Svenskt verktyg ökar kvaliteten hos Siemens i Finspång

Alfred Nobel Science Park och TTC, Tillverkningstekniskt Centrum, i Karlskoga har inlett samarbete med visualiseringsföretaget Interspectral för att ta fram ett verktyg för kvalitetskontroll av 3d-utskrivna metallkomponenter hos Siemens Industrial Turbomachinery.

Interspectral utvecklar ett specialanpassat visualiseringsverktyg, där Bofors Test Center i Karlskoga, genom samarbetet i TTC har genomfört själva scanningen. Siemens Industrial Turbomachinery tillverkar turbindelar genom en mängd tekniker, en av dessa är 3d-skrivare. I Finspång har man Sveriges största installation av additiv teknik för metall och nu ska visualiseringen av 3d-röntgen förbättra Siemens tillverkningsprocesser.

– 3D-printing av metallkomponenter, även kallat additiv tillverkning och 3D-röntgen är två avancerade tekniker som sammanförs för att på så sätt hitta nya vägar att lösa och verifiera en ny generation av produkter, säger Edvin Resebo, Alfred Nobel Science Park. Tack vare samarbetet mellan företagen och akademin inom TTC och den breda kunskapen som finns där går detta att omsätta i praktiken och ifall något företag är intresserade av att testa någon av dessa tekniker på just sina produkter så finns TTC där för att möjliggöra detta vilket detta projekt är ett bra exempel på.

Bofors Test Center som äger 3d-röntgenutrustningen och deras specialist på området, Rebecka Eriksson, har hjälpt Siemens och Interspectral med att utvärdera huruvida 3d-röntgen med hjälp Interspectrals visualiserings och bildanalyslösningar kan fungera som en komplett valideringslösning mot 3d-utskrivna komponenter innan de går till serieproduktion.

Siemens anläggning för additiv tillverkning ligger i framkant både i ett svenskt och internationellt perspektiv. Precisionen i tillverkningen kan leda till upp till tio gånger snabbare tillverknings- och reparationstider, och förkortar utvecklingscyklerna från år till månader eller veckor. Inom ramen för projektet ”Nya visualiseringsverktyg för industriell 3d-röntgen” kommer nya interaktiva verktyg utvecklas som skall göra det enklare att analysera och presentera kvalitetskontroller med hjälp av 3d-röntgen.

Visual Sweden bidrar med 500 000 kronor. Siemens, Interspectral och Alfred Nobel Science Park bidrar med eget arbete och andra insatser motsvarande 1 miljon kronor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Bromsok i titan tål tusen grader

Bugattis bilmodell Chiron blir unik med världens första 3d-utskrivna bromsok, skriver Popular Science. Enligt Bugatti är titankomponenten den största i sitt slag som tillverkats med SLS-tekniken.

Publicerat av: 

Cellink får patent för ny teknik

Det svenska bioprintingföretaget Cellink tilldelas patent från Europeiska patentverket. Det är ett stort steg mot den ideala bioprintern, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Publicerat av: 

Konferens med metallfokus

Den 25–27 november arrangeras konferensen Metal Additive Manufacturing Conference 2019 i Örebro. Här ska besökarna kunna tanka en massa kunskap om additiv tillverkning av metall.

Publicerat av: 

Flygutsläpp i fokus för GKN Aerospace

EU:s klimatmål för år 2050 är att halvera flygutsläppen. Men för att detta ska bli verklighet krävs en rad olika åtgärder. GKN Aerospace, som är Sveriges största civila flygindustri, ser additiv tillverkning som en del i att nå målet.

Publicerat av: 

Forskning nära hjärtat

Miljoner människor i världen är i behov av en hjärttransplantation. Nu har forskare tagit nästa steg för att kunna 3d-printa ett människohjärta i full storlek. 

Publicerat av: 

MakerBot lanserar Method X

– Method X vänder sig till den som vill ta steget upp till en pålitlig professionell skrivare från de enklare lågprisskrivarna, säger Evald Ottosson på Protech som är svensk återförsäljare.

Publicerat av: 

Så blir kaffesäckar kajaker

Vad sägs om att ta en tur i en 3d-printad kajak? Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden tillverkar nu kajaker, longboards och ståbrädor för paddling (SUPar) av restmaterial som sågspån och kaffesäckar från Löfbergs.

Publicerat av: 

De 3d-printar magnetisk vätska

Ett forskningsteam i USA lyckades, av misstag, 3d-printa droppar med permanenta magnetiska egenskaper. Framstegen öppnar dörren för en rad användningsområden, både inom medicin och elektronik.

Publicerat av: 

Designbyrå stärker produktutveckling med 3d-skrivare

Den svenska industridesign-byrån Splitvision Design är först i Sverige med att investera i en Figure 4-lösning från 3D Systems. – Produktionen blir bättre och mer kontrollerbar ju mer ansvar vi tar inom tillverkningen, säger Lukass Legzdins, R&D-chef på Splitvision.

Publicerat av: 

Sandvik gör skarpt förvärv

Sandvik förvärvar en andel om 30 procent i det italienska bolaget Beam IT. – Investeringen i Beam IT kompletterar vårt befintliga erbjudande, säger Lars Bergström, chef för Sandvik Machining Solutions.

Publicerat av: 

Graphmatech lanserar nytt material

Graphmatech, ett svenskt startup företag inom materialteknologi, släpper ett nytt hybridmaterial med namnet Aros Create. Fler produkter kommer snart, säger doktor Mamoun Taher, vd på Graphmatech.

Publicerat av: