Maxat med färg och upplösning i Mimakis 3d-skrivare

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 13 juni 2017

När japanska ”2d-skrivarutvecklaren” Mimaki nu kastar sig in i 3d-världen är det med en lösning som kanske inte blir den snabbaste. Istället är målet extremt hög upplösning och stort färgspektrum. Till sin hjälp har företaget över tjugo års erfarenhet av inkjet- och färgutveckling.

Den kommande 3d-skrivaren, 3DUJ-P, är också baserad på inkjet-teknik, inte helt olik polyjet. Härdning sker med en egenutvecklad LED-UV-lösning som inte värmepåverkar materialet. Varje lager jämnas till med en metallvals. Skrivaren är utrustad med åtta skrivhuvuden, vilka som levererar dessa har man inte gått ut med. Utöver CMYK, de fyra ”grundfärgerna” som vanligtvis används i 2d-skrivare, finns även vitt och transparent material. Därmed går det att få till effekter med partiell transparens, eller translucens. Enligt Mimaki ska deras maskin klara upp till tio miljoner färger. Företagets egna tester visar sig motsvarar det 84 procent av den internationella färgstandarden FOGRA39L.

I ett första skede finns endast ett material, en akrylbaserad resin. Mimaki menar att egenskaperna ska motsvara ABS. Stödmaterialet är vattenlösligt. Det ska endast gå att använda Mimakis material. I gengäld så arbetar man nu med att ta fram fler material. Företaget har inga prisuppgifter på material eller produktionskostnad per kubikcentimeter, men har lovat att återkomma med mer info.

Max upplösning ligger på 600 x 300 x 1270 dpi, dots per inch, en mätmetod som kommer från den grafiska världen, men som säger lite om detaljrikedom och hur små detaljer skrivaren klarar. Minsta lagerstorlek eller upplösning i X, Y och Z får vi återkomma med. Mimaki säger dock att just upplösning är ett av de viktigaste fokusområdena i utvecklingen av 3DUJ-P. Max byggvolym ligger på 500 x 500 x 300 millimeter.

Mimaki talar själva om arkitektur, mode, inredning, spel och leksaker som tänkta applikationsområden. Även funktionsprototyper med höga krav på färgautenticitet är ett tänkt användningsområde.

Listpriset kommer att ligga på under 200 000 euro och man räknar med att 3d-skrivaren släpps i slutet av 2017.

 

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1