3dp School – nytt event om 3d-teknik i undervisningen

Den 24 augusti är det premiär för 3dp.se:s konferens 3dp School – om hur 3d-skrivare och digitala verktyg kan användas i undervisningen på grund- och gymnasieskolan. Målet är att på ett konkret och tydligt sätt förse lärare och IT-pedagoger med kunskap som de snabbt kan omsätta i sin egen undervisning för att boosta elevernas IT-kompetens.

Frågan om IT-kompetens i skolan har hamnat långt upp på agendan i skolpolitiken efter regeringens beslut om att stärka den digitala kompetensen i grund- och gymnasieskola. Det gäller inte bara teknikutbildning, utan spänner över alla skolämnen.

Mot bakgrund av flera av de ändringar som nu ska genomföras i undervisningen har 3d-skrivaren och närliggande verktyg som CAD-design, Virtual Reality och programmering en stor potential. Därför är 3dp School en möjlighet för pedagoger att kickstarta förändringsarbetet i sin egen undervisning.

Under 3dp School går de inbjudna talarna igenom vilka 3d-skrivartekniker som är bäst lämpade för användning i skolmiljö och hur man arbetar med dem. Till detta kopplar vi den viktiga designbiten med genomgång av programvaror och exempel på vad eleverna kan formge själva. Vi visar hur 3d-scanning kan användas för att digitalisera föremål och arbeta vidare på de digitala modellerna.

Erfarenheter från andra lärare är ett viktigt inslag under 3dp School. Vi bjuder in lärare från grund- och gymnasieskola som på olika sätt använt 3d-skrivare i undervisningen och som förklarar hur projekten genomförts och vad resultaten för eleverna blev.

Den 9 mars i år klubbade regeringen sitt beslut om att stärka digitaliseringen i undervisningen på grund- och gymnasienivå. Några av de förändringar som nu ska genomföras är:

• Programmering införs som ett tydligt inslag i flera olika ämnen i grundskolan, framför allt i teknik och matematik

• Elever ska kunna lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med användning av digital teknik

• Elever ska arbeta med digitala texter, medier och verktyg

Elever ska använda och förstå digitala system och tjänstereleverna ska utveckla en förståelse för digitaliseringens påverkan på individ och samhälle

Läs mer om 3dp School här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Lasertech växlar upp kapaciteten

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: 

”Generativ design sparar tid”

Autodesk vill med sina programvaror vara bryggan mellan designern och producenten. På underleverantörsmässan Elmia Subcontractor, den 12–15 november, var företaget på plats för att prata mer om möjligheterna med bland annat generativ design. 

Publicerat av: 

Prototal blir en del av HP:s nätverk

Prototal blir en del av HP:s globala nätverk HP Digital Manufacturing Network. Inträdet i nätverket ska ge Prototal en möjlighet att expandera sin verksamhet ytterligare. – Mina förväntningar är nätverket ska generera ökade produktionsvolymer, säger Prototals vd Henrik Lundell. 

Publicerat av: 

Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Publicerat av: 

Bioskrivare ska boosta forskning

Det Göteborgsbaserade biotechföretaget Fluicell lanserar Biopixlar, en plattform för bioprinting i  tre dimensioner, som enligt företaget har en upplösning och precision på encellsnivå.

Publicerat av: 

3d-printat rostfritt stål sätts under lupp

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

Publicerat av: 

Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: