Den tyska 3d-skrivarutvecklaren EOS ger sig in i robotvärlden genom att sponsra forskningsprojektet Roboy. Målet med forskningen är att ta fram en robot uppbyggd efter människans muskel- och skelettstruktur.
Roboy är ett projekt som startade av Münchens tekniska universitet och schweiziska Devanthro. Deras robot ska spegla det mänskliga rörelsemönstret och måste därför rent strukturellt se ut som en människa.
Deras första prototyp, Roboy Junior, har muskler och senor, snarare än motorer i sina leder. I utvecklingen av roboten har additiv teknik varit viktig. Själva robotkroppen har skrivits ut i en polymermaskin från EOS. Det har möjliggjort komplexa funktionella geometrier, samtidigt som man har kunnat få fram fler iterationer på kort tid. Roboys händer och underarmar är utskrivna i ett stycke, inklusive flera leder och fingrarnas falanger (de ledande rörbenen.
Med tanke på den rent mekatroniska komplexiteten hos roboten är det inte möjligt att validera vissa krav genom simulering. Här spelar 3d-skrivartekniken en stor roll, eftersom den gör att forskarteamet kan testa sig fram med olika utskrifter.