Nordens första HP-skrivare hamnar i Norrland

Platschefen Daniel Wallberg och vdn, Max Segerljung, Vännäs Verkstads.

Nu står det klart att det blir Vännäs Verkstads som blir först i Norden med att investera i HPs 3d-skrivare, HP Jet Fusion 4200. Maskinen är såld av en av HPs nordiska återförsäljare 3D Center i Västervik.

– Vår strategi är att ligga i framkant med tekniskt modern och effektiv maskinpark och kunna serva våra kunder på bästa sätt. Vi har en flerårig erfarenhet inom additiv tillverkning och Jet Fusion låter oss spela i en ny division där vi blir snabbare och bättre. Detta är vad vi väntat på och det ger oss nya möjligheter att skala upp vår verksamhet”, säger Max Segerljung, vd på Vännäs Verkstads.

Vännäs Verkstads utanför Umeå är både en servicebyrå, men också en erfaren underleverantör till svensk industri. I huset har man laserskärning för metall, verktyg för metallbearbetning, svetsning, fräsning, med mera. Sedan tidigare har företaget också en 3D Systems ProX 500. Men med HP-investeringen tar man steget mot att bli starkare på plastsidan där målet är att både bli flexiblare, snabbare och producera mer komplexa detaljer.

– Det här är ett led i att bli mer effektiva, på många sätt. Många komponenter som görs i metall kan göras billigare och bättre i plast. Du kan ändra design, konstruktion och effektivitet.

– Fördelen blir också lägre produktionspris och högre produktionshastighet. Sen ser vi att maskinen är stabil och komponeterna har god hållfasthet. För medarbetarna är den lättare att arbeta med och enklare att rengöra. Dessutom är det mycket högre återvinningsgrad på pulvret jämfört med SLS.

– När vi är igång med den nya 3d-skrivaren kan vi kortan våra leveranstider, vilket våra kunder uppskattar. Sedan kan vi konkurrera med formsprutning på ett helt annat sätt. Tidigare har man talat om en brytgräns på 1000 detaljer mellan formsprutning och 3d-utskrift, nu ligger den siffran på upp emot 10 000 detaljer innan du måste göra verktyg, avslutar Max Segerljung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: