Från Älmhult till Hollywood

När Bahar Pars, en av huvudrollsinnehavarna i den Oscarsnominerade filmen “En man som heter Ove”, intog röda mattan under söndagens Oscarsgala i Hollywood gjorde hon det i svenskt stål. Förutom en klänning med 6000 stålpaletter signerad formgivaren Naim Josefi, bar Pars även ett 3d-utskrivet smycke, även det formgett av Josefi. Självklart också i svenskt stål.

Produktionen av smycket stod servicebyrån 3D Metprint i Älmhult för, något de gjorde på rekordtid. Men det var snabba puckar för 3D Metprints vd, Erling Svensson.

– Det gick väldigt snabbt, måste jag säga. Förra tisdagen fick jag en fråga från Jernkontoret om att skriva ut ett smycke. Filen kom samma dag och jag gjorde då en snabberedning på 30 minuter. Därefter meddelade jag beställaren om att vi kunde göra jobbet. Och redan samma kväll var smycket leveransklart. På morgonen nästa dag skickade vi leveransen till Stockholm.

Smycket i fråga är två sammanlänkade händer. Storleken är på runt 50 x 25 millimeter. Materialet som använts är svenskt verktygsstål. Smycket är utskrivet i 3D Metprints metallskrivare 3D Systems ProX 300.

– En av utmaningarna låg i länkarna som sammanbinder de båda händerna. Dessa länkar är endast runt en millimeter i tjocklek och allt skrivs i ett stycke. Jag uppskattade att det ändå skulle fungerar om vi skrev ut i rätt vinkel och med rätt stödstruktur, vilket det också gjorde.

Efterbehandlingen gjordes med en roterande stålborste som tog bort den matta yta som uppstår efter utskrift. Man valde denna metod snarare än blästring eftersom man då behåller den lite ojämna ytan, samtidigt som man får en mjuk ytfinish.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.