Stratasys släpper lösning som bara bygger och bygger

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 12 maj 2017
Stratasys grundare Scott Crump.

Stratasys fortsätter med sina satsningar på industriella lösningar. Den senaste i raden heter Continuous Build 3D Demonstrator, och är ett skalbart 3d-skrivarkoncept med FDM-teknik för kontinuerlig och distribuerad produktion.

Konceptet bygger på att ett antal Fortus-maskiner monteras i vertikala rack med tre skrivare i varje rack. Dessa kan sedan skalas upp beroende på utskriftsbehov. Automatiseringsgraden är hög; varje skrivare skriver ut på plastfilm på rulle och efter avslutat jobb skärs plastfilmen av och komponenten pytsas ut i en plastback utanför skrivarenheten.

Det unika med Continuous Build 3D Demonstrator är dock inte endast skalbarheten och produktionskapaciteten som konceptet medger, utan den molnbaserade programvaran som hanterar alla processer. Denna är baserad på GrabCad, ett beprövat koncept som Stratasys redan nyttjar med bland annat de nya Fortus 123-modellerna. Häri ligger all funktionalitet och intelligens. GrabCad distribuerar på ett optimalt sätt ut alla jobb till installerade enheter och kan automatiskt avgöra var ett jobb platsar bäst, antingen det är inhouse eller en skrivarenhet på en annan plats, men i samma nätverk. Självklart har operatören full koll på eventuella problem, materialförsörjning, med mera. Om en skrivare går ner, tar andra skrivare över. Stratasys menar själva att konceptet ger en upptid på 99,4 procent.

Utöver tidigare släppta Robotic Composite 3D Demonstrator och Infinite Build 3D Demonstrator är den nya lösningen den som har störst kommersiell potential. Det visar också de tre betatestare som kört konceptet skarpt i några månader.

– Detta är en logisk utveckling av vår satsning på kontinuerlig och skalbar AM-produktion, säger Stratasys vd och grundare, Scott Crump. Men det är också viktigt för oss att integrera och validera validerade tekniken. Det har vi möjliggjort genom att installera enheter hos ett antal partners som redan skrivit ut tiotusentals skarpa delar.

En av dessa testare är Savannah College of Art & Design i Savannah, Georgia. Det är en av världens främsta designuniversitet, mångfaldigt prisade i flera internationella tävlingar. Här har man använt 3d-skrivarteknik sedan 2001, men det stora antalet studenter, 13 000, samt 2000 nya studenter varje år, skapar stora påfrestningar för universitetets 3d-skrivarlabb. Utöver höga kostnader för labbpersonal, får många studenter vänta så länge som fyra veckor på sin utskrift. Sedan man installerade Continuous Build 3D Demonstrator har universitetet kunnat minska personaltimmar i labbet – personal som bara hanterade inkommande jobb, skötsel och drift, rejält. Tidigare var man tvungen att bemanna labbet 24 timmar om dygnet, nu kör man endast ett skift. Dessutom får de flesta studenter nu sina utskrifter på ett par dagar under de toppar som man har under terminen.

Initialt använder Stratasys endast ABS-plast, men man arbetar intensivt på att utöka materialkapaciteten så att alla Fortus-material ska kunna köras.

 

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage