Sverige med när GKN gasar på

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 27 juni 2017

GKN Aerospace har nu samarbetat med Saab i ett år. Flera 3d-utskrivna komponenter har levererats och certifierats. Dessa sitter nu i ett antal Saab-tillverkade flygplan. Det är dock inte det enda svenskrelaterade projektet som flygindustrijätten arbetar med.

Nu i juni blev GKN klara med testerna av ett fullskaligt munstycke som ett led i ESA:s forskningsprogram. Munstycket ska sitta i raketmotorn Vulcain 2.1 och ska testas i Tyskland. Själva jetmotorn ska sitta i kommande rakettypen Ariane 6, en modell som kommer att tas i bruk 2020. Raketen ska tillverkas nästa år vid GKN:s produktionsenhet i Trollhättan.

Munstycket är 2,5 meter i diameter och tillverkas med lasersvetsning och additiv tillverkning. Med metoden har man lyckats reducera antalet komponenter i munstycket med 90 procent, från runt 1000 till 100 komponenter.

 

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage