Digitaliseringsprojekt ska lyfta svensk industri

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 4 maj 2017

Material som kommunicerar och artificiell intelligens i industriprocesser. Det är några av de teman som tas upp i sex nya projekt som fått finansiering av Vinnova för att ta fram nya tekniker och metoder för att digitalisera svensk industri. Swerea deltar i fyra och leder tre av projekten.

Industrin ska bli smartare genom ökad digitalisering. Med 22 miljoner kronor till sex projekt ska industriföretag och forskningsinstitut tillsammans bana väg för framtida konkurrenskraft för Sverige-baserad industri. Swerea har under lång tid byggt upp forskning och kunskap kring automatisering och digitalisering för tillämpning i industrin och kommer att delta i fyra projekt:

Projektet ska leverera nya robusta och kostnadseffektiva sensorer som är integrerade i gjutgods och ett tillhörande sensorsystem. På så sätt kan helt ny funktionalitet adderas och det ger konstruktörer och produktdesigners ytterligare en dimension att arbeta med. Till exempel underlättas övervakning av komponenter i utsatta och svårtillgängliga miljöer.

− Konceptet lämpar sig för serieproduktion och är en innovation som utvecklar värdet och affärsmodellen för metallkomponenter. Innovationen har gjorts möjlig genom samverkan över forskningsområden och nära dialog med industrin, säger forskaren Raul Carlsson vid Swerea SWECAST.

I projektet deltar RISE Acreo, SKF och Husqvarna.

Artificiell intelligens kan ge oss framtidens nya produktkoncept. Forskare på Swerea IVF och Chalmers samt företagen Kongsberg Automotive och Autotube Group ska tillsammans utveckla en miljö där digitala verktyg och kreativa metoder genererar nya koncept för optimerade lösningar.

− Projektet är en ny väg att ta fram unika koncept för produkter. Vi kommer att ta fram en metodik som inte finns i industrin idag. Vår viktigaste utmaning är att bygga vidare på forskningsresultat och föra dem till praktisk användning i industrins produktutvecklingsprocesser, säger Mikael Ström forskare vid Swerea IVF.

Snart blir robotarna mer än maskiner – de blir våra kollegor. Automatiserade processer kan göra produktionen effektivare, men vissa moment måste fortfarande utföras av människor. Tillsammans med Linköpings universitet, ABB, Volvo PV, Etac Supply Center, Strömsholmen och XPerdi ska Swerea utforma en designprocess som automatiskt genererar både effektiva och säkra produktionsceller.

− Att kunna automatisera allt fler verksamheter på ett kostnadseffektivt sätt blir allt viktigare. Projektet avser flytta fram gränserna för hur mycket av beredningsprocessen för digital produktionsteknik som kan automatiseras, säger Sten Grahn, forskare vid Swerea IVF.

Haverier och underhållsarbete är mycket kostsamt. Genom att kombinera additiv tillverkning med fiberoptiska sensorer och visualisering av tillståndsdata, ska forskarna förbättra arbetet med förebyggande åtgärder och underhåll. Projektdeltagare är Swerea IVF, Carpenter Powder Products, Brogren Industries, Uddeholms, Gestamp Hardtech, RISE Acreo, Siemens Industrial Turbomachinery, XMReality och Proximion.

− Kombinationen av fiberoptiska nät, additiv tillverkning, ”augmented reality” och digitalisering möjliggör tillståndsmätning på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Målet med projektet är att ta fram två additivt tillverkade demonstratorermed integrerade fiberoptiska sensorer som i uppkopplat läge åskådliggör mätningar, säger Seyed Hosseini, forskare vid Swerea IVF.

Satsningen på projekten är kopplad till regeringens strategiska samverkansprogram för uppkopplad industri och nya material och ingår i ett regeringsuppdrag för digitalisering av industrin. Syftet är att bädda för en svensk industri i framkant.

 

Läs vidare

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Desktop Metals aktieägare säger ja till förvärv

Nu har Desktop Metals aktieägare sagt sitt om Nano Dimensions bud på företaget som kom i somras. En majoritet röstade för ett förvärv och affären är därmed ett steg närmare att kunna realiseras.
Ric-Fulop-1024x683

Sandvik säljer del i BEAMIT och fokuserar på metallpulver

Förra året tog Sandvik beslut om en reviderad strategi för affärsområdet Additive Manufacturing med primärt fokus på metallpulver. Som ett led i det säljer Sandvik nu sin del i BEAMIT, och släpper även ett nytt metallpulver.
Faraz Deirmina, Sandvik with Osprey® HWTS 50

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF