Grenke Leasing vill sänka trösklarna för användare

Daniel Gustafsson, Grenke Leasing.

Med tanke på prisspridningen så kan en investering i en 3d-skrivare både vara ett impulsköp och ett väl avvägt beslut. En enklare skrivbordsmodell med extruderingsteknik kan kosta så lite som runt femtusen kronor. Ska du upp i mer produktionsmässig hastighet och kvalitet får du räkna med runt det tiodubbla och uppåt.

Den senaste försäljningsstatistiken visar att många av de mindre maskinerna inte bara hamnar hemma hos konsumenter eller hobbyister, utan i allt högre utsträckning på företagen. Men du får vad du betalar för. Många användare inser snart begränsningarna, både i kvalitet, produktionskapacitet och driftssäkerhet. Vill du ha mer avancerade funktioner, fler materialmöjligheter och bättre egenskaper på dina utskrifter får du vara beredd på att investeringarna springer iväg. Då kan prislappen ligga på flera hundratusen kronor.

Ett alternativ till köp är leasing. Det är något som flera leverantörer och återförsäljare redan arbetar med. För många företag kan det vara ett sätt att få tillgång till ny utrustning samtidigt som man sprider ut en stor initial kostnad över flera månader.

Vi har pratat med en aktör på denna marknad som heter Grenke Leasing. Det är ett finansieringsbolag med fokus på informationsteknik, men som nu även i Sverige arbetar mot 3d-skrivarsegmentet samt 3d-scannrar och andra närliggande tekniker. Daniel Gustafsson på företaget är den som arbetat för att kunna erbjuda finansiering på just 3d-tekniker.

– Vi specialiserar oss inte på något specifikt varumärke, utan kan samarbeta med alla leverantörer och återförsäljare, säger Daniel Gustafsson. Vi bedömer affärer utifrån kreditvärdighet på slutkunder och har naturligtvis alltid god vetskap om utrustningen.

Som avtalstagare går det att antingen hyra sin 3d-skrivare eller leasa den. Alternativt finns även ramavtal som passar bra vid längre projekt eller stora investeringar över tid.

– Grenke Leasings vanligaste form är att leverantören erbjuder slutkunden ett hyreskontrakt på bestämd hyrestid, säger Daniel Gustafsson. När hyresavtal och leverans med godkännande är oss till handa, skickar leverantören totalfaktura till oss och får hela beloppet utbetalt inom 24 timmar. Därefter kommer vi att fakturera slutkunden snyggt och prydligt med leverantörs logotyp på fakturorna. Leverantören ansvarar för service och support till kunden. I ett hyresupplägg från leverantör är det vanligaste att leverantören köper tillbaka utrustningen i slutet av hyresperioden och kan då erbjuda ny modernare utrustning och på så sätt ha en långsiktig relation med kund som då har alltid har den senaste tekniken. Alternativet att köpa loss utrustningen finns också.

– I hyreskontraktet kan det också finnas en servicedel med som även den är finansierbar. Även programvara går att finansiera så länge leverantören äger licenserna.

Leasing fungerar i stort sätt som hyra fast då med ett bestämt restvärde. Då finns möjligheten att köpa loss utrustningen efter avtalad leasingperiod.

– Det kan vara väldigt lukrativt för en användare. Istället för en hög investeringskostnad för användare initialt är detta en bra sätt att sprida investeringen över tid och skydda kapitalet, menar Daniel Gustafsson.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: