lördag 13 augusti – vecka 32
Nu söker ett första gäng från Eslövs kommuns YH-utbildning 3D-printingspecialist sin första LiA-plats, Lärande i arbete. Totalt är det 27 kunniga och drivna studenter som nu vill ut på företag runt om i Sverige och omsätta sina erfarenheter i praktiken.
YH-utbildningen 3d-printingspecialist är en av tre 3d-teknikutbildningar på YH-nivå i Sverige. Den anordnas av Eslövs kommun och 3d-skrivarleverantören r.a.p.s. som satsar på att kompetensutveckla näringslivet med kunskap om 3d-skrivarteknik.
Till skillnad från de två andra svenska YH-utbildningarna inom 3d-skrivarteknik kommer alla studenter från yrkeslivet och har erfarenhet av ingenjörsarbete och tillverkning. Många har flera års arbetslivserfarenhet.
– Nu kan utbildningen tillföra gratis kunskap till de företag som tar in en student på LiA. En resurs som kan driva egna projekt, säger Pär Nobring, vd för r.a.p.s. och en av lärarna på utbildningen. Om det finns företag som vill ha en resurs som till exempel kan utreda om det går att omvandla vissa av företagets traditionellt tillverkade komponenter till 3d-utskrivna, eller utvärdera 3d-skrivarprocessen i sig för ditt företag.
– Studenterna har dessutom en egen 3d-skrivare, om det saknas på företaget. Vi har även pratat med företag i branschen som kan ställa upp och skriva ut mot självkostnadspris för de projekt som studenternas LiA-företag initierar.
Startskottet för en av utbildningens längre kurser, konstruktion med inriktning mot 3d-printing, inleddes med en träff med två tunga föreläsare. Först ut var Olaf Diegel, professor i maskinteknik på Lunds tekniska högskola, LTH. Han är även medförfattare till Wohlers Report, som är en av de främsta årliga rapporterna om 3d-skrivarbranschen. Olaf tog upp myter och sanningar om 3d-skrivarteknik, när det är bra att använda och när det inte är bra att använda.
På tur var Kenny Johansson, vd för servicebyrån Acron. Han har stor erfarenhet av 3d-skrivarkeknik, inte minst på produktionssidan. Han tog upp exempel på lösningar som har hittat ut till kunder, bland annat ett lättvikts-gripdon för robotar som avsevärt minskar energiåtgången, samtidigt som gripdonet är enklare att producera. Det minskar också cykeltiderna och slitaget, vilket höjer kapaciteten hos tillverkaren.
Kursen konstruktion med inriktning mot 3d-printing är på 40 YH-poäng av totalt 200 poäng. Den ger kunskaper om konstruktionsregler och olika 3d-skrivartekniker. Kursen ger även verktyg för funktionsteknik och en förståelse för designprocessen. Målet är att kunna produktutveckla och -anpassa för 3d-skrivarteknik samt ge kunskap om topologioptimering.
YH-studenterna har redan tagit sig igenom några kurser, som 3d-skrivarteknik — ur ett helhetsperspektiv, 3d-scanning, med inriktning 3d-skrivare, Beredning, materiallära & tillverkningsmetoder för 3d-skrivare, Digital design, 3d-modellering, samt programvara.
Kontakta Pär Nobring på r.a.p.s. (pno@raps.se) eller Pia Pålsson (Pia.palsson@eslov.se) om du är intresserad av att ta in en 3d-student. LIA:an startar i september och håller på till november, men kan i vissa fall påbörjas i juni.
Mattias Kristiansson | mk@3dp.se| 20. april, 2017
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Det danska energibolaget Ørsted och Världsnaturfonden (WWF) i Danmark undersöker i ett gemensamt projekt hur 3D-printade rev kan gynna den biologiska mångfalden i Kattegatt. Förhoppningen är bland annat att se positiva effekter på torskbeståndet.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. augusti, 2022
Forskare vid Rutgers University i New Jersey har utvecklat ett nytt sätt att skriva ut med FFF-teknologin. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan bli en “game changer” enligt forskarna bakom studien.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. augusti, 2022
Nyligen invigde forskningsinstitutet RISE sitt Applikationscenter för additiv tillverkning i Göteborg. Med toppmodern utrustning och spetskompetens inom flera olika områden är förhoppningen att kunna driva på användningen av AM inom svensk industri.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 1. augusti, 2022
Göteborgsbaserade Fluicell har utsetts till ett av de mest intressanta bolagen inom 3D-printing 2022. Det är nättidskriften All3DP som varje år med hjälp av en oberoende expertjury listar de tio mest innovativa företagen i branschen.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 29. juni, 2022
Lufthansa och samarbetspartnern Aerotec har nått en viktig milstople inom additiv tillverkning. Tillsammans har man tagit fram flygbolagets första bärande 3D-printade reservdel i metall som blivit certifierad för flyganvändning.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 28. juni, 2022
EOS egen utbildningsverksamhet, Additive Minds Academy, lanserar nu en särskild app med AR-teknik. Appen “EOS M 290 Basic Training” gör det möjligt för personalen att snabbt lära sig systemet – till och med innan maskinen är på plats.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 27. juni, 2022
Ultimaker lanserar nu ett tillägg till sin 3D-skrivarmodell S5 som gör det möjligt att printa metalldelar. Detta nya “Ultimaker Metal Expansion Kit” innebär att användaren kan växla mellan utskrifter i plast och metall.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. juni, 2022
Läsktillverkaren PepsiCo har utvecklat en patenterad metod för tillverkning av formar till sin flaskproduktion. En hybridmetod som omfattar additiv tillverkning och sparar både tid och pengar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. juni, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige
Hej. Vi är ett utvecklingsteam som håller på “omvandla och illustrera” FN Unescos Världsarv, rymden, jordens sevärdheter görs varje objekt runt om i världen till en interaktiv upplevelse. Allt sker via modern 3D-modellteknik, IT-tavlor och andra tillgängliga visuella, virtuella metoder för att skapa en mångsidig total upplevelse i denna “framtidsmuseum”.
Vi är ett intresseförening och har syfte att anläggningen öppnas till allmänhet den 24 okt. 2022 för FNs Världsarvs-konventionens 50-års jubileum. Ring gärna tel: 0708-504420