Grenke Leasing vill sänka trösklarna för användare

Daniel Gustafsson, Grenke Leasing.

Med tanke på prisspridningen så kan en investering i en 3d-skrivare både vara ett impulsköp och ett väl avvägt beslut. En enklare skrivbordsmodell med extruderingsteknik kan kosta så lite som runt femtusen kronor. Ska du upp i mer produktionsmässig hastighet och kvalitet får du räkna med runt det tiodubbla och uppåt.

Den senaste försäljningsstatistiken visar att många av de mindre maskinerna inte bara hamnar hemma hos konsumenter eller hobbyister, utan i allt högre utsträckning på företagen. Men du får vad du betalar för. Många användare inser snart begränsningarna, både i kvalitet, produktionskapacitet och driftssäkerhet. Vill du ha mer avancerade funktioner, fler materialmöjligheter och bättre egenskaper på dina utskrifter får du vara beredd på att investeringarna springer iväg. Då kan prislappen ligga på flera hundratusen kronor.

Ett alternativ till köp är leasing. Det är något som flera leverantörer och återförsäljare redan arbetar med. För många företag kan det vara ett sätt att få tillgång till ny utrustning samtidigt som man sprider ut en stor initial kostnad över flera månader.

Vi har pratat med en aktör på denna marknad som heter Grenke Leasing. Det är ett finansieringsbolag med fokus på informationsteknik, men som nu även i Sverige arbetar mot 3d-skrivarsegmentet samt 3d-scannrar och andra närliggande tekniker. Daniel Gustafsson på företaget är den som arbetat för att kunna erbjuda finansiering på just 3d-tekniker.

– Vi specialiserar oss inte på något specifikt varumärke, utan kan samarbeta med alla leverantörer och återförsäljare, säger Daniel Gustafsson. Vi bedömer affärer utifrån kreditvärdighet på slutkunder och har naturligtvis alltid god vetskap om utrustningen.

Som avtalstagare går det att antingen hyra sin 3d-skrivare eller leasa den. Alternativt finns även ramavtal som passar bra vid längre projekt eller stora investeringar över tid.

– Grenke Leasings vanligaste form är att leverantören erbjuder slutkunden ett hyreskontrakt på bestämd hyrestid, säger Daniel Gustafsson. När hyresavtal och leverans med godkännande är oss till handa, skickar leverantören totalfaktura till oss och får hela beloppet utbetalt inom 24 timmar. Därefter kommer vi att fakturera slutkunden snyggt och prydligt med leverantörs logotyp på fakturorna. Leverantören ansvarar för service och support till kunden. I ett hyresupplägg från leverantör är det vanligaste att leverantören köper tillbaka utrustningen i slutet av hyresperioden och kan då erbjuda ny modernare utrustning och på så sätt ha en långsiktig relation med kund som då har alltid har den senaste tekniken. Alternativet att köpa loss utrustningen finns också.

– I hyreskontraktet kan det också finnas en servicedel med som även den är finansierbar. Även programvara går att finansiera så länge leverantören äger licenserna.

Leasing fungerar i stort sätt som hyra fast då med ett bestämt restvärde. Då finns möjligheten att köpa loss utrustningen efter avtalad leasingperiod.

– Det kan vara väldigt lukrativt för en användare. Istället för en hög investeringskostnad för användare initialt är detta en bra sätt att sprida investeringen över tid och skydda kapitalet, menar Daniel Gustafsson.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. Enligt företagets beräkningar har 3d-tekniken hittills nått ut till över 400 000 elever. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

3d-printad gamingstol ska
säljas på IKEA

Möbeljätten IKEA har tillsammans med UNYQ, som tillverkar proteser och ortopediska lösningar, tagit fram en prototyp för en individualiserad och modern gamingstol. Resultatet av samarbetet visades upp under IKEA:s demokratiska designdagar i Älmhult Sverige.

Publicerat av: 

Acron avvecklar sin verktygsservice

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: