3dp School – nytt event om 3d-teknik i undervisningen

Den 24 augusti är det premiär för 3dp.se:s konferens 3dp School – om hur 3d-skrivare och digitala verktyg kan användas i undervisningen på grund- och gymnasieskolan. Målet är att på ett konkret och tydligt sätt förse lärare och IT-pedagoger med kunskap som de snabbt kan omsätta i sin egen undervisning för att boosta elevernas IT-kompetens.

Frågan om IT-kompetens i skolan har hamnat långt upp på agendan i skolpolitiken efter regeringens beslut om att stärka den digitala kompetensen i grund- och gymnasieskola. Det gäller inte bara teknikutbildning, utan spänner över alla skolämnen.

Mot bakgrund av flera av de ändringar som nu ska genomföras i undervisningen har 3d-skrivaren och närliggande verktyg som CAD-design, Virtual Reality och programmering en stor potential. Därför är 3dp School en möjlighet för pedagoger att kickstarta förändringsarbetet i sin egen undervisning.

Under 3dp School går de inbjudna talarna igenom vilka 3d-skrivartekniker som är bäst lämpade för användning i skolmiljö och hur man arbetar med dem. Till detta kopplar vi den viktiga designbiten med genomgång av programvaror och exempel på vad eleverna kan formge själva. Vi visar hur 3d-scanning kan användas för att digitalisera föremål och arbeta vidare på de digitala modellerna.

Erfarenheter från andra lärare är ett viktigt inslag under 3dp School. Vi bjuder in lärare från grund- och gymnasieskola som på olika sätt använt 3d-skrivare i undervisningen och som förklarar hur projekten genomförts och vad resultaten för eleverna blev.

Den 9 mars i år klubbade regeringen sitt beslut om att stärka digitaliseringen i undervisningen på grund- och gymnasienivå. Några av de förändringar som nu ska genomföras är:

• Programmering införs som ett tydligt inslag i flera olika ämnen i grundskolan, framför allt i teknik och matematik

• Elever ska kunna lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med användning av digital teknik

• Elever ska arbeta med digitala texter, medier och verktyg

Elever ska använda och förstå digitala system och tjänstereleverna ska utveckla en förståelse för digitaliseringens påverkan på individ och samhälle

Läs mer om 3dp School här

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. Enligt företagets beräkningar har 3d-tekniken hittills nått ut till över 400 000 elever. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

3d-printad gamingstol ska
säljas på IKEA

Möbeljätten IKEA har tillsammans med UNYQ, som tillverkar proteser och ortopediska lösningar, tagit fram en prototyp för en individualiserad och modern gamingstol. Resultatet av samarbetet visades upp under IKEA:s demokratiska designdagar i Älmhult Sverige.

Publicerat av: 

Acron avvecklar sin verktygsservice

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: