Disney vill stoppa piratkopiering med material

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 19 juni 2017
FOTO: Creative Commons / The Conmunity – Pop Culture Geek

Disney sysslar inte bara med filmer och nöjesparker, företaget är även verksamma inom teknik med en egen, gigantisk FoU. Här dyker det då och då upp intressanta prototyper, produkter och patent. Det senaste är ett patent för ett filament som inte ska gå att scanna. På så sätt hoppas man kunna stoppa piratkopiering.

Patentet beskriver en metod där man använder en extruderingsskrivare och ett antiscannings-material. Det handlar om en polymer med en additiv som försvårar 3d-scanning. Ytorna blir därmed antingen ljusabsorberande, eller så reflekterar de ljuset i olika riktningar.

Så varför inte se närmare på möjligheten att skydda originalprodukten? Patentet menar att det är enklare att 3d-scanna ett 3d-utskrivet föremål, som därmed kan kopieras, spridas digitalt och 3d-skrivas världen över.

Underhållningsföretaget säljer i dagsläget 3d-utskrivna Star Wars-figurer på sin webbplats, en tjänst som heter 3D Print Studio. Dessa tillverkas inte av Disney, utan av servicebyrån Shapeways.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage