Stratasys hjälper till att få farkost till Mars

Stratasys har inlett ett samarbete med tyska rymd- och flygorganisationen DLR, motsvarande amerikanska NASA. Syftet är att hjälpa till i utvecklingen av en ny obemannad landfarkost som ska utforska planeten Mars.

Farkosten, med namnet TransRoPorter, eller TRP, ska först tas fram som en fungerande prototyp, bland annat med Stratasys FDM-teknik. Därefter ska prototypen testas och utvärderas innan skarp tillverkning inleds.

TransRoPorter beräknas kunna skickas till Mars yta inom en femårsperiod. Genom att skriva ut flera komponenter i en Fortus 900mc kan utvecklingsteamet kvickare få fram rätt resultat och hålla uppe tempot fram tills dess att man börjar tillverka den slutliga farkosten.

Utöver tids- och kostnadsbesparingar har funktionaliteten varit en viktig punkt.

– Våra prototpyer är ofta mycket komplexa och vi tänjer ofta på gränserna för vad som är möjligt, säger Dr Kaj Fuehrer, som leder projektet. Därför är det också viktigt för oss att välja en passande produktionsteknik och -material för att uppnå rätt funktionalitet utan begränsningar.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.