Svenskt verktyg ökar kvaliteten hos Siemens i Finspång

Alfred Nobel Science Park och TTC, Tillverkningstekniskt Centrum, i Karlskoga har inlett samarbete med visualiseringsföretaget Interspectral för att ta fram ett verktyg för kvalitetskontroll av 3d-utskrivna metallkomponenter hos Siemens Industrial Turbomachinery.

Interspectral utvecklar ett specialanpassat visualiseringsverktyg, där Bofors Test Center i Karlskoga, genom samarbetet i TTC har genomfört själva scanningen. Siemens Industrial Turbomachinery tillverkar turbindelar genom en mängd tekniker, en av dessa är 3d-skrivare. I Finspång har man Sveriges största installation av additiv teknik för metall och nu ska visualiseringen av 3d-röntgen förbättra Siemens tillverkningsprocesser.

– 3D-printing av metallkomponenter, även kallat additiv tillverkning och 3D-röntgen är två avancerade tekniker som sammanförs för att på så sätt hitta nya vägar att lösa och verifiera en ny generation av produkter, säger Edvin Resebo, Alfred Nobel Science Park. Tack vare samarbetet mellan företagen och akademin inom TTC och den breda kunskapen som finns där går detta att omsätta i praktiken och ifall något företag är intresserade av att testa någon av dessa tekniker på just sina produkter så finns TTC där för att möjliggöra detta vilket detta projekt är ett bra exempel på.

Bofors Test Center som äger 3d-röntgenutrustningen och deras specialist på området, Rebecka Eriksson, har hjälpt Siemens och Interspectral med att utvärdera huruvida 3d-röntgen med hjälp Interspectrals visualiserings och bildanalyslösningar kan fungera som en komplett valideringslösning mot 3d-utskrivna komponenter innan de går till serieproduktion.

Siemens anläggning för additiv tillverkning ligger i framkant både i ett svenskt och internationellt perspektiv. Precisionen i tillverkningen kan leda till upp till tio gånger snabbare tillverknings- och reparationstider, och förkortar utvecklingscyklerna från år till månader eller veckor. Inom ramen för projektet ”Nya visualiseringsverktyg för industriell 3d-röntgen” kommer nya interaktiva verktyg utvecklas som skall göra det enklare att analysera och presentera kvalitetskontroller med hjälp av 3d-röntgen.

Visual Sweden bidrar med 500 000 kronor. Siemens, Interspectral och Alfred Nobel Science Park bidrar med eget arbete och andra insatser motsvarande 1 miljon kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: