Norsk Titanium ska minska kostnaderna för Boeings Dreamliner

Boeing 787-8 Dreamliner. FOTO: WIKIMEDIA

Flygplanstillverkaren Boeing har skrivit avtal med den norska 3d-skrivarutvecklaren Norsk Titanium. Avtalet gäller 3d-utskrivna titankomponenter till Boeings senaste flygplansmodell 787 Dreamliner, ett plan som företaget lagt stora resurser på att göra både lättare och bränslesnålare.

Genom att 3d-skriva vissa komponenter i titan menar Boeing att de framöver kommer att kunna reducera tillverkningskostnaden per plan med 2-3 miljoner dollar, motsvarande cirka 20-30 miljoner kronor.

Det är ett välkommet samarbete för båda företagen, kanske främst för Boeing. Sedan batteriproblemen med Dreamliner-modellen för ett par år sedan förlorade man stora pengar på varje sålt plan. Produktionskostnaden per plan ligger på runt 110 miljoner dollar. För två år sen beräknade analytiker att företaget gick back 25 miljoner dollar per plan. Därför kan besparingar på upp emot tre miljoner dollar mycket väl bli det tillskott som gör att man går med vinst igen.

Den lättviktslegering som sitter i en Dreamliner kostar runt sju gånger mer än aluminium och står för runt 17 miljoner dollar av produktionskostnaden per plan. Boeing har tidigare försökt att dra ner på kostnaderna för titanlegeringen på Dreamlinern. Denna modell kräver mer titankomponenter än andra flygplansmodeller på grund av att delar av kroppen och vingarna är i kolfiber. Redan nästa år räknar Boeing med att kunna börja använda de 3d-utskrivna komponenterna.

Norsk Titaniums egenutvecklade 3d-skrivarteknik kallas RPD, eller Rapid Plasma Deposition. Det är en produktionsprocess där titanfilament smälts och deponeras i lager. Alla komponenter som Norsk Titanium producerar är certifierade enligt amerikanska FAA.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


PostNord startar molnbaserad 3d-portal

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal där kunderna kan omvandla sin idé till 3d-utskrifter som sedan distribueras av PostNord. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor med 3d-skrivare. I höst levereras ytterligare 600 3d-skrivare till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: