Dentalmässa visar utvecklingen för 3d-skrivartekniken

Över 155 000 besökare samlades under fem dagar på IDS-mässan Köln för att se det senaste inom dental teknik. IDS är världens största dentalmässa och hålls vartannat år. Dental teknik har alltid drivits på av nya rön och forskningsresultat. Men i år var det uppenbart att utvecklingen nu går mot allt mer digitalisering. Många leverantörer visade nya lösningar för digitala avtryck, fräsning och 3d-skrivarteknik. I dagsläget rör sig de främsta aktörerna inom ett litet spektrum av produkter – borrguider, modeller, temporära kronor och bettskenor. Räkna dock med att det händer  mycket på applikationssidan inom de närmaste åren. 3dp.se var på plats i Köln för att tala med de främsta aktörerna inom dental 3d-skrivarteknik.

Renishaw förhandsvisade programvara för dentala 3d-utskrifter
Den brittiska industrileverantören Renishaw har en stor verksamhet inom medicinteknisk och dental 3d-skrivarteknik. På IDS visade företaget en kommande programvara som ska förbättra automatiseringen för dentallabb som använder 3d-skrivarteknik för metall. QuantAM Dental, som programmet heter, ska förenkla processer före och under 3d-utskrift av metallbaserade dentalapplikationer, som protetik och implantat. Några av de funktioner som ingår är automatisk byggvinkel, automatiska ID-taggar på de utskrivna komponenterna, autokorrigering av stl-filer och så kallad nesting, alltså hur komponenterna packas i byggkammaren inför en produktion.

– Många av de som idag använder 3d-skrivarteknik i dentalvärlden behöver ett antal programvaror för att förbereda filer för utskrift, säger Ed Littlewood, marknadschef för Renishaws affärsområde inom medicinteknik och dental. QuantAM Dental förändrar förutsättningarna och kortar inställnings- och förberedelsetiderna inför en 3d-utskrift från timmar till minuter.

Under mässan visade Renishaw även sin metallskrivare RenAM 500M för en större publik. Lösningen har bland annat automatiserad pulverhantering.

3D Systems säkrar materialutvecklingen
I 3D Systems monter stod bland annat Tim Van Cleynenbreugel, affärsutvecklingschf för företagets Healthcare-område. Företaget stod för en mindre skräll när man för ett par månader sedan köpte upp NextDent, en av världens ledande materialutvecklare och -leverantörer för dentalsektorn.

– Förvärvet var ett led i vår strategi att bli starkare på dentalsidan, säger Tim Van Cleynenbreugel. All applikationsutveckling inom dental är beroende av en parallell materialutveckling och med köpet kan vi bättre serva alla de olika behov som finns på området.

Mer information om förvärvet och vad det betyder för materialutvecklingen inom dental kan du få mer om på 3dp.se:s konferens 3dp Dental den 27 april i Stockholm. Då kommer nämligen NextDents vd, Rik Jacobs för att hålla en presentation.

Sara Bonomi, marknadsansvarig hos Formlabs i Europa.

Samarbete med 3Shape sätter ljuset på Formlabs
Amerikanska 3d-skrivartillverkaren Formlabs var i gott sällskap på IDS. Lagom till mässan stod det klart att man inleder ett samarbete med 3Shape, som är en av världens största leverantörer av intraoral scanning samt tillhörande programvaruverktyg.

– För oss är detta ett extremt viktig samarbete som innebär att vi kan nå ut bredare till fler dentalanvändare, även på klinikerna, säger Sara Bonomi, marknadsansvarig hos Formlabs i Europa. För användarna kommer det här att bli en plug n play-lösning, ett sömlöst flöde mellan avtryckstagning, CAD/CAM-arbete i 3Shapes olika programvaror, och slutligen 3d-utskrift.

Utöver samarbetet har Formlabs även flera materialsläpp under året. På IDS visade man de två nya Dental Model och Dental LT Clear. Dental Model är framtaget för modeller med kronor och bryggor, medan Dental LT Clear är ett biokompatibelt material för bett- och tandskenor. Materialet är certifierat enligt Class IIa och kan skrivas ut i en upplösning på ner till 50 mikrometer. Materialet släpps nu i sommar. Under året kommer det även ett material för proteser och ett för gjutformar. Vill du se utskrivna modeller kan ses redan nu i återförsäljaren Denthouse monter på Tandteknikerdagarna 31 mars-1 april. 3DVerkstan Nordic AB är skandinavisk distributör av Formlabs produkter med återförsäljare i samtliga länder.

