Utbildningssatsning för fler additiva ingenjörer

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 13 april 2017

EOS har tillsammans med två stora universitet i Storbritannien och Tyskland lanserat en sex månader lång utbildning i 3d-skrivarteknik i syfte att få ut fler ingenjörer med 3d-skrivarkompetens på den internationella marknaden.

Ubildningsprogrammet ”Additive Manufacturing Application Engineer” görs i samarbete med University of Wolverhampton i Storbritannien och SRH Hochschule Berlin i Tyskland.

University of Wolverhampton har sedan länge varit en partner till EOS och har hög kompetens inom additiv tillverkning av metall, särskilt inom bil-, Formel 1- och flygindustrin, menar EOS. SRH Hochschule Berlin, som också är en del i samarbetet, är ett av Tysklands mest framstående privata universitet och specialiserade inom internationell företagsekonomi och företagsledning.

– Ett av de största hindren för additiv tillverkning är bristen på internationella ingenjörer, säger Björn Björnström, Regional Manager Nordic & Baltic. Programmet siktar på att ge den framtida generationen av ingenjörer specialutbildning och expertis inom AM. Med detta initiativ vill vi också att våra kunder använder kunskapen till en konkurrensfördel.

Fram till nu behövde en applikationsingenjör upp till två års erfarenhet för att ha tillräckligt med kunskap inom AM. EOS utbildning är utformad för att korta ner inlärningskurvan till sex månader och sänka den allmänna tröskel som företag står inför när de ska implementera industriell 3D-printing. Även investeringsrisken som företag har stått inför när de ska implementera AM i sin produktion minskas avsevärt. Med utbildad personal kan kunderna nu ta innovativ 3D-tillverkning till sina företag och påskynda serietillverkningen.

I samarbete med båda universiteten erbjuds en blandning av teoretiska och praktiska utbildningar på plats på universiteten, hos EOS och ute hos kunden. Efter utbildningen på sex månader får deltagarna sitt certifikat i ”AM Application Engineer”.

De första deltagarna påbörjar sin utbildning redan nu i maj och det finns ett maximalt antal om åtta deltagare på utbildningen.

Här kan du ladda ner en pdf med mer information om utbildningsprogrammet

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage