EOS förenklar sitt CAM-verktyg

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 30 maj 2017

Den tyska 3d-skrivarutvecklaren EOS uppgraderar sitt CAM-verktyg EOSPRINT till version 2.0. Enligt EOS har man arbetat på att förenkla användbarheten och lagt fokus på industriell tillverkning.

EOSPRINT 2.0 är uppbyggd kring arbetsflödet för industriell 3d-skrivarteknik. Genom enkla och klickbaserade funktioner går användaren igenom alla nödvändiga steg för att förbereda filen för tillverkning. Enligt EOS ska verktygen och funktionerna vara anpassade för varje steg av arbetsflödet.

Den nya plansegmenteringen möjliggör olika lagertjocklekar i en och samma del. Med funktionen kan du exponera varje lager individuellt. På så sätt ska det gå att justera både kvalitet och produktivitet, beroende på de krav du har på delen. Du bestämmer själv vilka segment som behöver en högre kvalitet och kan då ställa in dessa parametrar för bästa resultat. I delar där hastigheten är avgörande kan du istället justera tiden för en snabbare tillverkning.

Modulen Parameter Editor erbjuder nu ett förbättrat och öppet verktyg som innehåller speciella exponeringsmönster och parametrar. Det ska ge användarna en större frihet för en mer specifik och unik tillverkning, menar företaget. Dessutom kan man som användare optimera och utveckla egna parametrar. Förutom att ändra i de befintliga inställningarna som lasereffekt eller scanningshastighet, kan de som nu använder programmet justera ytterligare funktioner. De kan exempelvis anpassa antalet exponeringstyper och variera start-och rotationsvinkeln för linjerade mönster.

Exponeringsmönstret bestämmer laserbanorna under den additiva tillverkningen och utöver de nuvarande, har tre nya exponeringsmönster tagits fram. Ett exponeringsmönster gör det möjligt att producera delar som tidigare var omöjliga, genom att undvika stödstrukturer som förut inte kunnat avlägsnas. Två av dessa kan förkorta tillverkningstiden upp till 20 procent, jämfört med EOSPRINT 1, enligt EOS. Det stora utbudet av valbara exponeringsmönster ger därför användarna möjligheten att optimera kvaliteten på de delar som produceras genom 3d-utskrift.

EOSPRINT är förberett för full integrering i automatiserade arbetsflöden för den digitala framtiden (Industry 4.0). Funktionerna är enkla att integrera i CAD/CAM samt ERP/MES-miljöer då de är uppdelade i olika moduler. Den första integrerade lösning som erbjuds är Siemens NX och fler kommer följa.

EOSPRINT 2.0 finns nu tillgängligt för metallsystemen EOS M 290 och EOS M 400. Framtida versioner kommer ha stöd för alla nuvarande metallsystem från EOS samt framtidens polymersystem.

Senaste nytt

Förbättrad metod minskar sprickbildning i turbinblad

Forskare på Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2) vid Chalmers har utvecklat en metod som ska göra gasturbiner mer tillförlitliga och effektiva genom att minska sprickbildning och restspänningar i metallkomponenter vid additiv tillverkning.
Chalmers AM

Nano Dimension i mål med Markforged-förvärv

Nyligen kom beskedet att Nano Dimension genomfört förvärvet av Desktop Metal. Nu ror företaget även i land uppköpet av Markforged.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Läs vidare

AI med öppen källkod skapar CAD från text

Eftersom intresset för generativ artificiell intelligens (AI) fortsätter att öka, har AM-industrin bevittnat en tillväxt i text-till-CAD-plattformar. Dessa verktyg tillåter användare att skapa 3D-printbara CAD-filer från enkla textbeskrivningar, vilket gör additiv tillverkning mer allmänt tillgänglig.
Zoo-Text-to-CAD-users-interface.-Image-by-3D-Printing-Industry-1024x667-1

nTop och NVIDIA samarbetar om GPU-driven design för AM

nTop, tidigare nTopology, ska förbättra funktionerna i sin designprogramvara med hjälp av NVIDIA. Det ska resultera i snabbare produktutveckling.
bmw-group-virtual-factory-nvidia-omniverse

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858