Nytt varumärke för Roland DG
Roland DG hade premiär för sitt nya varumärke inom fräsning och 3d-skrivarteknik. Hädanefter kommer företaget att göra alla sina lanseringar på området under namnet DGSHAPE. Ett par veckor före IDS lanserade DGSHAPE den nya dentalfräsen DWX-52DC, en femaxlig fräs med automatiskt byte av block. Parallellt släppte företaget också dental-3d-skrivaren DWP-80S med programvara som ska förenkla de dentala arbetsprocesserna vid produktion av dentala applikationer.

Michael Ullvin hos EnvisionTECs svenska återförsäljare r.a.p.s.

EnvisionTEC uppdaterar två skrivarmodeller
Två nya skrivarmodeller var i fokus hos EnvisionTEC. Det handlar om två uppdaterade versioner av Vida och Micro. Det är inga dedikerade dentalmaskiner, men används flitigt av kliniker och labb världen över. Nyheten gäller en helt ny produktionsteknik, cDLM, eller Continuous Digital Light Manufacturing. Enkelt uttryckt har företaget utvecklat en metod som ger en mer kontinuerlig produktionsprocess. Det innebär bland annat att man nu kan eliminera de linjer som vanligtvis kan synas på en 3d-utskrift. Genom att man istället kan 3d-skriva kontinuerligt i en uppåtgående rörelse, så undviker man linjebildning, vilket ger ytjämnare utskrifter. En annan fördel är avsevärt förbättrad produktionshastighet, även om inga siffror ännu finns för dentalapplikationer.

– Sedan har vi även fått ett nytt material, E-IDB, framtaget för att 3d-skriva fixturer för tandställningar, säger Michael Ullvin hos den svenska återförsäljaren r.a.p.s. På engelska heter detta bonding trays och kan användas för att fixera de fästen som sedan fästs på tänderna.

Prodways: Kraftig utveckling på många områden
Dental har alltid varit nyckelmarknad för Prodways. Sedan fem år tillbaka har företaget arbetat med materialutvecklaren Drewe för att säkerställa bredden av material inom dental och medicinteknik. När företaget nu släpper ProMaker LD-serien visar man att tror på en fortsatt utveckling av 3d-skrivarknik i dentalvärlden. ProMaker LD är nämligen en av de största dentalskrivarna på marknaden, framtagen särskilt för större labb med större produktionsvolymer. Dessutom har Prodways prissatt modellen till strax under 100 000 euro. För en 3d-skrivare med en byggvolym på upp till 450 x 445 x 200 millimeter med SLA-teknik (Prodways egenutvecklade Moving Light-teknik), är det en strategi som mycket väl kan få ett bra utfall på större marknader.

– Vi ser en allt större efterfrågan på kompaktare maskiner med större byggvolym till ett attraktivt pris hos de dentallabb vi har en dialog med, säger Prodways marknadschef Cindy Mannevy.

– När det gäller fortsatt utveckling på dentalområdet, så lägger vi vårt krut på applikationerna. Vi ser att slutanvändarna, alltså tandläkarna, ofta är de stora innovatörerna, så vi är lyhörda för deras behov. Med tanke på att våra 3d-skrivarlösningar har en öppen materialplattform, så får vi också mycket återkoppling från våra användare, vilket gör att vi kan frigöra innovationskraften. Och dentalmarknaden är den mest avancerade just nu, enligt vår erfarenhet. Det är en kraftig utveckling på många områden.

Straumann med egna scannrar och 3d-skrivare
Den stora schweiziska dentalleverantörenr Straumann har gått in hårt i digitaliseringen med nya samarbeten och produkter. Utöver sina egna CARES-scannrar kommer man nu även att sälja 3Shapes Trios 3. CARES är en instegslösning och Trios 3 en premiumlösning. Båda ska sömlöst kunna integreras i Straumanns olika programvaror och arbetsflöden.

Ett nytt samarbete med den tyska 3d-skrivarutvecklaren RapidShape har utmynnat i att Straumann börjar sälja tre olika dental-3d-skrivare i P-serien. P20 är den minsta och är anpassad för klinikerna. P30 och P40 har delvis annan funktionalitet, samtidigt som P40 har fördubblad byggvolym jämfört med de två mindre modellerna. 3d-skrivarna kan användas för produktion av kirurgi- och borrguider, modeller, tandskenor och temporära kronor.

