. Initialt fokuserar DGSHAPE på områdena dental, medicinteknik och vad man definierar som 3D Digital Fabrication.

På dentalsidan har Roland DG redan en avsevärd marknadsandel, inte minst med sina fräslösningar för dentallabb i serien DWX. Nästa steg är att utveckla lösningar för användning direkt på klinikerna. Huruvida det handlar om mindre, klinikanpassade 3d-skrivare eller fräsar återstår att se. Vad vi dock vet är att man så sent som i slutet av förra året visade en prototyp på en keram-3d-skrivare. Planen är att lansera maskinen i år.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage