Lovande förstudie på tysk betongskrivare

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 21 mars 2017

En grupp forskare vid Dresdens tekniska universitet har genomfört en förstudie på fullskalig 3d-utskrift av betongkonstruktioner. Man har bland annat undersökt hur man kan optimera materialsammansättningen på den betong som ska användas.

Förstudien ingår inom ramen för konceptet ConPrint3D, som rönte stor uppmärksamhet på förra årets byggmässa Bauma. ConPrint3D är en nyutvecklad robotbaserad teknik för att 3d-skriva fullskaliga konstruktioner i betong.

Det forskarteamet har tittat närmare på är optimal materialsammansättning, typ av skrivhuvuden inklusive robotisering, samt hur ett ramverk för juridiska och affärsmässiga frågor bör se ut.

I studiet av material har man kommit fram till att det är mest lämpligt att använda ett betongmaterial som torkar snabbt, men som samtidigt beter sig väl i själva materialförsörjningen. Andra önskvärda egenskaper är hög tixotropi, som handlar om hur viskositeten förändras under rörelse. En hög tixotropi innebär att betongmaterialet snabbt kan återgå till sin ursprungliga viskositet när det lämnar skrivhuvudet och ner på byggplatta eller underliggande lager.

I nästa steg handlar det om att öka kornstorleken i betongen, utan att detta påverkar själva utskriftsprocessen eller materialförsörjningen.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage