Stratasys lägger ut strategin för året

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 14 mars 2017
Ilan Levin, vd, Stratasys.

Stratasys har släppt sina siffror för fjärde kvartalet förra året och helårsresultatet för förra året. Fjärde kvartalet skymtade en viss återhämtning med ökad omsättning på 1,1 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

Stratasys nya strategi är att öka kundfokuset. Det innebär fler samarbeten i tunga vertikaler där man kan tillföra större värden. Några av de senaste samarbetena där strategin kan ses är med Siemens, Airbud McLaren Racing och Team Penske. De två senare fallen är inom motorsport. Tanken med denna typ av samarbeten med större varumärken är att lära sig vilka specifika behov som finns inom en vertikal, för att sedan applicera kunskapen och erfarenheterna på andra företag.

Positivt är också att försäljningen av förbrukningsmaterial ökar. Förra året ökade denna försäljning med 11 procent jämfört med 2015. Omsättning för service och support ökade samtidigt med 8 procent. Vinstmarginalen på förbrukningsmaterial är högre än på utrustning, vilket gör att en ökad efterfrågan är önskvärd.

Huruvida 3d-skrivarutvecklaren kommer att satsa på andra tekniker i sin portfölj, som metallskrivare, verkar osäkert. Enligt företagets vd, Ilan Levin, ser man fortsatt hög efterfrågan både på FDM- och Polyjet-teknik. Han menar att företaget har mer att erbjuda inom dessa två teknikområden. Det visar också det senaste släppet av FDM-modellerna Stratasys F170, F270 och F370. Dessutom har företaget ”doppat tårna” i mer industriella lösningar. Förra hösten premiärvisade man två avancerade FDM-baserade testinstallationer för industriell produktion med ledord som robotisering och automatisering. Robotic Composite och Infinite-Build, som man döpt systemen till, har inte släppts kommersiellt, men är goda exempel på en möjlig riktning för existerande tekniker, menar Levin.

För helåret 2017 räknar Stratasys med en omsättning på mellan 645-680 miljoner dollar.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1