Lovande förstudie på tysk betongskrivare

En grupp forskare vid Dresdens tekniska universitet har genomfört en förstudie på fullskalig 3d-utskrift av betongkonstruktioner. Man har bland annat undersökt hur man kan optimera materialsammansättningen på den betong som ska användas.

Förstudien ingår inom ramen för konceptet ConPrint3D, som rönte stor uppmärksamhet på förra årets byggmässa Bauma. ConPrint3D är en nyutvecklad robotbaserad teknik för att 3d-skriva fullskaliga konstruktioner i betong.

Det forskarteamet har tittat närmare på är optimal materialsammansättning, typ av skrivhuvuden inklusive robotisering, samt hur ett ramverk för juridiska och affärsmässiga frågor bör se ut.

I studiet av material har man kommit fram till att det är mest lämpligt att använda ett betongmaterial som torkar snabbt, men som samtidigt beter sig väl i själva materialförsörjningen. Andra önskvärda egenskaper är hög tixotropi, som handlar om hur viskositeten förändras under rörelse. En hög tixotropi innebär att betongmaterialet snabbt kan återgå till sin ursprungliga viskositet när det lämnar skrivhuvudet och ner på byggplatta eller underliggande lager.

I nästa steg handlar det om att öka kornstorleken i betongen, utan att detta påverkar själva utskriftsprocessen eller materialförsörjningen.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: