Framgång för 3d-utskrivet brosk

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 20 april 2017
Stina Simonsson, Sahlgrenska akademin. FOTO: Elin Lindström Claessen/GU

Ett forskarlag vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har lyckats skapa broskvävnad genom att skriva ut stamceller i en bioskrivare. Att stamcellerna överlevde att skrivas ut på detta sätt är en framgång i sig.

Forskarlaget har använt broskceller tagna från människor i samband med knäoperationer, och dessa celler har sedan backats tillbaka i sin utveckling och återgått till att bli stamceller med potential att utvecklas till många olika typer av celler. Stamcellerna har sedan omslutits i en struktur av nanocellulosa och skrivits ut till en struktur med 3d-skrivare. Efter utskriften har stamcellerna behandlats med tillväxtfaktorer för att bilda brosk.

– Vi har undersökt olika metoder och kombinerat olika tillväxtfaktorer, säger Stina Simonsson, docent i cellbiologi, som lett forskarlagets arbete. Varje enskild stamcell är inkapslad i nanocellulosa för att de ska överleva att skrivas ut till en 3D-struktur, och vi har tagit medium från andra celler som innehåller de signaler som stamceller använder för att kommunicera med varandra under differentieringsprocessen. Vår teori är att vi lyckats lura cellerna att tro att de inte är ensamma, för att uttrycka det enkelt, säger Stina Simonsson.

Studien innebär ett rejält steg framåt för möjligheten att kunna skapa kroppsegen, ny broskvävnad, menar forskarna. I en inte alltför avlägsen framtid skulle vi kunna använda 3d-skrivare för att ta fram brosk baserat på egna stamceller för att laga broskskador. De skulle också kunna användas som en behandling vid artros. En av fyra svenskar över 45 år drabbas i någon grad av just artros.

Det återstår dock en stor fråga som behöver lösas innan resultaten kan komma patienter till nytta.

– Den struktur av cellulosa vi använt är inte optimalt att använda i kroppen. Innan vi börjar undersöka möjligheten att använda 3d-utskrivet brosk när patienter opereras, behöver vi hitta ett annat material, som kan brytas med av kroppen så att det bara är kroppseget brosk kvar, säger Stina Simonsson.

Forskningen är gjord i samarbete med ett forskarlag vid Chalmers, som är experter på 3d-utskrift av biologiska material. Även forskare inom ortopedi i Kungsbacka ingår i forskningssamarbetet.

Läs vidare

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team