Jubileum för 3d-utskrivna implantat

Arcams vd, Magnus René.

I år firar 3d-skrivarutvecklaren Arcam att man tillsammans med italienska Lima Corporate, en medicinteknisk pionjär, tillverkat metallimplantat med EBM-teknik i tio år.

Lima Corporate är kund till Arcam sedan 2007 och en av pionjärerna inom additivt tillverkade implantat. Redan 2007 beslutade Lima att ta Arcams EBM-teknik i produktion för ortopediska implantat i syfte att förbättra ytstrukturen och därmed beninväxt för implantat. Arcam och Lima blev samarbetspartner och tillsammans vidareutvecklade de den patenterade teknik som ligger till grund för Limas implantat.

Lima har idag ett omfattande utbud av ortopediska produkter som tillverkas i Arcams EBM-maskiner. Produktutbudet är baserat på Limas egenutvecklade teknik, så kallad Trabecular Titanium, TT. Det är en biokompatibel legering och form som karaktäriseras av en hexagonal cellstruktur som imiterar trabekulär (porös) benstruktur. Porositeten ligger på 65 procent genom ett stort antal små porer med en diameter på 640 mikrometer. Både material och form passar utmärkt att 3d-skriva med just EBM-teknik. För patienten förbättras celltillväxten och bildandet av nya blodkärl där implantatet fästs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Anatomic Studios prisas med Årets Språngbräda – väntas ha en stabil tillväxt

Den svenska designstudion Anatomic Studios, som 3d-printar skal för benproteser, prisades nyligen med Årets Språngbräda av organisationen Connect Sverige. – Priset betyder mycket för oss, säger Emelie Strömshed, designer på Anatomic Studios.

Publicerat av: 

Protech installerar metallskrivare

Protech som nyligen släppte nyheten om att de lägger till Xact Metal i sin produktportfölj har nu installerat en 3d-skrivare för metall från varumärket, i modellen XM200C, på sitt kundcenter i Järfälla.

Publicerat av: 

Strondl: ”Potentialen är betydligt större”

I dag står Sverige för 25 procent av den globala marknaden för metallpulver som används för additiv tillverkning. Men endast få delar är i produktion hittills och potentialen är betydligt större, menar Annika Strondl från forskningsinstitutet Swerim.

Publicerat av: 

Hp öppnar utvecklingscenter

Tre fotbollsplaner. Så stort är Hp:s nya utvecklingscenter för additiv tillverkning. Här ska bland annat deras senaste satsning på 3d-skrivare för industrin få frodas.

Publicerat av: 

Ikea satsar vidare på 3d-print

Inför Ikeas event Democratic Design Days, presenterade företaget sin syn på hållbarhet. På listan fanns bland annat 3d-print som en punkt. Nyligen släppte de även nyheten om tre nya additivt tillverkade produkter…

Publicerat av: 

Artec 3D utökar med ny programvara

Artec 3D släpper en uppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Det nya programmet kommer med en rad nya funktioner som ska förbättra databearbetning för användaren.

Publicerat av: 

Tryckmässa tar grepp om additiv tillverkning

Tryckmässan Drupa i Düsseldorf den 16–26 juni 2020, får ett speciellt konferensprogram om additiv tillverkning. – Additiv design och tillverkning skapar kreativitet inom flera industrier, säger Rainer Gebhardt, projektledare på VDMA Additive Manufacturing Association.

Publicerat av: 

Desktop Metal och Indo-MIM växlar upp

Desktop Metal ingår partnerskap med indiska Indo-MIM. Enligt Desktop Metals vd och medgrundare Ric Fulop, kommer samarbetet ge deras kunder möjlighet att gå från prototyper till fullskalig produktion av metalldelar.

Publicerat av: