Den franska 3d-skrivarutvecklaren Prodways är till stor del resultatet av uppfinnaren André-Luc Allanics arbete under trettio år. Allanic, idag forskningschef på Prodways, är upphovsman till MOVINGLight – den unika DLP-teknik som Prodways 3d-skrivare bygger på.
I början av 1990-talet arbetade Allanic på Nationellt centrum för vetenskaplig forskning, CNRS, i Frankrike och var då med att utveckla de första europeiska 3d-skrivarteknikerna, bland annat tekniker som sintring och stereolitografi. 1997 grundade han företaget Optoform i ett led att förfina och förbättra de 3d-skrivartekniker som han varit med att utveckla. 2001 köptes Optoform av 3D Systems och några år senare, 2007, startar Allanic företaget Phidias Technologies. Och det var här som grunden till Prodways unika exponeringsteknik MOVINGLight utvecklades.
Under koncernvingarna
2013 bestämmer sig den franska industrimannen Raphael Gorgé att hans företag Groupe Gorgé ska in på 3d-skrivarsidan och köper Phidias, då med en anställd – Allanic. I och med köpet byter företaget också namn till Prodways. Under Groupe Gorgés vingar finns det utrymme för mer expansion. Det första som händer är att Gorgé anställer ett tiotal personer för att utveckla nya material och utveckla försäljningskanalerna. 2014 inleder man samarbete med keramspecialisten 3D Ceram, och i år skrev företaget avtal med den amerikansk-kinesiska 3d-skrivarutvecklaren Farsoon, ett företag som specialiserat sig på SLS-teknik. Avtalet har redan utmynnat i flera SLS-skrivarlanseringar nu i höst, ”Powered by Farsoon”, som det står på modellerna.
Teknik med rörligt ljus
MOVINGLight är en patenterad teknik som påminner om SLA och bygger på UVA-LED-lampor och DLP-teknik, Digital Light Processing. UVA-LED-lamporna är extra kraftfulla, med en våglängd på 365 nm till skillnad från andra DLP-tekniker som oftast ligger på 405 nm. Den kortare våglängden ligger nära laservåglängden för SLA vilket ger tillgång till betydligt fler material. DLP är samma typ av teknik som sitter i projektorer. Några av fördelarna är hög upplösning och möjlighet att exponera större ytor på kortare tid.
Vanligtvis är DLP-ljuskällan fixerad i 3d-skrivaren, men i Prodways version rör den sig över den yta som ska exponeras. Därmed går det att göra ljuskällan mer koncentrerad, vilket ger en mer detaljerad exponering och därmed högre upplösning.
Polymerer och keramer
Redan på Euromold 2013 släppte Prodways fyra modeller med MOVINGLight-teknik. I dagsläget har man nio 3d-skrivare i portföljen, fördelade på två modellserier – ProMaker L-serien och ProMaker V-serien.
L-serien består av sju L-modeller där L står för Liquid, lågviskösa material. Maskinerna arbetar med flytande polymermaterial, samt en åttonde, med prefixet ”D”, för dental eller detail. Byggvolymerna rör sig mellan 400 x 330 x 300 millimeter i ProMaker L5000, till 820 x 660 x 550 millimeter i ProMaker L8000. Minsta lagertjocklek ligger på 25 mikrometer.
V-serien består än så länge av ProMaker V6000, en lösning för viskosa material. Det ska främst tolkas som kerammaterial, zirconium och alumina, för att nämna några. Prodways har nämligen sedan drygt ett år tillbaka samarbetat med den franska keramspecialisten 3D Ceram. En viktig egenskap för alla Prodways maskiner är att de är öppna system vilket gör att kunden har möjlighet att utveckla sitt eget material för särskilda applikationer. Det är ett företag som utvecklat kerammaterial bland annat för 3d-utskrifter under flera år. Med deras expertis har Prodways tagit ett strategiskt kliv in på keramområdet som annars ekar rätt tomt om det inte vore för den österrikiska utvecklaren Lithoz, samt 3D Cerams egen maskin, Ceramaker, som dock inte tillverkas i serieproduktion.
Vi ska tillägga att det inte endast handlar om kerammaterial, Prodways säger att man även ska kunna använda metalliska pulver som är uppblandade med ett vätskebaserat bindemedel. Efter 3d-utskrift måste därför den så kallade grönkroppen sintras, det vill säga värmebehandlas, varpå man får fram den färdiga komponenten. Prodways menar att man kan uppnå en densitet på 95-99 procent med deras kerammaterial efter sintring. Även här handlar det om bygglager på ner mot 25 mikrometer. Byggvolymen ligger på maximala 120 x 500 x 150 millimeter.