3d-utskrivna vapen på tapeten igen efter fynd i Malmö

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 19 maj 2017
FOTO: WIKIMEDIA

Polisen i Malmö har vid två tillslag hos kriminella nu under våren hittat 3d-utskrivna, eller delvis utskrivna, vapen. Det skriver Radio P4 Malmöhus på sin webbplats. I ett av fallen verkar det som om pipan är av metall och då inte utskriven. Det visar en kriminalteknisk undersökning.

Just 3d-utskrivna vapen har inte varit på tapeten på några år, men frågan aktualiseras av de båda fynden. Det var 2013 då amerikanen Cody Wilson och hans företag Defense Distributed släppte CAD-filerna till sin 3d-utskriftsbara pistol The Liberator. Undet två dagar laddades filerna ner över 100 000 gånger, innan USA:s utrikesdepartement stängde ner sidan. Filerna finns dock fortsatt tillgängliga för nedladdning på torrentsajten The Pirate Bay. Vi ska dock komma ihåg att Cody Wilsons motiv aldrig var att massdistribuera vapen till folk, utan har hela tiden drivits av politiska frågor som rätten att bära vapen.

De provskjutningar som gjorts med The Liberator har varit av varierande karaktär. När finska TV-kanalen YLE provsköt med den, gick den sönder. Ett annat amerikanskt test visade att det gick att skjuta nio skott. Just den modellen hade skrivits ut på en 3d-skrivare som kostar runt tusen dollar. Dock var inte alla delar 3d-utskrivna, slagstiftet var av metall, till exempel. Men The Liberator har en utbytbar pipa, vilket potentiellt ger en längre livslängd på vapnet.

Skriver man ut med ABS- eller PLA-material på en FDM-maskin kan man dock räkna med att det för eller senare blir som rysk roulett – vapnet kommer gå sönder och risken för att bli allvarligt skadad är stor. Sedan finns det metallskrivare, men då får du räkna med att punga ut stora pengar för ett vapen – avsevärt mer än priset på gatan. Amerikanska företaget Solid Concepts tillverkade och sålde en metallutskriven pistol för några år sedan. Prislappen låg på 11 000 dollar, eller över 100 000 kronor.

Hur ser då den svenska hållningen ut? Vi intervjuade Mikael Högfors, chef för vapengruppen på NFC, Nationellt Forensiskt Centrum. De har följt utvecklingen sedan 2013 och har tagit del av två omfattande studier som utförts i Tyskland och Norge.

– I båda dessa fallen har man skrivit ut, monterat och provskjutit med olika kaliber, säger Mikael Högfors. Dock endast ett par skott. Så visst fungerar det att skriva ut, även på enklare 3d-skrivare.

– Även om vi har koll på den rent tekniska biten, så har vi i Sverige valt att se närmare på scenarier där 3d-utskrivna vapen kan tänkas användas. Det har vi bland annat gjort genom ett exjobb som en kriminaltekniker utfört. Vad händer till exempel om en teknikkunnig person med 3d-skrivare erbjuds pengar eller blir hotad att tillverka vapen? Blir personen då en vapenleverantör? Vad vi gör nu är att vi väntar för att se om det dyker upp 3d-utskrivna vapen som använts och som blir föremål för en brottsutredning. Då får vi börja utreda frågor om spårbarhet och vem som producerat vapnet i fråga.

Det finns flera frågetecken kring vapenfynden i Malmö. Vilken typ av 3d-skrivarteknik har man använt, vad för material och vilka komponenter är utskrivna och vilka är maskinbearbetade? En annan fråga är motivet. Mikael Högfors menar att det finns runt en halv miljon vapen på drift bara inom EU, många smugglas över gränsen till Sverige, där de hamnar i händerna på kriminella. Det visar de många vapenbeslagen som gjorts de senaste åren runt om i landet. Tyvärr ser det ut som om tillgången på konventionellt tillverkade vapen är god. Men skulle den tillgången strypas, i kombination med att tillgängligheten och kvaliteten även på billigare 3d-skrivare ökar, då kan det bli tal om att se över rådande lagstiftning.

– En fara som jag ser det är vad som händer när tekniken hamnar på allt fler företag, avslutar Mikael Högfors.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3