Trådlös scanning från 3Shape
En av de stora snackisarna på IDS var 3Shapes senaste Trios 3-modell. Den har nämligen blivit trådlös. Anslutning sker via wifi som sammankopplar laptop eller Trios mobila enhet. Handenheten är batteridriven och ska ha en enkel ersättningsfunktion med tre uppladdningsbara batterier. Precis som andra Trios-lösningar kan handenheten också användas för att navigera genom inscanningar.

Dental Wings med på 3d-skrivartåget
Kanadensiska Dental Wings, där Straumann är majoritetsägare, har också inlett ett samarbete med 3d-skrivarutvecklaren RapidShape. Därmed börjar man sälja tre skrivarmodeller under eget namn. Företaget har också inlett ett samarbete med materialleverantören Shera Werkstoff-Technologie, för att komplettera 3d-skrivarsatsningen med dentala material. I ett första skede kommer man att erbjuda material för borrguider, modeller, gjutformar, temporära kronor och bryggor samt personaliserade avtrycksskedar. Den svenska återförsäljaren Dental Technology kommer att börja sälja dessa 3d-skrivare i Sverige.

Hybridproduktion hos EOS
Martin Bullemer, affärsutvecklingschef för EOS affärsområde medicinteknik, talade sig varm om så kallad hybridtillverkning. Det är en kombination av metallutskrift och fräsning, som ska ge fördelar som snabbare ledtider och billigare produktion. Det gäller dock för vissa specifika applikationer hybrid milling. blir billigast för viss typ av applikationer. En del av ett implantat fräses, och placeras sedan i en 3d-skrivare som slutför produktionen.

Eric Erickson, europeisk affärsområdeschef för dentalområdet hos Stratasys.

Stratasys satsar på ortodonti med ny lösning
J700 Dental är Stratasys senaste släpp i dentalvärlden, särskilt framtagen för tillverkning av gjutformar för tandskenor. Skrivaren är baserad på företagets polyjet-teknik, där inkjet ”sprayar” fram komponenten i tunna materiallager. Man har satsat på kapacitet så J700 klarar upp till 400 enheter per dag.

– Och eftersom materialet VeroDent härdas under produktionen behövs det egentligen ingen efterbehandling av komponenterna efter utskrift, säger Eric Erickson, europeisk affärsområdeschef för dentalområdet hos Stratasys.

Ulrich Koops, produktchef, Kulzer.

Kulzer släpper Heraeus och blir allt mer digitala
En annan stor dentalleverantör som nu tar steget in i 3d-världen är Kulzer. Ja, numera har de gjort sig av med Heraeus och heter bara Kulzer. Vi fick en pratstund med produktchefen Dr Ulrich Koops, och den som är den starkaste drivkraften för att ta Kulzer vidare in i digitaliseringen och användningen av 3d-skrivarteknik i dentalvärlden.

– Vi har valt att satsa på DLP-tekniken, som vi menar medger mycket hög upplösning, men samtidigt god produktionshastighet, säger Ulrich Koops.

Den egenutvecklade 3d-skrivaren, Cara Print 4.0, arbetar med plastmaterial ner till 53,6 mikrometer. Kulzer erbjuder initialt applikationer som bettskenor, kirurgiguider, gjutformar och modeller.

– Med tanke på vår bakgrund inom materialtillverkning och -utveckling har vi stor kunskap i huset om materialutveckling, vilket borgar för ett större utbud av dentala applikationer inom en snar framtid.

Mikael Hornborg, teknisk produktspecialist på CAD/CAM-området, Planmeca.

Planmeca fyller på verktygslådan
Mikael Hornborg, teknisk produktspecialist på CAD/CAM-området, hade bråda dagar i montern. Han är en av Planmecas experter på 3d-skrivarteknik och det var många besökare i montern som ville veta mer om företagets satsningar. Planmeca släppte en 3d-skrivare för runt ett år sedan, Planmeca Creo, och det var ett av många led i företagets digitala strategi.

– Vi har ett stort utbud på det digitala området, med CAD/CAM-programvara, intraoral scanning och CBCT-teknik, säger Mikael Hornborg. Med en egen 3d-skrivare fortsätter vi på den inslagna vägen. Nu kan våra kunder göra egen implantatplanering och ha alla verktyg för detta på kliniken eller labbet. Traditionellt tillverkade implantatmodeller kan kosta upp emot 300 euro, men genom att 3d-skriva dem kan man få ner priset avsevärt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: