Prodways utvecklar metallteknik för rejäla komponenter

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 21 juni 2017

RAF – Rapid Additive Forging, är en ny metallteknik från franska 3d-skrivarutvecklaren Prodways. Tekniken, som bygger på robotsvetsning, ska användas för tillverkning av större metallkomponenter, till exempel inom flyg- och fordonsindustri. RAF-tekniken är tänkt att ersätta traditionella tillverkningsmetoder som idag anses för långsamma eller är kostsamma.

En RAF-baserad 3d-skrivare består av en robot med ett monterat skrivhuvud som avlägger smält metall lager för lager i en sluten byggkammare med en inert gas, som ädelgas. Med skrivaren ska man även kunna tillverka titanämnen som sedan ska maskinbearbetas. Enligt Prodways ger det avsevärt mindre materialspill jämfört med traditionell tillverkning.

Under utvecklingsarbetet har man fokuserat på metallurgisk kvalitet och repeterbarhet. Egna tester har inte visat någon porositet i de 3d-utskrivna komponenterna. Den mekaniska motståndskraften ska också vara högre jämfört med komponenter från 3d-skrivare baserade på laser eller elektronstråle.

Prodways är inne på prototyp nummer tre, som klarar längder på 70 centimeter. En fjärde version ligger i pipelinen, och denna ska klara längder på upp till 200 centimeter.

Tekniken är utvecklad tillsammans med systerföretaget Commercy Robotique och man har gjort en patentansökan för tekniken.

 

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage