Vibenite 350 – tuffaste stålet i världen

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 8 juni 2017

VBN Components i Uppsala har utvecklat ett nytt rostfritt material för 3d-utskrift som de menar är det tuffaste rostfria stålet i världen. Vibenite 350, som materialet heter, ska ha en unik kombination av hårdhet, slitstyrka, korrosionsbeständighet och seghet.

– Vibenite 350 är ett helt nytt material som kommit fram genom att vi fokuserat på möjligheterna istället för att låta oss styras av begränsningarna med 3d-skrivare. Och det här är bara början säger Ulrik Beste, teknisk chef på VBN Components.

Mikrostrukturen hos Vibenite 350 innehåller 20 procent krom, en hög halt av hårda karbider och är samtidigt helt fritt från kobolt. Tillverkningsprocessen resulterar i en slitstyrka som passar en mängd olika tillämpningar, som verktyg för tillverkning av plast, pumpar och pumphus, kullager och ventilsätesringar, såväl som slitdelar där korrosion är ett problem.

Materialföretaget VBN Components har idag två hårda och slittåliga material i produktportföljen – Vibenite 150 och Vibenite 280. Den nya legeringen, Vibenite 350, innebär nästa steg där de kombinerar korrosionstålighet, hög hårdhet och utmärkt slittålighet med 3d-utskrift.

– Hårda rostfria stål är ökänt svåra att bearbeta, men genom att tillverka med 3d-skrivarteknik innebär detta ett stort industriellt framsteg. Med Vibenite 350 kan vi enkelt skapa ämnen i ”nära-färdig-form” för alla typer av extremt krävande produkter. Med ett högt materialutbyte, typiskt över 98 procent, kombinerad med överlägsen prestanda och längre livslängd minskar detta kraftigt miljöbelastningen.

 

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype