Ta in en student – få kunskap på köpet

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 20 april 2017
Kunniga 3d-studenter letar LiA-platser.

Nu söker ett första gäng från Eslövs kommuns YH-utbildning 3D-printingspecialist sin första LiA-plats, Lärande i arbete. Totalt är det 27 kunniga och drivna studenter som nu vill ut på företag runt om i Sverige och omsätta sina erfarenheter i praktiken.

YH-utbildningen 3d-printingspecialist är en av tre 3d-teknikutbildningar på YH-nivå i Sverige. Den anordnas av Eslövs kommun och 3d-skrivarleverantören r.a.p.s. som satsar på att kompetensutveckla näringslivet med kunskap om 3d-skrivarteknik.

Till skillnad från de två andra svenska YH-utbildningarna inom 3d-skrivarteknik kommer alla studenter från yrkeslivet och har erfarenhet av ingenjörsarbete och tillverkning. Många har flera års arbetslivserfarenhet.

– Nu kan utbildningen tillföra gratis kunskap till de företag som tar in en student på LiA. En resurs som kan driva egna projekt, säger Pär Nobring, vd för r.a.p.s. och en av lärarna på utbildningen. Om det finns företag som vill ha en resurs som till exempel kan utreda om det går att omvandla vissa av företagets traditionellt tillverkade komponenter till 3d-utskrivna, eller utvärdera 3d-skrivarprocessen i sig för ditt företag.

– Studenterna har dessutom en egen 3d-skrivare, om det saknas på företaget. Vi har även pratat med företag i branschen som kan ställa upp och skriva ut mot självkostnadspris för de projekt som studenternas LiA-företag initierar.

Startskottet för en av utbildningens längre kurser, konstruktion med inriktning mot 3d-printing, inleddes med en träff med två tunga föreläsare. Först ut var Olaf Diegel, professor i maskinteknik på Lunds tekniska högskola, LTH. Han är även medförfattare till Wohlers Report, som är en av de främsta årliga rapporterna om 3d-skrivarbranschen. Olaf tog upp myter och sanningar om 3d-skrivarteknik, när det är bra att använda och när det inte är bra att använda.

På tur var Kenny Johansson, vd för servicebyrån Acron. Han har stor erfarenhet av 3d-skrivarkeknik, inte minst på produktionssidan. Han tog upp exempel på lösningar som har hittat ut till kunder, bland annat ett lättvikts-gripdon för robotar som avsevärt minskar energiåtgången, samtidigt som gripdonet är enklare att producera. Det minskar också cykeltiderna och slitaget, vilket höjer kapaciteten hos tillverkaren.

Kursen konstruktion med inriktning mot 3d-printing är på 40 YH-poäng av totalt 200 poäng. Den ger kunskaper om konstruktionsregler och olika 3d-skrivartekniker. Kursen ger även verktyg för funktionsteknik och en förståelse för designprocessen. Målet är att kunna produktutveckla och -anpassa för 3d-skrivarteknik samt ge kunskap om topologioptimering.

YH-studenterna har redan tagit sig igenom några kurser, som 3d-skrivarteknik — ur ett helhetsperspektiv, 3d-scanning, med inriktning 3d-skrivare, Beredning, materiallära & tillverkningsmetoder för 3d-skrivare, Digital design, 3d-modellering, samt programvara.

Kontakta Pär Nobring på r.a.p.s. (pno@raps.se) eller Pia Pålsson (Pia.palsson@eslov.se) om du är intresserad av att ta in en 3d-student. LIA:an startar i september och håller på till november, men kan i vissa fall påbörjas i juni.

 

Läs vidare

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Cellink ska vända minus till plus

Bioprintingföretaget Cellink, som är en del av BICO Group, dras med stora förluster. BICO har därför presenterat en plan för långsiktig stabilitet och lönsamhet. Bolaget säljer också av Nanoscribe som förvärvades 2021.
cellink-1024x663

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Senaste nytt

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage