Jubileum för 3d-utskrivna implantat

Arcams vd, Magnus René.

I år firar 3d-skrivarutvecklaren Arcam att man tillsammans med italienska Lima Corporate, en medicinteknisk pionjär, tillverkat metallimplantat med EBM-teknik i tio år.

Lima Corporate är kund till Arcam sedan 2007 och en av pionjärerna inom additivt tillverkade implantat. Redan 2007 beslutade Lima att ta Arcams EBM-teknik i produktion för ortopediska implantat i syfte att förbättra ytstrukturen och därmed beninväxt för implantat. Arcam och Lima blev samarbetspartner och tillsammans vidareutvecklade de den patenterade teknik som ligger till grund för Limas implantat.

Lima har idag ett omfattande utbud av ortopediska produkter som tillverkas i Arcams EBM-maskiner. Produktutbudet är baserat på Limas egenutvecklade teknik, så kallad Trabecular Titanium, TT. Det är en biokompatibel legering och form som karaktäriseras av en hexagonal cellstruktur som imiterar trabekulär (porös) benstruktur. Porositeten ligger på 65 procent genom ett stort antal små porer med en diameter på 640 mikrometer. Både material och form passar utmärkt att 3d-skriva med just EBM-teknik. För patienten förbättras celltillväxten och bildandet av nya blodkärl där implantatet fästs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


PLM presenterar programvara

Den 15 oktober arrangerar PLM Group en konferens med fördjupning inom programvarulösningar för additiv tillverkning. Besökarna kommer bland annat få en genomgång av den senaste versionen av Solidworks. 

Publicerat av: 

Bättre öl med 3d-printning

I samarbete med GE Additive, har världens äldsta bryggeritillverkare Kaspar Schultz Gmbh i Tyskland utvecklat ett 3d-utskrivet omrörarblad, som ska kunna fördela spannmålen i ölsoppan bättre.

Publicerat av: 

Formnext växlar upp

Fler än 740 utställare väntas vara på plats under årets Formnext-mässa i Frankfurt den 19–22 november. Mässan är en av de ledande inom additiv tillverkning och firar i år fem år med att växa in i två nya mässhallar. 

Publicerat av: 

Turbinblad av cellulosa visas på Elmia

Under årets Elmia Subcontractor-mässa, den 12–13 november, kommer ett 3d-printat turbinblad av levande organismer visas upp. – Efterfrågan på nya biologiska och hållbara material är stort över hela världen, säger Doktor Sascha Peters, grundare av Berlinbaserade Haute innovation.

Publicerat av: 

3d-printad bas sätter tonen

Additiv tillverkning är en känd teknik för att kunna tillverka föremål av många olika slag. Ett nytt exempel på detta är professorn Olaf Diegels ”Beatles-bas”.

Publicerat av: 

De vill lösa utmaning med metallpulver

Graphmatech strävar efter att hitta lösningen som gör det lättare att arbeta med metallpulver, både i additiv tillverkning och metallurgi. Nu kan de ha tagit första steget för att nå dit. 

Publicerat av: 

Raise3D lanserar ny 3d-skrivare

Raise3D lanserar en ny multifunktions FFF / FDM 3d-skrivare för industriell användning. – Vi vill att våra skrivare ska vara på inkluderande som möjligt, Edward Feng, vd på Raise3D.

Publicerat av: 

Ultimaker breddar produktportföljen

Ultimaker lanserar S5 Pro Bundle och S3. – Det här är en världsnyhet som vi har längtat länge efter, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan som levererar Ultimakers 3d-skrivare i Norden och Baltikum.

Publicerat av: