Från Älmhult till Hollywood

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 2 mars 2017

När Bahar Pars, en av huvudrollsinnehavarna i den Oscarsnominerade filmen “En man som heter Ove”, intog röda mattan under söndagens Oscarsgala i Hollywood gjorde hon det i svenskt stål. Förutom en klänning med 6000 stålpaletter signerad formgivaren Naim Josefi, bar Pars även ett 3d-utskrivet smycke, även det formgett av Josefi. Självklart också i svenskt stål.

Produktionen av smycket stod servicebyrån 3D Metprint i Älmhult för, något de gjorde på rekordtid. Men det var snabba puckar för 3D Metprints vd, Erling Svensson.

– Det gick väldigt snabbt, måste jag säga. Förra tisdagen fick jag en fråga från Jernkontoret om att skriva ut ett smycke. Filen kom samma dag och jag gjorde då en snabberedning på 30 minuter. Därefter meddelade jag beställaren om att vi kunde göra jobbet. Och redan samma kväll var smycket leveransklart. På morgonen nästa dag skickade vi leveransen till Stockholm.

Smycket i fråga är två sammanlänkade händer. Storleken är på runt 50 x 25 millimeter. Materialet som använts är svenskt verktygsstål. Smycket är utskrivet i 3D Metprints metallskrivare 3D Systems ProX 300.

– En av utmaningarna låg i länkarna som sammanbinder de båda händerna. Dessa länkar är endast runt en millimeter i tjocklek och allt skrivs i ett stycke. Jag uppskattade att det ändå skulle fungerar om vi skrev ut i rätt vinkel och med rätt stödstruktur, vilket det också gjorde.

Efterbehandlingen gjordes med en roterande stålborste som tog bort den matta yta som uppstår efter utskrift. Man valde denna metod snarare än blästring eftersom man då behåller den lite ojämna ytan, samtidigt som man får en mjuk ytfinish.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage