Utbildningssatsning för fler additiva ingenjörer

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 13 april 2017

EOS har tillsammans med två stora universitet i Storbritannien och Tyskland lanserat en sex månader lång utbildning i 3d-skrivarteknik i syfte att få ut fler ingenjörer med 3d-skrivarkompetens på den internationella marknaden.

Ubildningsprogrammet ”Additive Manufacturing Application Engineer” görs i samarbete med University of Wolverhampton i Storbritannien och SRH Hochschule Berlin i Tyskland.

University of Wolverhampton har sedan länge varit en partner till EOS och har hög kompetens inom additiv tillverkning av metall, särskilt inom bil-, Formel 1- och flygindustrin, menar EOS. SRH Hochschule Berlin, som också är en del i samarbetet, är ett av Tysklands mest framstående privata universitet och specialiserade inom internationell företagsekonomi och företagsledning.

– Ett av de största hindren för additiv tillverkning är bristen på internationella ingenjörer, säger Björn Björnström, Regional Manager Nordic & Baltic. Programmet siktar på att ge den framtida generationen av ingenjörer specialutbildning och expertis inom AM. Med detta initiativ vill vi också att våra kunder använder kunskapen till en konkurrensfördel.

Fram till nu behövde en applikationsingenjör upp till två års erfarenhet för att ha tillräckligt med kunskap inom AM. EOS utbildning är utformad för att korta ner inlärningskurvan till sex månader och sänka den allmänna tröskel som företag står inför när de ska implementera industriell 3D-printing. Även investeringsrisken som företag har stått inför när de ska implementera AM i sin produktion minskas avsevärt. Med utbildad personal kan kunderna nu ta innovativ 3D-tillverkning till sina företag och påskynda serietillverkningen.

I samarbete med båda universiteten erbjuds en blandning av teoretiska och praktiska utbildningar på plats på universiteten, hos EOS och ute hos kunden. Efter utbildningen på sex månader får deltagarna sitt certifikat i ”AM Application Engineer”.

De första deltagarna påbörjar sin utbildning redan nu i maj och det finns ett maximalt antal om åtta deltagare på utbildningen.

Här kan du ladda ner en pdf med mer information om utbildningsprogrammet

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two