Stratasys hjälper till att få farkost till Mars

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 21 juni 2017

Stratasys har inlett ett samarbete med tyska rymd- och flygorganisationen DLR, motsvarande amerikanska NASA. Syftet är att hjälpa till i utvecklingen av en ny obemannad landfarkost som ska utforska planeten Mars.

Farkosten, med namnet TransRoPorter, eller TRP, ska först tas fram som en fungerande prototyp, bland annat med Stratasys FDM-teknik. Därefter ska prototypen testas och utvärderas innan skarp tillverkning inleds.

TransRoPorter beräknas kunna skickas till Mars yta inom en femårsperiod. Genom att skriva ut flera komponenter i en Fortus 900mc kan utvecklingsteamet kvickare få fram rätt resultat och hålla uppe tempot fram tills dess att man börjar tillverka den slutliga farkosten.

Utöver tids- och kostnadsbesparingar har funktionaliteten varit en viktig punkt.

– Våra prototpyer är ofta mycket komplexa och vi tänjer ofta på gränserna för vad som är möjligt, säger Dr Kaj Fuehrer, som leder projektet. Därför är det också viktigt för oss att välja en passande produktionsteknik och -material för att uppnå rätt funktionalitet utan begränsningar.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1