Svenskt verktyg ökar kvaliteten hos Siemens i Finspång

Alfred Nobel Science Park och TTC, Tillverkningstekniskt Centrum, i Karlskoga har inlett samarbete med visualiseringsföretaget Interspectral för att ta fram ett verktyg för kvalitetskontroll av 3d-utskrivna metallkomponenter hos Siemens Industrial Turbomachinery.

Interspectral utvecklar ett specialanpassat visualiseringsverktyg, där Bofors Test Center i Karlskoga, genom samarbetet i TTC har genomfört själva scanningen. Siemens Industrial Turbomachinery tillverkar turbindelar genom en mängd tekniker, en av dessa är 3d-skrivare. I Finspång har man Sveriges största installation av additiv teknik för metall och nu ska visualiseringen av 3d-röntgen förbättra Siemens tillverkningsprocesser.

– 3D-printing av metallkomponenter, även kallat additiv tillverkning och 3D-röntgen är två avancerade tekniker som sammanförs för att på så sätt hitta nya vägar att lösa och verifiera en ny generation av produkter, säger Edvin Resebo, Alfred Nobel Science Park. Tack vare samarbetet mellan företagen och akademin inom TTC och den breda kunskapen som finns där går detta att omsätta i praktiken och ifall något företag är intresserade av att testa någon av dessa tekniker på just sina produkter så finns TTC där för att möjliggöra detta vilket detta projekt är ett bra exempel på.

Bofors Test Center som äger 3d-röntgenutrustningen och deras specialist på området, Rebecka Eriksson, har hjälpt Siemens och Interspectral med att utvärdera huruvida 3d-röntgen med hjälp Interspectrals visualiserings och bildanalyslösningar kan fungera som en komplett valideringslösning mot 3d-utskrivna komponenter innan de går till serieproduktion.

Siemens anläggning för additiv tillverkning ligger i framkant både i ett svenskt och internationellt perspektiv. Precisionen i tillverkningen kan leda till upp till tio gånger snabbare tillverknings- och reparationstider, och förkortar utvecklingscyklerna från år till månader eller veckor. Inom ramen för projektet ”Nya visualiseringsverktyg för industriell 3d-röntgen” kommer nya interaktiva verktyg utvecklas som skall göra det enklare att analysera och presentera kvalitetskontroller med hjälp av 3d-röntgen.

Visual Sweden bidrar med 500 000 kronor. Siemens, Interspectral och Alfred Nobel Science Park bidrar med eget arbete och andra insatser motsvarande 1 miljon kronor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Ikea släpper tre nya 3d-printade produkter

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om
additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: 

De spikar avtal om filament

Addexport, som nyligen adderade 3d-skrivare från Tractus 3D i sin produktportfölj, spikar nu ett kontrakt med en holländsk materialtillverkare.

Publicerat av: 

Sandvik 3d-printar med diamant

Sandvik har använt additiv tillverkning för att 3d-printa i diamantkomposit. Enligt koncernen kan det komma att revolutionera hur industrin använder det svåraste naturmaterialet på jorden.

Publicerat av: 

Addema investerar för framtiden

Servicebyrån Addema i Jönköping investerar i nya maskiner för efterbehandling. – Det är ett sätt för oss att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Claes Sjödahl delägare.

Publicerat av: 

MakerBot släpper specialmaterial

MakerBot utökar materialportföljen med ett nytt specialmaterial till sin 3d-skrivare MakerBot Method. – Våra kunder har bett om ett material som kan användas för en rad olika applikationer som kräver styrka och hållbarhet, berättar MakerBots vd Nadav Goshen.

Publicerat av: 

”Fler tittar på att 3d-printa reservdelar”

3d-teknikleverantören Protech var på plats under Plastteknik Nordic i Malmö den 8–9 maj för att möta kunder och diskutera vilken riktning branschen tar. – Fler och fler tittar på att 3d-printa reservdelar, jiggar, fixturer och mättolkar, säger Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Publicerat av: 

Han ska styra kommunikationen på ExOne

Från tryckmaskiner till 3d-skrivare. ExOne, en global leverantör av 3d-skrivare och tillbehör, tillsätter nu posten som kommunkationschef med Charlie Grace. Med sig in i företaget tar han med 25 års erfarenhet från bland annat den grafiska branschen.

Publicerat av: