Prestigeuppdrag till servicebyrån Acron

Kim Johansson på servicebyrån Acron Formservice.

Swedish Match har sedan tio år tillbaka lanserat en lyxsnus en gång per år med namnet General Kardus. Varje år har ett tema, i år är det svensk gin från Hernö Gin. Men det mest intressanta med denna begränsade upplaga är att alla förpackningar är 3d-utskrivna, totalt 1500 exemplar.

Själva dosan, eller kardusen, är formgiven av industridesignbyrån Teenage Engineering. De använder själva 3d-skrivarteknik i sin produktutveckling. Produktionen står dock servicebyrån Acron i småländska Anderstorp för. Både dosor och lock är utskrivna i PA i Acrons SLS-maskiner. Därefter har de infärgats i företagets egenutvecklade färgprocess. Finishen är mattsvart.

– Vi har vår ytbehandling och infärgning för att få komponenterna släta och produktionsmässiga. De blir verkligen produktionsdetaljer efter dessa processer, säger Kim Johansson på Acron. Nu känns det som om 3d-skrivare har accepterats som produktionsmetod även på konsumentnivå.

– Det här är ett av våra största projekt någonsin. Vi får plats med 144 dosor i en EOS P760, så tiden har varit en faktor. Det krävdes mycket planering från vår sida.

– Vi var också med tidigt i processen för att berätta vilka krav vi hade på geometrier. Det var positivt att vi fick komma med förslag och önskemål redan då. Bland annat så ville vi ha en snäppfunktion i  innerdosan, så att den kunde klicka i vår 3d-utskrivna dosa och det kunde man lösa.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

En kommentar till “Prestigeuppdrag till servicebyrån Acron”
  1. Erling Svensson skriver:

    Grattis till ett spännande uppdrag!

    Hälsningar Erling Svensson
    3D MetPrint AB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. Enligt företagets beräkningar har 3d-tekniken hittills nått ut till över 400 000 elever. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

3d-printad gamingstol ska
säljas på IKEA

Möbeljätten IKEA har tillsammans med UNYQ, som tillverkar proteser och ortopediska lösningar, tagit fram en prototyp för en individualiserad och modern gamingstol. Resultatet av samarbetet visades upp under IKEA:s demokratiska designdagar i Älmhult Sverige.

Publicerat av: 

Acron avvecklar sin verktygsservice

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: