EOS sponsrar robotikprojektet Roboy

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 16 februari 2017

Den tyska 3d-skrivarutvecklaren EOS ger sig in i robotvärlden genom att sponsra forskningsprojektet Roboy. Målet med forskningen är att ta fram en robot uppbyggd efter människans muskel- och skelettstruktur.

Roboy är ett projekt som startade av Münchens tekniska universitet och schweiziska Devanthro. Deras robot ska spegla det mänskliga rörelsemönstret och måste därför rent strukturellt se ut som en människa.

Deras första prototyp, Roboy Junior, har muskler och senor, snarare än motorer i sina leder. I utvecklingen av roboten har additiv teknik varit viktig. Själva robotkroppen har skrivits ut i en polymermaskin från EOS. Det har möjliggjort komplexa funktionella geometrier, samtidigt som man har kunnat få fram fler iterationer på kort tid. Roboys händer och underarmar är utskrivna i ett stycke, inklusive flera leder och fingrarnas falanger (de ledande rörbenen.

Med tanke på den rent mekatroniska komplexiteten hos roboten är det inte möjligt att validera vissa krav genom simulering. Här spelar 3d-skrivartekniken en stor roll, eftersom den gör att forskarteamet kan testa sig fram med olika utskrifter.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1