Disney vill stoppa piratkopiering med material

FOTO: Creative Commons / The Conmunity – Pop Culture Geek

Disney sysslar inte bara med filmer och nöjesparker, företaget är även verksamma inom teknik med en egen, gigantisk FoU. Här dyker det då och då upp intressanta prototyper, produkter och patent. Det senaste är ett patent för ett filament som inte ska gå att scanna. På så sätt hoppas man kunna stoppa piratkopiering.

Patentet beskriver en metod där man använder en extruderingsskrivare och ett antiscannings-material. Det handlar om en polymer med en additiv som försvårar 3d-scanning. Ytorna blir därmed antingen ljusabsorberande, eller så reflekterar de ljuset i olika riktningar.

Så varför inte se närmare på möjligheten att skydda originalprodukten? Patentet menar att det är enklare att 3d-scanna ett 3d-utskrivet föremål, som därmed kan kopieras, spridas digitalt och 3d-skrivas världen över.

Underhållningsföretaget säljer i dagsläget 3d-utskrivna Star Wars-figurer på sin webbplats, en tjänst som heter 3D Print Studio. Dessa tillverkas inte av Disney, utan av servicebyrån Shapeways.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

En kommentar till “Disney vill stoppa piratkopiering med material”
  1. Sivve skriver:

    Med tanke på att ett lager färg gör den fullt scan-bar igen så känns det ganska meningslöst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nedslag på Elmia 3D-mässan

Den 10-13 maj var det dags för den andra upplagan av Elmia 3D Elmiamässan i Jönköping. En mässa som i år lockade ett tjugotal utställare inom additiv tillverkning, som visade allt ifrån 3D-skrivare och material till skanningutrustning och efterbehandling.

Publicerat av: