Plastföretag tankar kunskap i skånskt projekt

Sematrons vd Martin Hammarberg visar ett 3d-framställt verktyg tillsammans med vakuumformad produkt i transparent polykarbonat. Till höger en klassisk uppsättning för seriell produktion med hjälp av vakuumformning: ALU-verktyg, fräsfixtur samt produkt (kåpa i transparent akryl).

Sematron i Malmö arbetar sedan 1977 med vakuumformning och plastbearbetning. ”Tid är vår gemensamma konkurrensfaktor” är ett budskap som vdn Martin Hammarberg riktar till läsarna på företagets hemsida. En strävan är att hela tiden reducera tiden för produktutveckling och leveranser.

För att ligga i framkant är det en självklarhet för företaget att bevaka den teknikutveckling som är relevant för branschen, och Martin Hammarberg har sedan en tid sneglat på vad som händer inom 3d-skrivartekniken. Under våren har företaget deltagit i projektet Smart innovation med 3d-printing, som arrangeras av bl a IUC Syd, Industriella Utvecklingscentra i södra Sverige. Här får regionala företag lära sig mer om innovationsprocesser och förändringsledning i tematräffar, workshops och erfarenhetsutbyte.

– 3d-printing har legat lite vid sidan av vår verksamhet, men tekniken utvecklas snabbt och jag ville lära mig mer om vad som finns, och hur vi skulle kunna utnyttja tekniken. Lite med tanke på att i framtiden köpa utrustning för att kunna erbjuda våra kunder 3d-printing som ett alternativ.

I Smart innovation med 3d-printing har deltagande företag inbjudits till träffar med föreläsningar runt olika tillämpningar av 3d-tekniken – i produktutvecklingsprocessen, i CAD/CAM och design, i prototyptillverkning. Alla har också fått stöd av en 3d-expert för att identifiera möjliga tillämpningar i det egna företaget.

– För vår del såg vi en möjlighet att 3d-printa slutprodukter, och att ta fram 3d-printade verktyg. När vi nu lärt oss mer, och ser nya för- och nackdelar med 3d-printing, är det ganska tydligt att det är 3d-printade verktyg vi ska fokusera på. Här finns klara fördelar jämfört med traditionell teknik. Det är framför allt hantering av värme och kyla som det 3d-printade verktyget klarar på ett smidigare sätt.

Träffarna i projektet har förlagts ute på några av de större företagen som kommit långt med 3d-printing.

– Det har varit bra att få ta del av kunskapen hos de större företag som jobbat med detta ett tag. Och mycket bra att nu ha en kontakt, en 3d-kunnig person, som vi kan ha fortsatt utbyte med. Det vi redan nu ser att vi skulle kunna gå vidare med, är en applikation för transparenta produkter – där fungerar 3d-printing bra.


MER INFO
I oktober planeras en ny start med ny deltagargrupp, i projektet 3d-printing. För mer information om 3d-printing och Smart innovation, kontakta Frida Tibblin Citron, 0761-443381, frida@iucsyd.se

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Mässa tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: 

Coronavirus stoppar mässa

Efter att Coronaviruset i Kina utbrutit skjuter man nu fram tiden för en asiatisk mässa för verktyg, bearbetningsmaskiner och additiv tillverkning.

Publicerat av: 

Rapport visar positiva procent

En ny rapport från analysföretaget Dimension research visar en ljus framtid för additiv tillverkning. Dock råder det en viss frustration kring materialkostnader och tillgänglighet…

Publicerat av: 

Sjukhus säkrar operation med 3d-print

Skånes universitetssjukhus 3d-printar modeller för att bland annat förbereda sig inför svåra operationer. — Målet är att vi framöver ska kunna skriva ut implantat som kan opereras in i kroppen, säger Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. 

Publicerat av: 

Mimaki stärker med ny drivrutin

Mimaki börjar erbjuda sina skrivaranvändare den universala drivrutinen Cuttlefish. – Kombinationen av 3DUJ-553 och Cuttlefish kommer att bredda möjligheterna att 3d-printa i fullfärg, säger Mimakis chef för 3d-projektforskning och utveckling i Masakatsu, Okawa.

Publicerat av: