Svenskt verktyg ökar kvaliteten hos Siemens i Finspång

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 21 februari 2017

Alfred Nobel Science Park och TTC, Tillverkningstekniskt Centrum, i Karlskoga har inlett samarbete med visualiseringsföretaget Interspectral för att ta fram ett verktyg för kvalitetskontroll av 3d-utskrivna metallkomponenter hos Siemens Industrial Turbomachinery.

Interspectral utvecklar ett specialanpassat visualiseringsverktyg, där Bofors Test Center i Karlskoga, genom samarbetet i TTC har genomfört själva scanningen. Siemens Industrial Turbomachinery tillverkar turbindelar genom en mängd tekniker, en av dessa är 3d-skrivare. I Finspång har man Sveriges största installation av additiv teknik för metall och nu ska visualiseringen av 3d-röntgen förbättra Siemens tillverkningsprocesser.

– 3D-printing av metallkomponenter, även kallat additiv tillverkning och 3D-röntgen är två avancerade tekniker som sammanförs för att på så sätt hitta nya vägar att lösa och verifiera en ny generation av produkter, säger Edvin Resebo, Alfred Nobel Science Park. Tack vare samarbetet mellan företagen och akademin inom TTC och den breda kunskapen som finns där går detta att omsätta i praktiken och ifall något företag är intresserade av att testa någon av dessa tekniker på just sina produkter så finns TTC där för att möjliggöra detta vilket detta projekt är ett bra exempel på.

Bofors Test Center som äger 3d-röntgenutrustningen och deras specialist på området, Rebecka Eriksson, har hjälpt Siemens och Interspectral med att utvärdera huruvida 3d-röntgen med hjälp Interspectrals visualiserings och bildanalyslösningar kan fungera som en komplett valideringslösning mot 3d-utskrivna komponenter innan de går till serieproduktion.

Siemens anläggning för additiv tillverkning ligger i framkant både i ett svenskt och internationellt perspektiv. Precisionen i tillverkningen kan leda till upp till tio gånger snabbare tillverknings- och reparationstider, och förkortar utvecklingscyklerna från år till månader eller veckor. Inom ramen för projektet ”Nya visualiseringsverktyg för industriell 3d-röntgen” kommer nya interaktiva verktyg utvecklas som skall göra det enklare att analysera och presentera kvalitetskontroller med hjälp av 3d-röntgen.

Visual Sweden bidrar med 500 000 kronor. Siemens, Interspectral och Alfred Nobel Science Park bidrar med eget arbete och andra insatser motsvarande 1 miljon kronor.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1