Plastföretag tankar kunskap i skånskt projekt

Sematrons vd Martin Hammarberg visar ett 3d-framställt verktyg tillsammans med vakuumformad produkt i transparent polykarbonat. Till höger en klassisk uppsättning för seriell produktion med hjälp av vakuumformning: ALU-verktyg, fräsfixtur samt produkt (kåpa i transparent akryl).

Sematron i Malmö arbetar sedan 1977 med vakuumformning och plastbearbetning. ”Tid är vår gemensamma konkurrensfaktor” är ett budskap som vdn Martin Hammarberg riktar till läsarna på företagets hemsida. En strävan är att hela tiden reducera tiden för produktutveckling och leveranser.

För att ligga i framkant är det en självklarhet för företaget att bevaka den teknikutveckling som är relevant för branschen, och Martin Hammarberg har sedan en tid sneglat på vad som händer inom 3d-skrivartekniken. Under våren har företaget deltagit i projektet Smart innovation med 3d-printing, som arrangeras av bl a IUC Syd, Industriella Utvecklingscentra i södra Sverige. Här får regionala företag lära sig mer om innovationsprocesser och förändringsledning i tematräffar, workshops och erfarenhetsutbyte.

– 3d-printing har legat lite vid sidan av vår verksamhet, men tekniken utvecklas snabbt och jag ville lära mig mer om vad som finns, och hur vi skulle kunna utnyttja tekniken. Lite med tanke på att i framtiden köpa utrustning för att kunna erbjuda våra kunder 3d-printing som ett alternativ.

I Smart innovation med 3d-printing har deltagande företag inbjudits till träffar med föreläsningar runt olika tillämpningar av 3d-tekniken – i produktutvecklingsprocessen, i CAD/CAM och design, i prototyptillverkning. Alla har också fått stöd av en 3d-expert för att identifiera möjliga tillämpningar i det egna företaget.

– För vår del såg vi en möjlighet att 3d-printa slutprodukter, och att ta fram 3d-printade verktyg. När vi nu lärt oss mer, och ser nya för- och nackdelar med 3d-printing, är det ganska tydligt att det är 3d-printade verktyg vi ska fokusera på. Här finns klara fördelar jämfört med traditionell teknik. Det är framför allt hantering av värme och kyla som det 3d-printade verktyget klarar på ett smidigare sätt.

Träffarna i projektet har förlagts ute på några av de större företagen som kommit långt med 3d-printing.

– Det har varit bra att få ta del av kunskapen hos de större företag som jobbat med detta ett tag. Och mycket bra att nu ha en kontakt, en 3d-kunnig person, som vi kan ha fortsatt utbyte med. Det vi redan nu ser att vi skulle kunna gå vidare med, är en applikation för transparenta produkter – där fungerar 3d-printing bra.


MER INFO
I oktober planeras en ny start med ny deltagargrupp, i projektet 3d-printing. För mer information om 3d-printing och Smart innovation, kontakta Frida Tibblin Citron, 0761-443381, frida@iucsyd.se

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.


Högskolan Väst får miljonstöd från EU

Högskolan Väst får 10 miljoner från EU, genom Tillväxtverket, för projektet SpaceLab. Tillsammans med GKN Aerospace ska de hjälpa svenska företag att behålla sin ledande position inom flyg- och rymdindustrin.

Publicerat av: 

3d-portal ska boosta affärer

PostNord lanserar en molnbaserad 3d-portal. – Det är nästa steg för att på ett enkelt sätt göra 3d-marknaden mer tillgänglig, menar PostNord Strålfors vd Ylva Ekborn. 

Publicerat av: 

GE Additive ger bort 600 3d-skrivare

GE Additive har investerat 10 miljoner dollar för att förse skolor runt om i världen med 3d-skrivare. I höst levereras 600 polymer 3d-skrivare ut till grundskolor i hela världen.

Publicerat av: 

RISE blir helägare av Swerea

Den svenska forskningskoncernen Swerea blir helägt av forskningsinstitutet RISE med start den 1 juli. Kunderna kommer inte att påverkas, menar Mats Lundin som är vd på Swerea IVF. 

Publicerat av: 

3DVerkstan lär ut om förstärkta utskrifter

3DVerkstan bjuder in till after work den 20 juni om fiberförstärkta 3d-utskrifter. – Om du behöver egenskaper som hög styrka, hållfasthet och styvhet, finns det alternativ till metall, skriver 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Ett hjärta sött som socker

Forskare från University of Illinois har utvecklat en ny typ av 3d-skrivare som kan tillverka komplexa former av sockeralkohol-lösningar. Något som kan användas för att odla biologisk vävnad.

Publicerat av: 

Protech firar 25-årsjubileum

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech firar 25 år. – Vi tyckte helt enkelt att det var en cool grej som vi såg potential i, så därför valde vi att ta ett tidigt kliv in i branschen, säger en av grundarna Anders Brask.

Publicerat av: