Plastföretag tankar kunskap i skånskt projekt

Text:Ingela Bogren
PUBLICERAD: 13 juni 2017
Sematrons vd Martin Hammarberg visar ett 3d-framställt verktyg tillsammans med vakuumformad produkt i transparent polykarbonat. Till höger en klassisk uppsättning för seriell produktion med hjälp av vakuumformning: ALU-verktyg, fräsfixtur samt produkt (kåpa i transparent akryl).

Sematron i Malmö arbetar sedan 1977 med vakuumformning och plastbearbetning. ”Tid är vår gemensamma konkurrensfaktor” är ett budskap som vdn Martin Hammarberg riktar till läsarna på företagets hemsida. En strävan är att hela tiden reducera tiden för produktutveckling och leveranser.

För att ligga i framkant är det en självklarhet för företaget att bevaka den teknikutveckling som är relevant för branschen, och Martin Hammarberg har sedan en tid sneglat på vad som händer inom 3d-skrivartekniken. Under våren har företaget deltagit i projektet Smart innovation med 3d-printing, som arrangeras av bl a IUC Syd, Industriella Utvecklingscentra i södra Sverige. Här får regionala företag lära sig mer om innovationsprocesser och förändringsledning i tematräffar, workshops och erfarenhetsutbyte.

– 3d-printing har legat lite vid sidan av vår verksamhet, men tekniken utvecklas snabbt och jag ville lära mig mer om vad som finns, och hur vi skulle kunna utnyttja tekniken. Lite med tanke på att i framtiden köpa utrustning för att kunna erbjuda våra kunder 3d-printing som ett alternativ.

I Smart innovation med 3d-printing har deltagande företag inbjudits till träffar med föreläsningar runt olika tillämpningar av 3d-tekniken – i produktutvecklingsprocessen, i CAD/CAM och design, i prototyptillverkning. Alla har också fått stöd av en 3d-expert för att identifiera möjliga tillämpningar i det egna företaget.

– För vår del såg vi en möjlighet att 3d-printa slutprodukter, och att ta fram 3d-printade verktyg. När vi nu lärt oss mer, och ser nya för- och nackdelar med 3d-printing, är det ganska tydligt att det är 3d-printade verktyg vi ska fokusera på. Här finns klara fördelar jämfört med traditionell teknik. Det är framför allt hantering av värme och kyla som det 3d-printade verktyget klarar på ett smidigare sätt.

Träffarna i projektet har förlagts ute på några av de större företagen som kommit långt med 3d-printing.

– Det har varit bra att få ta del av kunskapen hos de större företag som jobbat med detta ett tag. Och mycket bra att nu ha en kontakt, en 3d-kunnig person, som vi kan ha fortsatt utbyte med. Det vi redan nu ser att vi skulle kunna gå vidare med, är en applikation för transparenta produkter – där fungerar 3d-printing bra.


MER INFO
I oktober planeras en ny start med ny deltagargrupp, i projektet 3d-printing. För mer information om 3d-printing och Smart innovation, kontakta Frida Tibblin Citron, 0761-443381, frida@iucsyd.se

Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.
Elmia 3d

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1