Stratasys hjälper till att få farkost till Mars

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 21 juni 2017

Stratasys har inlett ett samarbete med tyska rymd- och flygorganisationen DLR, motsvarande amerikanska NASA. Syftet är att hjälpa till i utvecklingen av en ny obemannad landfarkost som ska utforska planeten Mars.

Farkosten, med namnet TransRoPorter, eller TRP, ska först tas fram som en fungerande prototyp, bland annat med Stratasys FDM-teknik. Därefter ska prototypen testas och utvärderas innan skarp tillverkning inleds.

TransRoPorter beräknas kunna skickas till Mars yta inom en femårsperiod. Genom att skriva ut flera komponenter i en Fortus 900mc kan utvecklingsteamet kvickare få fram rätt resultat och hålla uppe tempot fram tills dess att man börjar tillverka den slutliga farkosten.

Utöver tids- och kostnadsbesparingar har funktionaliteten varit en viktig punkt.

– Våra prototpyer är ofta mycket komplexa och vi tänjer ofta på gränserna för vad som är möjligt, säger Dr Kaj Fuehrer, som leder projektet. Därför är det också viktigt för oss att välja en passande produktionsteknik och -material för att uppnå rätt funktionalitet utan begränsningar.

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3