Automatisering ett nyckelord för danska Addifab

Danska Addifab har utvecklat en intressant UV-baserad DLP-skrivare som just nu befinner sig i betatest. Byggvolymen är på 54 x 96 x 150 millimeter och systemet är öppet för alla passande resin som finns på marknaden. Vi har talat med grundaren och vdn Lasse G. Staal, som betonar att den höga automatiseringen och integrationen av efterbehandling är det som gör lösningen unik i jämförelse med andra.

– Vi har utgått från filosofin bakom begreppet industri 4.0, säger Lasse G. Stall. Det handlar om dataintegration och öppna plattformar. Många 3d-skrivarutvecklare klamrar sig fast vid uppfattningen att tekniken ska vara proprietär, där materialen är låsta till en skrivare. Vi utgår från en öppen standard och hanterar till exempel vår byggplatta genom en standardbaserad Erowa-plata. Det gör att vi kan flytta 3d-utskrivna komponenter från en process till en annan och arbeta vidare med komponenterna med stor precision.

Med denna höga noggrannhet kan man också garantera hög precision i repeterbarheten. Det gör också att man kan automatisera transporten av utskrivna komponenter från skrivare till efterbehandling, där komponenterna rengörs och överblivet resin tas bort. Därefter kan komponenten, som fortfarande sitter på byggplattan, flyttas till en sekundär efterbearbetning, till exempel slipning eller fräsning, ytbehandling, lasergravering med mera. Det gör att Addifab kommer närmare en industriell process med hög precision, vilket också är företagets primära målsättning. Här har man goda erfarenheter. Man har bland annat i samarbete med institutionerna Mekanik och Compute på Danmarks Tekniska Universitet, DTU, samt företagen Elos Medtech och Sintex fått finansiering på 13 miljoner kronor för att utveckla en integrerad 3d-skrivarplattform. Målet är att denna i långt högre utsträckning ska ha stöd för automatiserad optimering och kvalitetssäkring.

– Många talar om 3d-skrivaren som en disruptiv teknik. För oss finns det också stor potential i att arbeta med 3d-skrivare som ett komplement till existerande tillverkningsmetoder. Genom att kombinera vår lösning med traditionella metoder kan vi lösa utmaningar som de traditionella teknikerna inte klarar av. Det kan till exempel handla om att öka precisionen, få till en mer komplex design och, inte minst, att tackla utmaningarna med höga uppstartskostnader. Här är 3d-skrivartekniken unik.

Addifabs 3d-skrivare är utmärkt för mindre plastkomponenter, ofta kan de konkurrera med formsprutning vad gäller precision och hastighet. Men Lasse G. Stall ser en rad intressanta områden där tekniken kan användas. Ett sådant är högprecisionsverktyg för formsprutning. Det är en stor och välutvecklad industri i Skandinavien. Många företag skulle snabbt kunna skörda fördelar genom att integrera 3d-utskrivna verktyg i en existerande produktion.

– Vi kan erbjuda de här företagen något som de inte har och som passar in i deras existerande produktionsflöde. Erfarenheter från DTU visar på stor potential i kombinationen av 3d-skrivarteknik och formsprutning, i synnerhet när man tar en produkt från utvecklingsfas och in i produktion. Våra lösningar kan anpassas till en specifik produktion och kan vidareutvecklas mot en högre grad av automatisering och, eventuellt, för att användas i skarp produktion, avslutar Lasse G. Staal.

Addifabs 3d-skrivare heter Add-Line och finns i tre modeller, beroende på automatiseringsnivå. Add-Line Manual, Add-Line Assisted och Add-Line Automatic. Automatic kan utrustas med 72 byggplattor som automatiskt byts ut. Utöver det, så finns det en funktion för automatisk materialförsörjning och automatiserad övervakning av byggprocessen. Det gör att skrivaren kan producera 24/7 utan övervakning. Enligt Addifab går det att jämföra produktiviteten per dygn för Automatic-modellen med 1440 silikongjutformar, 2000 ringar eller 10 000 dentala kronor.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.


GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att de kommande fem åren förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. Enligt företagets beräkningar har 3d-tekniken hittills nått ut till över 400 000 elever. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

3d-printad gamingstol ska
säljas på IKEA

Möbeljätten IKEA har tillsammans med UNYQ, som tillverkar proteser och ortopediska lösningar, tagit fram en prototyp för en individualiserad och modern gamingstol. Resultatet av samarbetet visades upp under IKEA:s demokratiska designdagar i Älmhult Sverige.

Publicerat av: 

Acron avvecklar sin verktygsservice

Efter 23 år med verktygsservice väljer nu Acron att satsa fullt ut på 3d-utskrifter. – Verktygsservicen har alltid funnits i bakgrunden men när 3d-utskrifter började stå för 80 procent av omsättningen tog vi ett beslut, säger Acrons vd Kenny Johansson.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

BMW och MIT vätskeprintar uppblåsbart material

BMW och MIT har tillsammans hittat ett sätt att ta fram material för bilars framtida interiör. – Tekniken skapar ett uppblåsbart formmaterial som ger en fingervisning om framtiden för materialdesign i stort, skriver BMW i ett pressutskick.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: 

3D Systems släpper två metallskrivare

3D Systems lanserar två nya 3d-skrivare, en för metall och en för dentalapplikationer. – Vi tror på att dessa 3d-system kommer att bidra till expansionen av metallutskrifter, säger 3D Systems Kevin McAlea. 

Publicerat av: 

Xenter: ”Vi sneglar på bioprinting”

Xenters 3d-teknikerutbildning i Botkyrka laddar upp inför hösten med nya maskiner- samtidigt som man sneglar på möjligheterna med bioprinting. Ansökan för höstterminen stänger på måndag, 11 juni.

Publicerat av: 

De bioprintar mänskliga hornhinnor

Bioprinting kan på sikt lösa bristen på donatorer av ögonvävnad. – Det har visat sig möjligt att skriva ut hornhinnor, säger professor Che Connon från Newcastle University.

Publicerat av: